Program CAM


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2917
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Program CAM

#51

Post napisał: Steryd » 11 wrz 2021, 21:19

Kąt, a nie kont. I to na pewno nie jest kąt ostrza, bo on Cię w tym momencie nie interesuje ( w ogóle jest raczej mało używany). To jest kąt dopełniający kąty natarcia i przyłożenia w konstrukcji narzędzia. Ale jeszcze trzeba coś wiedzieć.
A volumili I machining, to to samo.


Można?
Morzna!!!


Autor tematu
xyzabc-cnc-cam
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 26
Posty: 33
Rejestracja: 18 cze 2021, 21:50
Lokalizacja: Niemcy
Kontakt:

Re: Program CAM

#52

Post napisał: xyzabc-cnc-cam » 11 wrz 2021, 21:47

To jest kąt linii śrubowej (pasuje ? Ja się uczyłem większości w Niemczech dlatego nie znam dokładnie jak co się nazywa po polsku ale dla ciebie specjalnie znalazłem) i na podstawie tego kąta imachining przelicza sobie punkty podparcia freza dlatego potrafi sobie tak dużo dobierać parametrów . A jak pisałem nie długo będę wiedział czy volumill to to samo

Dodane 1 minuta 42 sekundy:
A na jakim programie ty pracujesz pracowałeś?


wacpan
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 10
Posty: 115
Rejestracja: 02 maja 2014, 14:58
Lokalizacja: Rz

Re: Program CAM

#53

Post napisał: wacpan » 11 wrz 2021, 22:18

Sprawdź w narożu detalu gdy dasz "kąt ostrza" 60 i 5 jaka jest różnica. :)

Bo to jest właśnie wartość owego opasania


Autor tematu
xyzabc-cnc-cam
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 26
Posty: 33
Rejestracja: 18 cze 2021, 21:50
Lokalizacja: Niemcy
Kontakt:

Re: Program CAM

#54

Post napisał: xyzabc-cnc-cam » 11 wrz 2021, 22:36

Co wy piszecie wiadomo że jak dasz inny kat śrubowy to zmienia się parametry ale o co teraz chodzi ? Jak będę miał freza 30⁰ to co mam wpisać? Normalne że 30 ⁰ zeby program sobie dobrał parametry . Temat był tylko o tym czy coś zmieniał w programie, nic nie zmieniam opisuje tylko swojego freza a jak jest w volumill nie wiem

Dodane 5 minuty 13 sekundy:
Można samemu sobie zmienić wystarczy kliknąć blokadę i wpisać kąt opasania . A nie przekłamywać program kątem śrubowym freza co wtedy powstają wibracje itp

Dodane 9 minuty 16 sekundy:
https://youtu.be/hYfsehdnkVA


wacpan
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 10
Posty: 115
Rejestracja: 02 maja 2014, 14:58
Lokalizacja: Rz

Re: Program CAM

#55

Post napisał: wacpan » 12 wrz 2021, 00:47

Rozumie idee kąta, ze względu na podparcie.
Sprawdź na wybraniu prostokątnym w narożach, dla wartości 60 i 5 gdzie sięga ścieżka :)

Jestem ciekaw czy ten parametr tyczy się tego co mówisz, czy czegoś innego 🤔
Pozdr


Autor tematu
xyzabc-cnc-cam
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 26
Posty: 33
Rejestracja: 18 cze 2021, 21:50
Lokalizacja: Niemcy
Kontakt:

Re: Program CAM

#56

Post napisał: xyzabc-cnc-cam » 12 wrz 2021, 08:54

wacpan pisze:
12 wrz 2021, 00:47
Rozumie idee kąta, ze względu na podparcie.
Sprawdź na wybraniu prostokątnym w narożach, dla wartości 60 i 5 gdzie sięga ścieżka :)

Jestem ciekaw czy ten parametr tyczy się tego co mówisz, czy czegoś innego 🤔
Pozdr
Nie rozumiem ?

Dodane 41 minuty 41 sekundy:
Strasznie ten hypermill chodzi . O co chodzi z obróbka resztek ? W solidcam wpisuje frez i przelicza a tutaj co trzeba zrobić?


Arias2
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 335
Rejestracja: 29 lip 2007, 10:49
Lokalizacja: wieluń-eslov

Re: Program CAM

#57

Post napisał: Arias2 » 12 wrz 2021, 09:59

xyzabc-cnc-cam pisze:O co chodzi z obróbka resztek ?

Najprościej to wytłumaczyć można że przy obróbce większym frezem w narożach lub tam gdzie frez jest za duży zostaje większa ilość materiału. I żeby nie kombinować z obróbką samych naroży wystarczy skopiować operację i wybrać frez o mniejszej średnicy i zaznaczyć "Obróbka resztek" i program sam przeliczy resztki nie robiąc pustych przejazdów w obrobionym materiale.
Film pokazujący zagadnienie


Autor tematu
xyzabc-cnc-cam
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 26
Posty: 33
Rejestracja: 18 cze 2021, 21:50
Lokalizacja: Niemcy
Kontakt:

Re: Program CAM

#58

Post napisał: xyzabc-cnc-cam » 12 wrz 2021, 10:01

Super dzięki

Dodane 37 sekundy:
Ja szukałem w programach z nazwą resztki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”