Dziękuje kolego za cenne rady. W takim razie kupuje sterowniki jakie mi polecasz. Może mógłbyś mi polecić jeszcze jakieś silniki Nema23 żeby miały przynajmniej te 2Nm?
Czy ten sterownik do się podłączyć do cnc shield v3? W sieci widzę dużo schematów jak podłączyć tb6600 z cnc shield ale każdy praktycznie inny.. moze poczestujesz jakimś sprawdzonym ?
Problem z silnikami nema 17
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 23
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
Re: Problem z silnikami nema 17
Ogólnie to silniki na większy prąd kręcą się szybciej przy tym samym napięciu zasilającym.pawdab1444 pisze: ↑31 lip 2021, 11:41Dziękuje kolego za cenne rady. W takim razie kupuje sterowniki jakie mi polecasz. Może mógłbyś mi polecić jeszcze jakieś silniki Nema23 żeby miały przynajmniej te 2Nm?
A prawdziwym demonem prędkości jest serwokrokowiec, np. taki: https://www.aliexpress.com/item/4000149310265.html. To już wyższa półka, ale naprawdę warto.
Da się, ale jeśli chcesz użyć sterowników innych niż stepsticki, to w ogóle nie potrzebujesz CNCshield.
Możesz się podpiąć bezpośrednio pod wyjścia Arduino, albo użyć takiej płytki: https://www.aliexpress.com/item/4001299467950.html .
-
Właśnie chciałbym użyć cnc shield ze względu ze silnika osi z nie będę wymieniał a co za tym idzie zostaje jeden stepstick. Na osi Y również mam zdublowane 2 silniki wiec wolałbym pozostać przy nakładce. Podpowiesz kolego jak mogę podłączyć sterowniki z Twojego linku do cnc shield ?
Co do silników nie oczekuje dużej szybkości a większej mocy. Znalazłem na Allegro silniki 2Nm za 108 zł pytanie czy faktycznie tyle maja..
Co do silników nie oczekuje dużej szybkości a większej mocy. Znalazłem na Allegro silniki 2Nm za 108 zł pytanie czy faktycznie tyle maja..
-
Sygnały są takie same i mają te same nazwy, z tą różnicą że stepsticki mają wejścia TTL, a "duże" sterowniki transoptory na wejściach. Dlatego do pinów podstawki stepsticka podłączasz sygnały oznaczone "+", a sygnały oznaczone "-" do masy.
Tutaj masz obrazek:

-
Dziękuje bardzo, silniki jak i sterowniki zamówione. Jak już poskladam to dam znac czy coś z tego wyszło xd.
Jeszcze tak tylko zapytam zworki (podział kroków) na cnc shield powinienem zdjąć i wtedy ustawić podziałkę na sterownikach ?
Jeszcze tak tylko zapytam zworki (podział kroków) na cnc shield powinienem zdjąć i wtedy ustawić podziałkę na sterownikach ?
-
Zworki możesz zostawić, nie będą przeszkadzać.pawdab1444 pisze: ↑03 sie 2021, 18:51zworki (podział kroków) na cnc shield powinienem zdjąć i wtedy ustawić podziałkę na sterownikach ?
Mikrokrok ustawiasz dip-switchem w sterowniku TB6600.
Z mikrokrokiem nie przesadzaj. O ile pomiędzy 1 i 2 jest ogromna różnica w kulturze pracy, o tyle pomiędzy 8 i 16 możesz mieć tylko większą albo mniejszą prędkość maksymalną.