Problem z laserem
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 17
- Kontakt:
Kol. pop9 - popraw literówki, bo treść jest mało zrozumiała. Przepięcie karty na pierwsze złącze tuż za AGP jest jak najbardziej słuszne. Prosimy autora wątku o informacje, co udało mu się zdziałać.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
W sensie logicznym - tak. Ale zdarzały się sytuacje w których BIOS od płyty głównej miał drobne błędy w programowaniu PCI'a i wtedy praca nie musiała być już tak płynna. Generalnie o ile PCI dla programisty jest przyjemną sprawą, o tyle jego bebechy są bardzo niebanalne.Piotr Rakowski pisze:Moja wiedza na temat oprogramowania takiej karty jest wystarczająca, by wiedzieć, że z programistycznego punktu widzenia nie ma żadnej różnicy, w którym slocie PCI karta siedzi.
Tak jak koledzy polecali - przetestować na zupełnie innym komuterze. Lub też upgrade BIOS'a do najnowszego.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
- Kontakt:
Piotr Rakowski pisze:Możliwe, że masz rację z tym spadkiem napięcia, jeśli np. inne porty PCI są w użyciu. W czasach, gdy płyty główne są all-in-one z grafiką i siecią na pokładzie można przyjąć, że gdy nawet karta sterująca PCI jest drugą (właściwie wychodzi na to, że powinna być jedyną), nie powinno mieć znaczenia, w który slot PCI wkładamy. Ja zawsze montuję w środkowy.
Moja wiedza na temat oprogramowania takiej karty jest wystarczająca, by wiedzieć, że z programistycznego punktu widzenia nie ma żadnej różnicy, w którym slocie PCI karta siedzi.
Poza tym, gdyby karta w ogóle przestawała sterować - można by odnieść wrażenie, że napięcie (a właściwie obciążenie prądowe karty) jest na tyle duże, że zasilacz wraz z płytą się nie wyrabiają. Z tego co opowiada autor wątku wygląda mi raczej na złą komunikację między oprogramowaniem LaserCUT, a kartą sterującą. Być może biblioteki są źle napisane, ale ja mam już jaką-taką wiedzę po sprzedanych kilkunastu sztukach maszyn laserowych, że wykonanie płyt głównych bywa rożne. Nigdy jednak nie spotkałem się z przypadkiem opisywanym przez autora wątku.
Z logicznego więc punktu widzenia poszedłbym taką drogą:
1. instalacja na innym sprzęcie komputerowym -> jeśli nie to:
2. instalacja nowej wersji oprogramowania sterującego (albo starszej) -> jeśli nie to:
3. wymiana karty sterującej (jako ostateczność).
Witam widzę że temat nie źle się rozwinął ale do rzeczy, kartę przepinałem już we wszystkie porty bez skutku kompa też zmieniałem i to samo. Na obu kompach dzieje się to samo..
Telefonowałem już do firmy która mi ten ploter sprzedała ale właściciel stale ten sam makaron mi na uszy nawija, że mam kompa zmienić ;-(
Pozdrawiam
-
- Kontakt:
No ale drogi kol. JarekDraw - staraj się czytać to, co podpowiadają Ci koledzy z forum. Sprawdziłeś napięcia na wejściu PWM zasilacza tuby laserowej? To jest konieczne do dalszych dysertacji! Być może problemem jest właśnie zasilacz, a nie karta sterująca!
Jeśli rzeczywiście na wejściu PWM nie pojawi się napięcie wyższe, niż 1V do 1.5V mimo ustawienia np. 100% mocy w programie LaserCUT - problem jest z kartą sterującą. Jeśli napięcie jest wysokie (< 5V), a mimo to laser działa słabo - masz problem z zasilaczem tuby laserowej. Sprawdź to!
Jeśli rzeczywiście na wejściu PWM nie pojawi się napięcie wyższe, niż 1V do 1.5V mimo ustawienia np. 100% mocy w programie LaserCUT - problem jest z kartą sterującą. Jeśli napięcie jest wysokie (< 5V), a mimo to laser działa słabo - masz problem z zasilaczem tuby laserowej. Sprawdź to!
