Co to jest Volumill ?
Program CAM
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 33
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Re: Program CAM
Zgadza się w wikipedi znalazłem. Do tego w programie Hypermill jest ich nazwa , ale i tak do imachining to jeszcze brakuje .
Tyle czasu poświęciłem na naukę Hypermill i nie mogłem sobie poradzić z programem okazało się że program nie chodził tak jak trzeba
dziś cały dzień szukali instalowali okazało się że nie chodzi w polskiej wersji językowej tylko po niemiecku (niemiecki komputer niemiecki kraj ) pod koniec dnia okazało się że pomaga zmiana regionu w Windows 10 i wszystko chodzi po polsku . Tak dla informacji posze
Tyle czasu poświęciłem na naukę Hypermill i nie mogłem sobie poradzić z programem okazało się że program nie chodził tak jak trzeba
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Nowy Solidcam pracuje już na wielu rdzeniach, czas obliczeń mocno spadł.
Kiedyś też narzekałem na wydajność, teraz się zmieniło na plus.
Kilka giga obróbka? Solidworks nie zapisze więcej niż 2GB, i niesamowicie zamuli przy tym komputer.
Mam nadzieję, że nie obrabiasz plików sldprt, te bywają duże i komp niepotrzebnie je mieli.
Kilka giga obróbka? Solidworks nie zapisze więcej niż 2GB, i niesamowicie zamuli przy tym komputer.
Mam nadzieję, że nie obrabiasz plików sldprt, te bywają duże i komp niepotrzebnie je mieli.
zlp.com.pl
-
- Kontakt:
Kilka giga ma część z programami to programy tyle generują część może ma około 500mb ( zrobię zdjecie ). Na razie testuje i sprawdzam programy I to co na forum posza . Ciekawi mnie to każdy pisze ze hypermill jest półkę wyżej to dlaczego kosztuje mniej jak solidcam czy mastercam. Ja jestem w kontakcie z solidcam (super dobry kontakt ) i oni wiedzą że testuje nowe programy bo im pisze co chce mieć w programie . Na dzien dzisiejszy wiem ze zrobią do 2022roku opcje wrzucania pliku stl między programy zeby program nie męczył się z ciągłymi przeliczeniami . Wycinanie ścieżki też chcę. Już kilka moich projektów zostało wysłanych do Izraela i zajmują się tym co ja chce mieć w programie itp
-
- Posty w temacie: 14
Nie obrabia plików sldprt, hm ciekawe - a jakie ma obrabiać?zlp pisze: ↑08 wrz 2021, 22:49Nowy Solidcam pracuje już na wielu rdzeniach, czas obliczeń mocno spadł.
Czym niby różni się imachining od vollumila?
Powermill/delcam. - kiedy miałem z nim styczność, nie był to program parametryczny, a możliwość przycinania/ edycji pojedynczych wjazdów/wyjazdów / przejazdów była dość komfortowa. - nie spotkałem się z tak swobodnym rozwiazaniem w żadnym innym programie. Minusem jest to, że jak poustawiasz obróbkę i ja przegenerujesz to tracisz zmiany.
Nie wiem jak działa 5 osi, ale 3osie były przyjemne. I też trzeba zweryfikować czy rozwinęli symulacje obróbki.( Było to dawno, mogło pójść mocno do przodu) ponoć przejął go Autodesk i chyba "wygasza".
-
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Pliki sldprt bywają bardzo duże i potrafią mocno zamulić komputer. Borykałem się z tym, do czasu kiedy elementy do obróbki zacząłem zapisywać w parasolidzie i dopiero na tych generować obróbki w Solidcam.
Automatyczna aktualizacja przygotówki też zabierała czas.
Miałem kiedyś bardzo duży element do obróbki w 5 osiach. 1 przeliczenie obróbki godzina czekania. 8 kliknięć i dzień mijał.
Automatyczna aktualizacja przygotówki też zabierała czas.
Miałem kiedyś bardzo duży element do obróbki w 5 osiach. 1 przeliczenie obróbki godzina czekania. 8 kliknięć i dzień mijał.
zlp.com.pl
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
zlp pisze:Pliki sldprt bywają bardzo duże i potrafią mocno zamulić komputer
W ustawieniach solidcam jest opcja zapisywania uproszczonego modelu.
-
- Kontakt:
Pisałem że to nie model tyle waży tylko programy tyle generują GB .
SlDPRT -tak wiem nie pracuje na tym rozwiązaniu.
Imachining nic nie wpisujesz nic poza frezem to wszystko posow obroty w trakcie obróbki się zmieniają itp
SlDPRT -tak wiem nie pracuje na tym rozwiązaniu.
Imachining nic nie wpisujesz nic poza frezem to wszystko posow obroty w trakcie obróbki się zmieniają itp