Program Ironcad opinie?


Kadowiec
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 7
Rejestracja: 15 wrz 2011, 17:47
Lokalizacja: Porąbka

IRONCAD

#11

Post napisał: Kadowiec » 25 lut 2012, 18:54

Tak, NASTRAN z IRONCAD'em działa w wersji 2012. Wersja 2012 jest już w języku polskim. Od dystrybutora dowiedziałem się także, że jest już nowy podręcznik do IRONCAD 2012 w języku polskim. Pracuję na IRONCAD od ok. 7 miesięcy i na ten moment nie zamieniłbym go na inny system CAD 3D pomimo tego, że wcześniej pracowałem 3 lata na SolidWorks. IRONCAD jest przyjemniejszy w obsłudze i dużo łatwiejszy. Nie ma takich wymagań sprzętowych no i przede wszystkim cena jest zupełnie bezkonkurencyjna, biorąc pod uwagę jego możliwości. Firma z Krakowa, od której kupiłem IRONCAD'a jest bardzo elastyczna i dobrze mi się z nimi współpracuje. Są otwarci i można się z nimi dogadać.



Tagi:


bryn1u
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6
Posty: 25
Rejestracja: 28 mar 2010, 19:23
Lokalizacja: Kraków

#12

Post napisał: bryn1u » 28 lut 2012, 09:57

Kadowiec,

A ja zas mam bardzo mieszane uczucia. Najchetniej bym z powrotem przeszedl na SoldiWorksa ze wzgledu pracy nie moge :(. Tyle bledow ile ma ten program to jest po prostu koszmar. Co chwile robie SS i wysylam. Az w koncu sobie darowalem i przestalem. Na odpowiedz maila czekam juz ponad 2 tyg. Nie wiem juz sam kogo/czego to wina, ale grafika rysownia i tworzenia dokumentow 2D/3D to jest totalna porazka. Kwadratowe kolka, brak wymiarow (zamiast tego kropki - ponoc blad jest znany - SUPER). Przyblizajac dokument wymiary znikaja, trzeba nim "wstrzasnac". Oczywiscie dzwonilem ustawienia sa dobre, (sprzet jest naprawde super) ale dalej to samo. Brak mozliwosci dostosownia grafiki jak w przypadku SW. Sporo jeszcze brakuje w tym programie. Opcja lustro jest po prostu smieszna (nie w triball'u) a dokladnie odbicie wzgledem czegos, opcja gwint (sprobujcie), nastepnie zobaczcie jak progam rysuje gwint w 2D, prownajcie to z zasadami rysowania gwintow i zrobice sobie jeszcze tego przeroj. Funkcjonalnosc opcji doslownie "powala". Juz nie wspomne o CAXXi'e lub tworzeniu przekrojow w niektorych przypadkach (mija sie to z zasadami rysunku technicznego). W moim odczuciu jest to program dla ludzi, ktorzy nie mieli stycznosci nigdy z rysowaniem w innych programach CAD (zeby nie mieli do czego porownywac bo moze to zaszkodzic). Uninstall programu jest anty-automatyczny, wszystkie komponenty trzeba recznie usuwac, nawet nie ma opcji uninstall. Jedyny argument to triball. Bez tego by nie istnial tak samo jak PiS bez Kaczynskiego. No i jeszcze cena.


Adrianusek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 05 mar 2012, 10:06
Lokalizacja: Kraków

Re: IRONCAD

#13

Post napisał: Adrianusek » 05 mar 2012, 10:09

Kadowiec pisze:Tak, NASTRAN z IRONCAD'em działa w wersji 2012. Wersja 2012 jest już w języku polskim. Od dystrybutora dowiedziałem się także, że jest już nowy podręcznik do IRONCAD 2012 w języku polskim. Pracuję na IRONCAD od ok. 7 miesięcy i na ten moment nie zamieniłbym go na inny system CAD 3D pomimo tego, że wcześniej pracowałem 3 lata na SolidWorks. IRONCAD jest przyjemniejszy w obsłudze i dużo łatwiejszy. Nie ma takich wymagań sprzętowych no i przede wszystkim cena jest zupełnie bezkonkurencyjna, biorąc pod uwagę jego możliwości. Firma z Krakowa, od której kupiłem IRONCAD'a jest bardzo elastyczna i dobrze mi się z nimi współpracuje. Są otwarci i można się z nimi dogadać.
A mógłbym prosić Pana o namiary do wersji próbnej 2012 pl oraz podręcznika również w języku polskim?


