Program konwertujący pliki PLT z Corela na CNC dla TurboCNC

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu TurboCNC

Kenzo
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 81
Rejestracja: 03 cze 2005, 10:47
Lokalizacja: Silesia

#11

Post napisał: Kenzo » 31 maja 2006, 23:47

A jak kupić eduCAD?Ze strony mikrozabawki nie można,bo nie ma go w spisie ksiazek do sprzedaży.



Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#12

Post napisał: Piotr Rakowski » 01 cze 2006, 04:44

Można ze strony www.lynxsft.com.pl, albo mailem, albo telefonicznie, albo...
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3975
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#13

Post napisał: markcomp77 » 01 cze 2006, 10:51

program plt2cnc odpala się pod linuksem... pod wine
oraz dokonuje konwercji :)

Obrazek

dzięki dla autora za przydatne narzędzie :)

pytanko:

krzywe reprezentowane przez hpgl ustalają trasę narzędzia?
bo nie widziałem w pliku wynikowym kodów kompensacji (G40,G41,G42)....
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#14

Post napisał: Piotr Rakowski » 01 cze 2006, 17:41

markcomp77 pisze: krzywe reprezentowane przez hpgl ustalają trasę narzędzia?
bo nie widziałem w pliku wynikowym kodów kompensacji (G40,G41,G42)....
Tak, idą środkiem. Za mało jeszcze wiem o kompensacji średnicy narzędzia. Czy wystarczy wpisać np. G41 3.00, co spowoduje automatyczne lewostronne odsunięcie o 3.00? Trzeba to sprawdzić. Tak naprawdę TurboCNC powinien o to zadbać sam.

Wrzuciłem właśnie następną wersję programu na mój serwer. Link ten sam, co poprzednio.

Dorobiłem następujące zmiany:

1. Program wczytuje i konwertuje pliki płytek utworzonych przez program Eagle 4.16 (na razie bez wiercenia). Żeby przygotować plik PLT w Eaglu, po jej wczytaniu klikamy na przycisk CAM, w oknie wybieramy warstwę, jaką będziemy wycinali, wybieramy konwerter (HPGL - żaden inny) i zapisujemy do pliku PLT.

2. Wczytujemy i interpretujemy:
PA (Plot Absolute), VS (vertical Speed), PU i PD bez parametrów oraz AA (Absolute Arc).

3. Ciekawostka polega na tym, że zarówno KCam, jak i Mach żle interpretują (dokładnie w ogóle nie interpretują) polecenia AA. KCam wartości dzieli przez 1000, a nie przez 1016 jak być powinno (Mach robi to dobrze), ale oba programy linijkę AA interpretują jako zjechanie frezem w dół (czyli wykonanie otworu), a nie jako ruch po łuku od punktu do punktu po krzywej o promieniu R. Ja wbydowałem konwersję na G02 i G03. Zobaczymy, jak to będzie chodziło w TurboCNC.

4. Zmieniłem interface, jak prosiliście. Jest już teraz skalowalny, ze zmianą rozmiaru poszczególnych paneli.

5. Kilka kosmetycznych poprawek:

- zamiana cale-mm powoduje znianę wartości pól edycyjnych i ich interwałów,
- możliwe jest wyłączenie podglądu 3D i wyłączenie jałowych ścieżek narzędzia (G00).

Program nadal chodzi wolno. Tym na razie się nie zajmuję. Następnym krokiem będzie konwertowanie w wątku, co umożliwi pracę w trakcie działania i jej przerwanie (co istotne) w dowolnym momencie.

Czekam na dalsze beta-testy.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Awatar użytkownika

x
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 234
Rejestracja: 29 mar 2006, 23:24
Lokalizacja: okolice Warszawy

Re: Program konwertujący pliki PLT z Corela na CNC dla Turbo

#15

Post napisał: x » 03 cze 2006, 23:13

Piotr Rakowski pisze:4. Pozwala ustalić głębokość frezowania dla każdego z 8 kolorów pisaka.

Domyślnie pisak nr 1 (rysowany linią czarną w Corelu) ma głębokość wejścia w materiał = 0.1 mm. Każdy następny jest o 0.1 mm bardziej zagłębiony, więc pisak nr 8 wchodzi w materiał na głębokość 0.8 mm. Oczywiście można te wartości zmieniać.

Co to daje? Można bez problemu wykonać frezowanie na głębokość np. 5 mm z zejściem co np. 0.5 mm. Bardzo przydatna funkcja! Wystarczy w Corelu zrobić rysunek wielokolorowy i załatwiona sprawa (ten sam, powielony kilka razy, w rożnych kolorach). Kolory pisaków są podane w programie.
Ciekawy pomysł. Akurat obmyśliwuję programik o zbliżonym zastosowaniu, i właśnie myślałem o takiej opcji!

Z tym, że myślałem też o wybieraniu wypełnionych wielokątów na tej samej zasadzie. Czy to dobry pomysł?

Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Program konwertujący pliki PLT z Corela na CNC dla Turbo

#16

Post napisał: Piotr Rakowski » 04 cze 2006, 08:43

x pisze:Z tym, że myślałem też o wybieraniu wypełnionych wielokątów na tej samej zasadzie. Czy to dobry pomysł?
No dobry, tyko do czego by się przydał?
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1452
Rejestracja: 16 paź 2005, 01:26
Lokalizacja: Świecie

#17

Post napisał: triera » 04 cze 2006, 22:39

np. przy grawerowaniu napisów - usuwanie wypełnień w literach lub otaczających polach,
coś takiego wykonuje specjalistyczne oprogramowanie, np. WISSEN CasTop+.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#18

Post napisał: Piotr Rakowski » 04 cze 2006, 23:39

Nie ma takiej potrzeby - CorelDraw robi to bez problemowo.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1452
Rejestracja: 16 paź 2005, 01:26
Lokalizacja: Świecie

#19

Post napisał: triera » 05 cze 2006, 01:06

Tylko, że w CasTop ustawiam średnicę i % zachodzenia freza,
strategię frezowania/grawerowania...
ale oczywiście można przygotować plik ręcznie w Corelu.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#20

Post napisał: Piotr Rakowski » 05 cze 2006, 08:15

A zdobędziesz gdzieś algorytmy, czy będziesz je wymyślał sam?
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „TurboCNC”