No, ale podobno już zmieniłeś kompa i nic to nie dało. To co to jest za firma, która nie chce Ci pomóc - KRZAK? Poza tym masz jeszcze gwarancję, czy nie? Moja firma w obu przypadkach zadziałałaby, tak by poważnie podejść do klienta, który sobie nie radzi.Telefonowałem już do firmy która mi ten ploter sprzedała ale właściciel stale ten sam makaron mi na uszy nawija, że mam kompa zmienić ;-(
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Kontakt:
Panie JarkuDraw, nie trzeba do tego wiedzy elektronicznej - raczej elektrycznej. Wystarczy w dowolnym hipermarkecie kupić miernik uniwersalny (za ok. 10-20 zł), ustawić przełącznik na napięcie stałe (oznaczone DC, albo czasem -V) na zakres do 20V, podłączyć końcówki miernika (czerwona to +, czarna minus), otworzyć pudło maszyny i zmierzyć napięcie na (zielonych) wejściach do zasilacza tuby laserowej (ma na sobie charakterystyczny biały grzybek). Plusem dotknąć do śrubki 5 (licząc od lewej), a minusem do śrubki 4. Poprosić kogoś o pomoc, by uruchomił cięcie i odczytać wartość napięcia, jaką wskaże miernik. Ot i cała filozofia 

-
- Kontakt:
Ploter firmy z Krakowa nie jest ploterem LYNX-1200, choć wygląda bardzo podobnie. Jeśli firmą tą jest firma DK, bliżej znana jako "Styroplot", to oni biorą od innego producenta chińskiego i twierdzą, że sami je produkują. Nie mogę więc brać odpowiedzialności za to, co oni robią. Mają dość specyficzne podejście do konkurencji - chcą ją zwalczać, zamiast współpracować (to tak na marginesie).
Poza tym zauważ kol. JarekDraw, że ja w odróżnieniu od nich chcę Ci pomóc, mimo że nie jest to ploter sprzedany przez moją firmę!!!
Poza tym zauważ kol. JarekDraw, że ja w odróżnieniu od nich chcę Ci pomóc, mimo że nie jest to ploter sprzedany przez moją firmę!!!
-
- Kontakt:
Sorki, może za bardzo wziąłem Pańską wypowiedź, jak szukanie winnego.
Proszę sprawdzić to, o co prosiłem. Można będzie działać dalej, jak będziemy pewni co do napięć wejściowych. Nie wiem tylko, czy podkreśliłem, że sprawdzenie stanu napięcia trzeba wykonać w trakcie pracy maszyny (w trakcie cięcia).
W zasadzie sytuacje są dwie:
1. Jeśli w trakcie cięcia przy ustawieniu 100% mocy na pinach 5-4 będzie napięcie powyżej 5V - karta pracuje prawidłowo - winny jest zasilacz tuby.
2. Jeśli w trakcie cięcia przy ustawieniu 100% mocy na pinach 5-4 będzie napięcie poniżej 2V - i sprawdzał Pan także na innym komputerze i innym (starszym) oprogramowaniu, które z resztą powinno znajdować się na płycie instalacyjnej) - winna jest karta sterująca.
Istnieje jeszcze minimalna szansa, że na obu komputerach, na których Pan sprawdzał jest zainstalowana taka sama płyta główna - czysto teoretycznie.
Resztę musi Pan uzgodnić ze sprzedającym. Jak nie wierzą - niech sami do Pana przyjadą i sprawdzą.
Pozdrawiam, PR.
Proszę sprawdzić to, o co prosiłem. Można będzie działać dalej, jak będziemy pewni co do napięć wejściowych. Nie wiem tylko, czy podkreśliłem, że sprawdzenie stanu napięcia trzeba wykonać w trakcie pracy maszyny (w trakcie cięcia).
W zasadzie sytuacje są dwie:
1. Jeśli w trakcie cięcia przy ustawieniu 100% mocy na pinach 5-4 będzie napięcie powyżej 5V - karta pracuje prawidłowo - winny jest zasilacz tuby.
2. Jeśli w trakcie cięcia przy ustawieniu 100% mocy na pinach 5-4 będzie napięcie poniżej 2V - i sprawdzał Pan także na innym komputerze i innym (starszym) oprogramowaniu, które z resztą powinno znajdować się na płycie instalacyjnej) - winna jest karta sterująca.
Istnieje jeszcze minimalna szansa, że na obu komputerach, na których Pan sprawdzał jest zainstalowana taka sama płyta główna - czysto teoretycznie.
Resztę musi Pan uzgodnić ze sprzedającym. Jak nie wierzą - niech sami do Pana przyjadą i sprawdzą.
Pozdrawiam, PR.