Kadowiec
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 7
Rejestracja: 15 wrz 2011, 17:47
Lokalizacja: Porąbka

Re: IRONCAD

#14

Post napisał: Kadowiec » 05 mar 2012, 10:17

Adrianusek pisze:
Kadowiec pisze:
A mógłbym prosić Pana o namiary do wersji próbnej 2012 pl oraz podręcznika również w języku polskim?
W tej sprawie najlepiej kontaktować się bezpośrednio z dystrybutorem. Proszę napisać do nich na info@ironcad.pl lub zalogować tutaj: http://ironcad.pl/index/download

Jeszcze tego samego dnia powinni udostępnić demo i podręcznik do pobrania.


bryn1u
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6
Posty: 25
Rejestracja: 28 mar 2010, 19:23
Lokalizacja: Kraków

Re: IRONCAD

#15

Post napisał: bryn1u » 05 mar 2012, 10:19

Adrianusek pisze:
Kadowiec pisze:Tak, NASTRAN z IRONCAD'em działa w wersji 2012. Wersja 2012 jest już w języku polskim. Od dystrybutora dowiedziałem się także, że jest już nowy podręcznik do IRONCAD 2012 w języku polskim. Pracuję na IRONCAD od ok. 7 miesięcy i na ten moment nie zamieniłbym go na inny system CAD 3D pomimo tego, że wcześniej pracowałem 3 lata na SolidWorks. IRONCAD jest przyjemniejszy w obsłudze i dużo łatwiejszy. Nie ma takich wymagań sprzętowych no i przede wszystkim cena jest zupełnie bezkonkurencyjna, biorąc pod uwagę jego możliwości. Firma z Krakowa, od której kupiłem IRONCAD'a jest bardzo elastyczna i dobrze mi się z nimi współpracuje. Są otwarci i można się z nimi dogadać.
A mógłbym prosić Pana o namiary do wersji próbnej 2012 pl oraz podręcznika również w języku polskim?
Podrecznik 2012 [PL]: http://www.ironcad.pl/public/IRONCAD_Po ... 9cznik.pdf


Adrianusek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 05 mar 2012, 10:06
Lokalizacja: Kraków

#16

Post napisał: Adrianusek » 05 mar 2012, 10:25

Dziękuję Panu bardzo. Skontaktowałem się i wszystko co potrzeba otrzymałem.

Pozdrawiam


blazej85
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 3
Rejestracja: 05 mar 2012, 10:34
Lokalizacja: Dębica

#17

Post napisał: blazej85 » 05 mar 2012, 15:09

bryn1u pisze:Kadowiec,

A ja zas mam bardzo mieszane uczucia. Najchetniej bym z powrotem przeszedl na SoldiWorksa ze wzgledu pracy nie moge :(. Tyle bledow ile ma ten program to jest po prostu koszmar. Co chwile robie SS i wysylam. Az w koncu sobie darowalem i przestalem. Na odpowiedz maila czekam juz ponad 2 tyg. Nie wiem juz sam kogo/czego to wina, ale grafika rysownia i tworzenia dokumentow 2D/3D to jest totalna porazka. Kwadratowe kolka, brak wymiarow (zamiast tego kropki - ponoc blad jest znany - SUPER). Przyblizajac dokument wymiary znikaja, trzeba nim "wstrzasnac". Oczywiscie dzwonilem ustawienia sa dobre, (sprzet jest naprawde super) ale dalej to samo. Brak mozliwosci dostosownia grafiki jak w przypadku SW. Sporo jeszcze brakuje w tym programie. Opcja lustro jest po prostu smieszna (nie w triball'u) a dokladnie odbicie wzgledem czegos, opcja gwint (sprobujcie), nastepnie zobaczcie jak progam rysuje gwint w 2D, prownajcie to z zasadami rysowania gwintow i zrobice sobie jeszcze tego przeroj. Funkcjonalnosc opcji doslownie "powala". Juz nie wspomne o CAXXi'e lub tworzeniu przekrojow w niektorych przypadkach (mija sie to z zasadami rysunku technicznego). W moim odczuciu jest to program dla ludzi, ktorzy nie mieli stycznosci nigdy z rysowaniem w innych programach CAD (zeby nie mieli do czego porownywac bo moze to zaszkodzic). Uninstall programu jest anty-automatyczny, wszystkie komponenty trzeba recznie usuwac, nawet nie ma opcji uninstall. Jedyny argument to triball. Bez tego by nie istnial tak samo jak PiS bez Kaczynskiego. No i jeszcze cena.
Również pracuje obecnie na Ironie, wcześniej projektowałem w SW. SW oceniam bardzo dobrze, ale idealny też nie jest. Co do Irona to miałem podobne problemy, ale udało mi się je rozwiązać. Kropki zamiast wymiarów - nie wiedziałem jak zmienić z poziomu programu, ale domyślam się, że trzeba wczytać ustawienia domyślne. Ja stworzyłem nowego użytkownika i działa poprawnie.
Wolne odświeżanie również mnie irytowało, ale udało mi się to zmienić. W opcjach jest funkcja renderingu, a tam Drawing Dynamic Draw Delay - zmieniłem na Krótki i teraz dość szybko odświeża.
Ustawienia grafiki można zmienić również w renderingu, ale należy wyłączyć scene.
Byłem przyzwyczajony do innego działania lustra, ale przy pomocy triballa sobie ze wszystkim radze. Wiesz może jak zrobić odbicia za pomocą lustra, a nie triballa tak jak w SW?
...z caxy nie korzystam, bo cala dokumentacje robię w module Rysunek

