Problem z wystartowaniem

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC
Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: senio » 08 kwie 2015, 15:05

kamar pisze: I udrutować maszynę. Fakt, co kto lubi :)
Ja tam ustawiam najniżej, puki się jeszcze uruchamia.
Wiesz, gdybym nie przeczytał dokumentacji może i bym nie pisał o tym. W innym przypadku - żródło :

http://wiki.linuxcnc.org/cgi-bin/wiki.pl?Latency-Test

dopiero powyżej 100000 nanosekund komputer jest nieodpowiedni do linux CNC. Dlaczego więc twierdzisz że do 99999 jest bee i coś zadrutuje ? :)

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 08 kwie 2015, 15:28

Ten błąd wyskakuje jak maszyna przy szybkim przejeździe nie nadąża za wysyłanymi w czasie realnym rozkazami. Dopóki je dogania nie tracąc kroków - nie przeszkadza to specjalnie w pracy, jedynie denerwuje ten komunikat.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: kamar » 08 kwie 2015, 18:08

senio pisze: twierdzisz że do 99999 jest bee i coś zadrutuje ? :)
Nie wiem czy to bee cy cacy ale wiem , że na starych płytach moje się mulą. Czy na małych to widać , nie wiem ale tak zostanie do wymiany płyt.
MlKl pisze: jedynie denerwuje ten komunikat.
Jedyny ekran na który dłużej patrzę to ten od symulatora a na nim wisi niezależnie od wartości.
To był czas przywyknąć.

Obrazek

Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: senio » 08 kwie 2015, 18:45

kamar pisze:Nie wiem czy to bee cy cacy ale wiem , że na starych płytach moje się mulą. Czy na małych to widać , nie wiem ale tak zostanie do wymiany płyt.
U mnie te testy wypadają na około 25-35000. Ale jak nic nie jest włączone i nie podłączona jest sieć Rj45. Jak włączyłem Krusadera, MC czy jakiś inny program, zaraz się ten komunikat pojawiał. Sieć podłączona u mnie to kompletna porażka. Ale jak wyjmę kabel sieciowy i przy ustawieniu na 99999, mogę robić wszystko na kompie przy włączonym Linuxcnc i nigdy się to nie pojawiło więcej. Żadnych niepokojącej pracy maszyny nie zauważyłem. Oczywiście sieć jest odłączona jak działa linuxCNC bo i tak jest wtedy nie potrzebna. Może musisz coś jeszcze odłączyć ?. Masz podobne kompy do Della 270 więc jak u mnie. Co jeszcze u siebie zrobiłem, to wyjąłem 4 x 500MB ramu a wsadziłem jedną kość 1GB. Też to miało wpływ, bo na 4x500 się coś muliło w tym kompie.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 08 kwie 2015, 19:04

No niestety, u mnie sieć na maszynach to podstawa, wszelkie kody pobierają z serwera. Kiedyś i suby miały wspólne ale to był błąd. Latanie z pendrakiem po maszynach to już nie dla mnie :)

Autor tematu
RobiszToŹle
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 14

Post napisał: RobiszToŹle » 08 kwie 2015, 19:37

Zmieniłem na 40000 i cacy :cool:

Fajnie że się tak temat rozkręcił, można się wiele dowiedzieć :wink:
Teraz jestem na etapie testowania camów i cadów, z dxf2gcode mam problem, nie umiem go uruchomić, to co na forum opisywał MlKl, chyba już za bardzo nie jest aktualne bo inne pliki i w ogóle nie umiem znaleźć tego co trzeba zrobić.

Qcada też testuję, bo ma od razu eksport na gcode ale nie umiem znowu zmienić na mm, robię tak jak tu: http://www.qcad.org/en/qcad-cam-configuration i coś nie bardzo :neutral:

Chyba że ktoś poleca jakiś program inny? Taki żeby nadawał się do plazmy?

Myślę że do końca miesiąca już będę miał plazmę, to zaczniemy testy na żywym organizmie :wink:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 09 kwie 2015, 08:28

senio pisze: że do 99999 jest bee i coś zadrutuje ? :)
Jest " bee " i to zdecydowanie :)
Podpuszczony , sprawdziłem na wolnej maszynie. Przy moich ustawieniach prędkości i przyśpieszeń, zmiana z 30000 na 40000 zablokowała wszystkie napędy. Coby cokolwiek ruszyć musiałem zejść na 70%. I tak się zakończyła moja walka z czerwonym X :)

Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: senio » 09 kwie 2015, 09:40

kamar pisze:Podpuszczony , sprawdziłem na wolnej maszynie.
Daleki jestem od podpuszcania kogokolwiek. Tym bardziej w tym wieku już nie wypada :). Ale to co wiem i prawdziwe - sprawdzone napiszę czasami i podpowiem. Mi też co nieco podpowiedziano czy to na PW czy na forum. Bez tego bym nigdy przez to nie przebrnął. Tyle o podpuszczaniu.
kamar pisze:Przy moich ustawieniach prędkości i przyśpieszeń, zmiana z 30000 na 40000 zablokowała wszystkie napędy. Coby cokolwiek ruszyć musiałem zejść na 70%. I tak się zakończyła moja walka z czerwonym X :)
Ja jestem zaledwie raczkującym amatorem. Nie wiem tak naprawdę nic poza tym co muszę wiedzieć. Zrobiłem, skonfigurowałem i skupiłem się na działaniu. To co mi potrzeba mam, i nawet nie zagłębiam się bardziej bo mi to nie potrzebne. Ale pewne podstawy znam bo musiałem je poznać czy chciałem czy nie. Jak byś pokombinował z ustawieniem i dograniem innych parametrów to by latało bez blokowania. Skoro u mnie się dało to znaczy że się da. Widzisz pomocy na tym forum mało w temacie linuxcnc. Żeby cokolwiek zrobić trzeba trzeba przejść daleką drogę. Trzeba usiąść, czytać i rzeźbić już w linuxie i na maszynie. Niestety albo stety, 3 miesiące takiej rzeźby pozwoliło mi ustalić co jest za co odpowiedzialne i co trzeba ustawić, żeby inne się nie krzaczyło. Więc usiądź na dłużej niż zmiana parametru w ini i pokombinuj. Wierzę że dojdziesz co trzeba zmienić i zmienisz, a wtedy pewnie uwierzysz, że instrukcja na stronie linuxa jest prawdziwa.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 09 kwie 2015, 14:55

senio pisze:[. Więc usiądź na dłużej niż zmiana parametru w ini i pokombinuj..
Chyba sam w nie wierzysz w to co napisałeś :)
Właśnie kolejny Dell się tuninguje i będzie jeden krzyżyk mniej.

Obrazek

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 09 kwie 2015, 22:30

te atomy, przy odpowiednim traktowaniu są na prawdę wdzięczne ;)
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”