Program Ironcad opinie?


Autor tematu
grzesioo85
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 27
Rejestracja: 18 gru 2007, 15:04
Lokalizacja: Radom

Program Ironcad opinie?

#1

Post napisał: grzesioo85 » 26 lip 2010, 15:26

Witam chciałem się zapytać o opinie na temat programu Ironcad czy jest on porównywalny do programów Solidworks, Inventor? Jak się Wam na nim pracuje?



Tagi:

Awatar użytkownika

andryjan
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 400
Rejestracja: 13 cze 2009, 12:45
Lokalizacja: Górny Śląsk
Kontakt:

#2

Post napisał: andryjan » 26 lip 2010, 17:10

Trochę trudno go porównać z tymi programami, ma kilka ciekawych, specyficznych funkcji tworzenia brył i dość dobrze i szybko się rozwija jako konkurencyjny system CAD.
CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej :)


robokop5
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 10
Rejestracja: 27 lis 2008, 10:20
Lokalizacja: Warszawa

#3

Post napisał: robokop5 » 12 lip 2011, 17:34

Ja używam od miesiąca.
Mam porównanie tylko z Alibre.
Icad ma lepiej rozwinięty moduł blach i bardzo sprawnie robi się w nim złożenia.
To cały kombajn 3D z modułem 2D i dokumentacją.
Samo projektowanie i modelowanie jest w miarę proste ale obsługa modułu dokumentacji troch e mało przejrzysta.
Nie zgłębiłem jeszcze wizualizacji ( brak czasu na zabawę ) ale galeria na stronie robi wrażenie. Można też tworzyć proste animacje.
No i największa zaleta - cena 8000 netto , to zdaje się 1/3 ceny Soliworksa za porównywalne narzędzie.


numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1541
Rejestracja: 01 wrz 2005, 00:23
Lokalizacja: trójmiasto

#4

Post napisał: numerek » 14 wrz 2011, 18:12

miałem wersję demo
testowałem także solidworksa

powiem tak ironcad bije na głowę solida jeśli chodzi o "latwość" pracy
niestety nie jest tak rozbudowany jak solid ale jeśli komuś nie trzeba np analiz to polecam

ja nie zakupiłem bo na tym etapie nie jest mi potrzebny taki kombajn ale z pewności gdy będzie potrzebny to nawet nie będę rozważał innego


Kadowiec
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 7
Rejestracja: 15 wrz 2011, 17:47
Lokalizacja: Porąbka

#5

Post napisał: Kadowiec » 15 wrz 2011, 17:57

A propos analiz wytrzymałościowych, to ostatnio wyczytałem na 3DCAD.PL, że IRONCAD podpisał umowę z NASTRAN i analizy tego dostawcy będą dostępne w IRONCAD. Tutaj link do artykułu http://3dcad.pl/aktualnosci/5738/ironca ... stran.html
Podobno podstawowy NASTRAN ma być w cenie IRONCAD (tylko ograniczona liczba węzłów siatki MES). Ciekawe, jaki będzie koszt pełnego NASTRAN'a. Biorąc pod uwagę cenę samego IRONCAD'a, to podejrzewam, że może to być bardzo atrakcyjna cena! Ale zobaczymy...


tomassan
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 19 wrz 2011, 15:17
Lokalizacja: Krak

#6

Post napisał: tomassan » 19 wrz 2011, 15:21

Witam
A czy ktoś moze podpowiedzieć gdzie można pobrać tą wersję Irona z symulacjami NASTRANA ?? Czy ktokolwiek to testował ??


robokop5
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 10
Rejestracja: 27 lis 2008, 10:20
Lokalizacja: Warszawa

#7

Post napisał: robokop5 » 05 gru 2011, 17:50

http://ironcad.pl/index/download

Podajesz swoje dane i wysyłają Ci link do pliku. Wyszła wersja 2012 więc to może ona jest wyposażona w Nastrana


bryn1u
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6
Posty: 25
Rejestracja: 28 mar 2010, 19:23
Lokalizacja: Kraków