Pozdrawiam.


bryn1u
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6
Posty: 25
Rejestracja: 28 mar 2010, 19:23
Lokalizacja: Kraków

#18

Post napisał: bryn1u » 06 mar 2012, 14:32

Witam.

Jak dla mnie lustro w IronCadzie to jest nieporozumienie. Jezeli nie wiem czegos to mnie popraw prosze. Ale jezeli lustro dziala tak jak dziala to powinni to albo usunac albo poprawic jak przystalo na program CAD.

Zeby moc odbic wzgledem czegos musisz to narysowac czyli dodatkowa bryle w 3D. Nie ma odbica tak jak solidzie, ze sobie narysujesz linie i odbijesz wzgledem niej. Tutaj musisz narysowac sobie jak wspomnialem bryle co jest totalna porazka. Po odbiciu jezeli usuniesz bryle, znika ci tez odbity element - super.

Obrazek

Obrazek

Odrazu mowie, ze moge sie mylic, ale nie widze zadnej innej opcji jesli chodzi o lustro nie uzywajac TriBalla !. Teraz pomysl. Rysuja rysunek chcesz odbic nie uzywajac triballa i musisz na tym rysunku narysowac bryle, zeby moc odbicj wzgledem niej. Jezeli ja usuniesz to usuniesz tez odbitke. A jak zostawisz dodatkowa bryle, ktorej nie powinno byc na rysunku to jak to bedzie wygladalo ? Jaki jest sens w ogole tego lustra ?

[ Dodano: 2012-03-07, 14:37 ]
@blazej85

Mam prosbe, moglbys mi wkleic jakiegos printscreena z twoja grafika jakiejs brylu 3D i rysunku 2D ?. Bede wdzieczny. Nie wiesz jeszcze przypadkiem jak scalic 2 bryly razem, zeby wygladalo jako jedna ?

Z gory dzieki. Pozdrawiam.


blazej85
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 3
Rejestracja: 05 mar 2012, 10:34
Lokalizacja: Dębica

#19

Post napisał: blazej85 » 12 mar 2012, 15:53

Nie używam narzędzia lustro, korzystam z lustra w TriBallu i jestem zadowolony. Przerobiłem dwa ćwiczenia z książki, szkolenie i jak dla mnie to narzędzie jest w pełni funkcjonalne. Twój sposób działa, ale tylko w obrębie jednej bryły. Można zrobić tak jak to przedstawiłeś, ale zamiast usuwać bryłę w środku należy ją schować - na dokumentacji nie będzie widoczna
Obrazek

...w SW wydaje mi się, że nie można zrobić lustra za pomocą samej linii, trzeba wybrać płaszczyznę. Z wykorzystaniem linii lustro robi się tylko w szkicowniku, a ta funkcja wszędzie działa tak samo.

W celu scalenia dwóch brył należy zaznaczyć je, użyć narzędzia Boolowskie i w opcjach zaznaczyć Połączenie (domyślna opcja)

Jakiś projekt postaram się wrzucić jutro lub za kilka dni, muszę skonsultować co mogę.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3513
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#20

Post napisał: pitsa » 12 mar 2012, 20:09

Powiedzcie jak to jest, że w takim wątku pojawia się tyle osób, które tylko raz się zalogowały na forum..
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”