Program konwertujący pliki PLT z Corela na CNC dla TurboCNC
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 19
- Kontakt:
Można ze strony www.lynxsft.com.pl, albo mailem, albo telefonicznie, albo...
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
program plt2cnc odpala się pod linuksem... pod wine
oraz dokonuje konwercji

dzięki dla autora za przydatne narzędzie
pytanko:
krzywe reprezentowane przez hpgl ustalają trasę narzędzia?
bo nie widziałem w pliku wynikowym kodów kompensacji (G40,G41,G42)....
oraz dokonuje konwercji

dzięki dla autora za przydatne narzędzie

pytanko:
krzywe reprezentowane przez hpgl ustalają trasę narzędzia?
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
- Kontakt:
Tak, idą środkiem. Za mało jeszcze wiem o kompensacji średnicy narzędzia. Czy wystarczy wpisać np. G41 3.00, co spowoduje automatyczne lewostronne odsunięcie o 3.00? Trzeba to sprawdzić. Tak naprawdę TurboCNC powinien o to zadbać sam.markcomp77 pisze: krzywe reprezentowane przez hpgl ustalają trasę narzędzia?
Wrzuciłem właśnie następną wersję programu na mój serwer. Link ten sam, co poprzednio.
Dorobiłem następujące zmiany:
1. Program wczytuje i konwertuje pliki płytek utworzonych przez program Eagle 4.16 (na razie bez wiercenia). Żeby przygotować plik PLT w Eaglu, po jej wczytaniu klikamy na przycisk CAM, w oknie wybieramy warstwę, jaką będziemy wycinali, wybieramy konwerter (HPGL - żaden inny) i zapisujemy do pliku PLT.
2. Wczytujemy i interpretujemy:
PA (Plot Absolute), VS (vertical Speed), PU i PD bez parametrów oraz AA (Absolute Arc).
3. Ciekawostka polega na tym, że zarówno KCam, jak i Mach żle interpretują (dokładnie w ogóle nie interpretują) polecenia AA. KCam wartości dzieli przez 1000, a nie przez 1016 jak być powinno (Mach robi to dobrze), ale oba programy linijkę AA interpretują jako zjechanie frezem w dół (czyli wykonanie otworu), a nie jako ruch po łuku od punktu do punktu po krzywej o promieniu R. Ja wbydowałem konwersję na G02 i G03. Zobaczymy, jak to będzie chodziło w TurboCNC.
4. Zmieniłem interface, jak prosiliście. Jest już teraz skalowalny, ze zmianą rozmiaru poszczególnych paneli.
5. Kilka kosmetycznych poprawek:
- zamiana cale-mm powoduje znianę wartości pól edycyjnych i ich interwałów,
- możliwe jest wyłączenie podglądu 3D i wyłączenie jałowych ścieżek narzędzia (G00).
Program nadal chodzi wolno. Tym na razie się nie zajmuję. Następnym krokiem będzie konwertowanie w wątku, co umożliwi pracę w trakcie działania i jej przerwanie (co istotne) w dowolnym momencie.
Czekam na dalsze beta-testy.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Re: Program konwertujący pliki PLT z Corela na CNC dla Turbo
Ciekawy pomysł. Akurat obmyśliwuję programik o zbliżonym zastosowaniu, i właśnie myślałem o takiej opcji!Piotr Rakowski pisze:4. Pozwala ustalić głębokość frezowania dla każdego z 8 kolorów pisaka.
Domyślnie pisak nr 1 (rysowany linią czarną w Corelu) ma głębokość wejścia w materiał = 0.1 mm. Każdy następny jest o 0.1 mm bardziej zagłębiony, więc pisak nr 8 wchodzi w materiał na głębokość 0.8 mm. Oczywiście można te wartości zmieniać.
Co to daje? Można bez problemu wykonać frezowanie na głębokość np. 5 mm z zejściem co np. 0.5 mm. Bardzo przydatna funkcja! Wystarczy w Corelu zrobić rysunek wielokolorowy i załatwiona sprawa (ten sam, powielony kilka razy, w rożnych kolorach). Kolory pisaków są podane w programie.
Z tym, że myślałem też o wybieraniu wypełnionych wielokątów na tej samej zasadzie. Czy to dobry pomysł?
-
- Kontakt:
Re: Program konwertujący pliki PLT z Corela na CNC dla Turbo
No dobry, tyko do czego by się przydał?x pisze:Z tym, że myślałem też o wybieraniu wypełnionych wielokątów na tej samej zasadzie. Czy to dobry pomysł?
-
- Kontakt:
-
- Kontakt: