Program CAM
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Re: Program CAM
Kąt, a nie kont. I to na pewno nie jest kąt ostrza, bo on Cię w tym momencie nie interesuje ( w ogóle jest raczej mało używany). To jest kąt dopełniający kąty natarcia i przyłożenia w konstrukcji narzędzia. Ale jeszcze trzeba coś wiedzieć.
A volumili I machining, to to samo.
A volumili I machining, to to samo.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 33
- Kontakt:
To jest kąt linii śrubowej (pasuje ? Ja się uczyłem większości w Niemczech dlatego nie znam dokładnie jak co się nazywa po polsku ale dla ciebie specjalnie znalazłem) i na podstawie tego kąta imachining przelicza sobie punkty podparcia freza dlatego potrafi sobie tak dużo dobierać parametrów . A jak pisałem nie długo będę wiedział czy volumill to to samo
Dodane 1 minuta 42 sekundy:
A na jakim programie ty pracujesz pracowałeś?
Dodane 1 minuta 42 sekundy:
A na jakim programie ty pracujesz pracowałeś?
-
- Kontakt:
Co wy piszecie wiadomo że jak dasz inny kat śrubowy to zmienia się parametry ale o co teraz chodzi ? Jak będę miał freza 30⁰ to co mam wpisać? Normalne że 30 ⁰ zeby program sobie dobrał parametry . Temat był tylko o tym czy coś zmieniał w programie, nic nie zmieniam opisuje tylko swojego freza a jak jest w volumill nie wiem
Dodane 5 minuty 13 sekundy:
Można samemu sobie zmienić wystarczy kliknąć blokadę i wpisać kąt opasania . A nie przekłamywać program kątem śrubowym freza co wtedy powstają wibracje itp
Dodane 9 minuty 16 sekundy:
https://youtu.be/hYfsehdnkVA
Dodane 5 minuty 13 sekundy:
Można samemu sobie zmienić wystarczy kliknąć blokadę i wpisać kąt opasania . A nie przekłamywać program kątem śrubowym freza co wtedy powstają wibracje itp
Dodane 9 minuty 16 sekundy:
https://youtu.be/hYfsehdnkVA
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 14
Rozumie idee kąta, ze względu na podparcie.
Sprawdź na wybraniu prostokątnym w narożach, dla wartości 60 i 5 gdzie sięga ścieżka
Jestem ciekaw czy ten parametr tyczy się tego co mówisz, czy czegoś innego
Pozdr
Sprawdź na wybraniu prostokątnym w narożach, dla wartości 60 i 5 gdzie sięga ścieżka

Jestem ciekaw czy ten parametr tyczy się tego co mówisz, czy czegoś innego
Pozdr
-
- Kontakt:
Nie rozumiem ?
Dodane 41 minuty 41 sekundy:
Strasznie ten hypermill chodzi . O co chodzi z obróbka resztek ? W solidcam wpisuje frez i przelicza a tutaj co trzeba zrobić?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
xyzabc-cnc-cam pisze:O co chodzi z obróbka resztek ?
Najprościej to wytłumaczyć można że przy obróbce większym frezem w narożach lub tam gdzie frez jest za duży zostaje większa ilość materiału. I żeby nie kombinować z obróbką samych naroży wystarczy skopiować operację i wybrać frez o mniejszej średnicy i zaznaczyć "Obróbka resztek" i program sam przeliczy resztki nie robiąc pustych przejazdów w obrobionym materiale.
Film pokazujący zagadnienie
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Jeszcze pytanie mam , znalazłem w internecie hypermill zintegrowany z solidworks. O co to chodzi ? Dlaczego nikt mi tego nie zaproponował z firmy hypermill?