Program Ironcad opinie?


bryn1u
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6
Posty: 25
Rejestracja: 28 mar 2010, 19:23
Lokalizacja: Kraków

#21

Post napisał: bryn1u » 15 mar 2012, 10:32

pitsa pisze:Powiedzcie jak to jest, że w takim wątku pojawia się tyle osób, które tylko raz się zalogowały na forum..
Bo ironcad dopiero wchodzi w zycie. Ludzie chca sie dowiedziec jak najwiecej o programie i czy jest oplacalny a forum jest wypozycjonowane to znajduja w wyszukiwarce sznurek do tego tematu.
blazej85 pisze:Nie używam narzędzia lustro, korzystam z lustra w TriBallu i jestem zadowolony. Przerobiłem dwa ćwiczenia z książki, szkolenie i jak dla mnie to narzędzie jest w pełni funkcjonalne. Twój sposób działa, ale tylko w obrębie jednej bryły. Można zrobić tak jak to przedstawiłeś, ale zamiast usuwać bryłę w środku należy ją schować - na dokumentacji nie będzie widoczna


...w SW wydaje mi się, że nie można zrobić lustra za pomocą samej linii, trzeba wybrać płaszczyznę. Z wykorzystaniem linii lustro robi się tylko w szkicowniku, a ta funkcja wszędzie działa tak samo.

W celu scalenia dwóch brył należy zaznaczyć je, użyć narzędzia Boolowskie i w opcjach zaznaczyć Połączenie (domyślna opcja)

Jakiś projekt postaram się wrzucić jutro lub za kilka dni, muszę skonsultować co mogę.

Pozdrawiam.
Po dwoch cwiczeniach z ksiazki narzedzie jest dla ciebie w pelni funkcjonalne ?

Rozwiazanie opcji lutstro - to jest rozwiazanie skutkow nie przyczyny w dodatku troszke mnie odstrasa rysowanie gdzies bryly w srodku rysunku, zeby oodbic wzgledem tej bryly a poznie ja chowac. Rzeczywiscie co do triballa dziala swietnie. Jako przyklad triballa powinny wziac inne firmy oferujace uslugi CAD.

Nie zrozumielismy sie co do scalenia bryl. Narzedzie Boolowskie laczy dwie odrebne czesci w jedna, ale nie na rysunku. Chodzilo mi bardziej o opcje Lico.

Pozdrawiam.



Tagi:


pomidor_pd
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 01 wrz 2015, 14:28
Lokalizacja: wadowice

#22

Post napisał: pomidor_pd » 01 wrz 2015, 14:37

A ja jestem użytkownikiem i napiszę tak: Za taką cenę może być, choć program jest w wielu miejscach niedopracowany, sypie błędami nie podając przyczyny. Blachówka standardowa jeszcze ujdzie, ale kształtki jak wyciągnięcie od profila do profila leżą totalnie, brak polskich norm w 2014. Tworzenie dokumentacji również mało przejrzyste. Tak jak napisałem, jeśli ktoś szuka taniego narzędzia 3D, może być, ale do Inventora czy Solida nie ma co porównywać. Zresztą to nie ta półka. Pozdrawiam


krzysztofel
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 48
Rejestracja: 13 cze 2014, 13:46
Lokalizacja: Kraków

#23

Post napisał: krzysztofel » 28 paź 2015, 15:33

Do IRONCAD'a od wersji 2012-2016 dostępna jest nakładka mechaniczna IronPRO XT.
Zawiera normy PN DIN ISO z możliwością rozbudowy (edytowalne pliki tekstowe). Współpraca z producent nakładki jest na tyle elastyczna, że bardzo w krótkim czasie wprowadza nowe modele. Co do dokumentacji to wszystko zależy od umiejętności użytkownika. CAXA Draft zawiera wiele udogodnień i uproszczeń.

Dwie prezentacie działania bibliotek:

[youtube][/youtube]
[youtube]
[/youtube]
[youtube][/youtube]

Osobiście pracuję na IRONCAD od 2012 roku teraz 2015 i normy są kwestia "dopasowania pod siebie bibliotek".

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”