#8

Post napisał: bryn1u » 28 sty 2012, 14:21

Moze ja sie wypowiem cos w tym temacie. Na dzien dzisiejszy podoba mi sie najbardziej solidworks. Ostatnio mialem szkolenie z ironcada. W ironcadzie nie ma nostrana jest dolaczony do wersji 2012, ale zeby go moc uruchomic musisz na wersje 2012 nalozyc HF1 (hotfix) i doinstalowac nostrama, ktorego dostajesz dodatkowo na szkoleniu. Zakupujac ironcada, szkolenie jest za darmo. Licencje w ironcadzie sa tylko dozywotnie, nie ma czasowych. Od nostrama z tego co sie dowiedzialem od faceta, ktory prowadzil szkolenia jest jedna osoba w Polsce, ktora sie na tym tak naprawde zna. Cena pod koniec roku 2011: Na jedno stanowisko 8000zl netto + 5000 zl netto na drugie czyli 13 000 netto. Zawiera to IC 2011 + IC 2012 i jest odpowiedni plik, ktory laczy jedna licencje na 2 programy. Czyli na 1 licencji mozna korzystac z 2012 i 2011. Roznica jest taka, ze na dzien dzisiejszy po polsku jest tylko IronCAD 2011 i nie ma do tej wersji nostrama !!!. Zas wersja 2012 jest wersja tylko i wylacznie po angielsku, ale za to zawiera nostrama. Z tego co sie dowiedzialem, niedlugo na dniach ma wyjsc spolszczenie dowersji 2012.

Ogolnie ironcad zmierza ku dobrej drodze, ale ma duzo bledow i brakow (sam znalazlem pare i w porozumieniu zostal gloszony do polskiego deva mail i maja poslac to do producenta do usa). Jak ktos wspomnial ma bardzo dobre rozwiazanie jesli chodzi o blachy. Ironcad u nas na szkoleniu chodzil plynnie na 1.8 ghz i 512 ram !!! doslownie, ale jak wszystko ma swoje wady i zalety. W SW mozna bylo dostosowac grafe do sprzetu i miec naprawde wspaniala grafike podczas rysowania. Niestety w IC jest to dalekie a nawet moge powiedziec, ze jest tego brak ! Powiedzialm bym nawet, ze okrag jest kwadratowy.
Ostatnio zmieniony 16 mar 2012, 08:56 przez bryn1u, łącznie zmieniany 1 raz.


gordon82
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 31 sty 2012, 12:36
Lokalizacja: Kielce

#9

Post napisał: gordon82 » 31 sty 2012, 12:59

Witam,

Mialem do czynienia z wersja Nastrana z Ironem w aplikacji NEi Nastran in-CAD. Z tego co sie dowiedzialem, to Nastrana do Irona lub z ironem mozna nabyc w dwoch pakietach. Podstawowym (wersja oograniczona) lub rozszerzonym jako Nastran do Iron CAD: zawiera obliczenia statyczne, modalna analize, kontakt liniowy, wyboczenie kompozyty i napr. wstepne. Druga wersja to NEi Nastran in CAD (u innego dostawcy), ktory stanowi moim zdaniem silna kokurencje do SW Simulation, ze wzgledu na mozliwosci obliczeniowe ( brak zmeczenia tylko). Jezeli ktos cokolwiek pracowal z mesem w SW lub innym bez problemu sie odnajdzie. W odniesieniu do wymienionych wyzej kwot za soft to moim odczuciu jest to naprawde super cena, jak za zawarte mozliwosci obliczeniowe. Wiem ile kosztuja tego typu softy w wersjach profesjonalnych.


bryn1u
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6
Posty: 25
Rejestracja: 28 mar 2010, 19:23
Lokalizacja: Kraków

#10

Post napisał: bryn1u » 31 sty 2012, 21:33

Z tego co mi mowil chlopak ze szkolenia to w Polsce oni sa dopiero od roku, wiec jest to najbardziej prawdopodobne, ze chca wejsc na rynek i dlatego taka cena. Jak ironcad kosztowal 8000 netto to juz kosztuje 9000 netto. No chyba az tak drastycznie cena nie podskoczyla ze wzgledu na ceny paliw :=).

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”