Program konwertujący pliki PLT z Corela na CNC dla TurboCNC

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu TurboCNC
Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1452
Rejestracja: 16 paź 2005, 01:26
Lokalizacja: Świecie

#21

Post napisał: triera » 05 cze 2006, 10:30

gdzieś mam materiały dotyczące generowania trajektorii narzędzia
- jeśli jest zainteresowanie mogę poszukać i wrzucić na maila.
Są to m.in. prace dyplomowe, oczywiście w jedynie słusznym języku angielskim,
np: "A Constant Engagement Offset for 2-1/2 D Tool Path Generation",
"Pocket Milling with Tool Engagement Detection",
...



Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#22

Post napisał: Piotr Rakowski » 05 cze 2006, 10:59

Koniecznie!!!
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Awatar użytkownika

x
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 234
Rejestracja: 29 mar 2006, 23:24
Lokalizacja: okolice Warszawy

#23

Post napisał: x » 05 cze 2006, 22:01

triera pisze:gdzieś mam materiały dotyczące generowania trajektorii narzędzia
- jeśli jest zainteresowanie mogę poszukać i wrzucić na maila.
Ja też poproszę, jeśli można. Jeśli są opublikowane algorytmy, to nie ma sensu wymyślać ich od początku.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#24

Post napisał: Piotr Rakowski » 07 cze 2006, 02:26

Wrzuciłem właśnie (w to samo miejsce) najnowszą wersję PLT2CNC.EXE.
Konwersję przyspieszyłem znacznie - około 10x. Na swoim komputerze 1.5 Ghz Celeron z 256 MB ramu plik 700 KB konwertuje się 6,03 sekundy. Podsumawując takie są zmiany:

- przyspeszyłem algorytm 10x,
- proces konwersji jest na tzw. wątku co pozwala zatrzymać go w dowolnym momencie.
- ukrywanie/pokazywanie jałowych ruchów narzędzia jest natychmiastowe (nie wymaga kolejnej konwersji),
- podaję, ile elementów wczytano i jaki jest czas konwersji,
- dodałem 4 predefiniowane widoki w menu.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)


vitro
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 56
Rejestracja: 11 sty 2006, 18:55
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

#25

Post napisał: vitro » 14 cze 2006, 23:41

Bardzo fajny programik. Próbowałem uruchomić frezarkę po skonwertowaniu, jednak w ustawieniach początkowych nie zmienia "," na ".". Zmieniłem to ręcznie w edytorze i frezowanie ruszyło. Pozdrawiam autora.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#26

Post napisał: Piotr Rakowski » 15 cze 2006, 09:14

vitro pisze:Bardzo fajny programik. Próbowałem uruchomić frezarkę po skonwertowaniu, jednak w ustawieniach początkowych nie zmienia "," na ".". Zmieniłem to ręcznie w edytorze i frezowanie ruszyło. Pozdrawiam autora.
Konwersja przecinek -> kropka została wprowadzona dlatego, że TurboCNC tego wymaga.
Ale od czego są testerzy? Oczywiście zrobiłem następną wersję progemu PLT2CNC, w której można wybrać, czy chemy konwersję ',' na '.', czy nie :razz:

:arrow: PLT2CNC.EXE wersja 1.06 - link jest tu.

[ Dodano: 2006-06-17, 11:43 ]
Zrobiłem właśnie następną wersję (1.07 - link jak powyżej), w której:

1. Poprawiłem trochę błędów w kodzie.
2. Dodałem opcję powrotu narzędzia do punktu X0,Y0 po zakończonej pracy.
3. Zmieniłem wygląd programu - dodałem pasek narzędziowy, dokujący z lewej. Można go także dokować (umieszczać-przyklejać) powyżej okna podglądu 3D.
4. Dla notebookowców dorobiłem jakieś 2 wersje temu przesuwanie nie tylko środkowym przyciskiem myszki, ale także [Ctrl]+[lewy_przycisk_myszki].

Oraz coś ekstra -> razem z plikiem *.cnc zapisuje się plik XYZ.TXT. Obejrzyjcie go koniecznie! Jak myślicie, do czego on służy :?:

(Odpowiedź - to jest plik kroków sterowania maszyną. Właśnie kończę moduł sterowania. Tak więc jeszcze trochę i nie będziecie musieli używać KCama, czy Macha. Program będzie 4w1 - wczytaj, skonwertuj, zapisz (jeśli potrzeba) i wyfrezuj!.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)


vitro
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 56
Rejestracja: 11 sty 2006, 18:55
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

#27

Post napisał: vitro » 18 cze 2006, 20:31

Szanowny Panie Piotrze. Chyba żle opisałem problem z konwersją. Wszystko jest w porządku, poza "wysokością ruchu jałowego Z". Tylko w tym przypadku "," pozostaje ",".
Próbowałem z różnymi plikami, nawet w firmowym jest >>N0015 Z5,00<<.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#28

Post napisał: Piotr Rakowski » 19 cze 2006, 06:44

Już poprawiłem. Program jest już wrzucony (tam gdzie zwykle

Dodałem przy okazji nowe opcje:
- autokonwersję, jeśli plik ma rozszerzenie PLT (w końcu może mieć inne),
- uodporniłem go bardziej na linijki niezrozumiałe (można więc pisać komentarze w pliku PLT);
oraz na linijki puste.

W następnej wersji dorobię zapis pliku PLT, bo w końcu jeśli go zmieniamy, to fajnie jest jeszcze te zmiany zapamiętać.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)


vitro
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 56
Rejestracja: 11 sty 2006, 18:55
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

#29

Post napisał: vitro » 02 lip 2006, 15:26

Znalazłem chwilę czasu i mogłem wypróbować najnowszą wersję. Wykonałem w Corelu rysunek kolorowy, wyeksportowałem do hpgl'u skonwertowałem w pańskim programie i znowu odezwała się dusza upierdliwca, ta wersja programu nie widzi kolorów. Na szczęście mam wersję poprzednią która nie jest daltonistką. Doszedłem do wniosku że tylko ja jestem zainteresowany praktycznym wykorzystaniem Pańskiego dzieła, pozostali uczestnicy tego forum to teoretycy, albo są w trakcie budowy maszyny.
Pozdrawiam >>praktycznie<< wszystkich i życzę sukcesów "budowlanych (cnc)".

Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#30

Post napisał: Piotr Rakowski » 05 lip 2006, 13:04

Dziękuję za dostrzeżenie problemu.

Poprawiłem go. Muszę przyznać że nad takim małym błędem spędziłem 3 godziny, pocąć się straszliwie. To dlatego, że procedura konwersji ma ponad 1000 linii. Ale jest OK.

Dodałem jeszcze 2 opcje: zapis do DXF i IGES. Bardzo ładnie działa. Sprawdzałem w Rhino 3D.

Tak więc teraz mamy konwersje: PLT -> CNC, DXF i IGES.

Plik znajduje się w poprzednim miejscu (patrz linki powyżej).
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „TurboCNC”