Problem z kompetencją autorów postów.

Opinie, uwagi, propozycje czyli wszystko o tym forum

Autor tematu
jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Problem z kompetencją autorów postów.

Post napisał: jasiu... » 04 kwie 2009, 14:22

Co i rusz spotykam się na wszystkich forach z postami nie wnoszącymi nic do rozwiązania problemu, ale to jeszcze da się przeżyć. Gorzej, że istnieje cała grupa osób "wymyślaczy", którzy nabijają sobie listę postów zupełnie nie mając pojęcia o tym, o czym piszą. Nie wiedzą, że w technice wszystko jest znormalizowane, że istnieją określone procedury postępowania, że każda odpowiedź powinna być konkretna i zrozumiała.

Ot chociażby pierwszy z brzegu przykład. Jeden z kolegów pyta (ma prawo nie wiedzieć): Jaki mam wywiercić otwor pod śrubkę fi 4? 0.5 czy 1 mm mniejszy? .

Drugi w tym samym poście odpowiada: sam sprawdziłem miałem śrubę m 8 zrobiłem dziórkę wiertłem fi 7,5 i nagwintowałem, i co sruba lata na boki w gwincie, wiec radzę czi o milimetr mniejszą dziurkę zrobić i wtedy gwintować.

Jest to ewidentna bzdura, by trójką wiercić pod M4, ale ktoś nie wie i wymyśla. W ten sposób ktoś może narobić sobie krzywdy, bo zamiast zrobić dobrze będzie słuchał takiego "wymyślacza".

Czy nie uważacie, że w przypadku istotnych bzdur, ewidentnego braku wiadomości i wypisywaniu bredni, nie powinien istnieć na forum system ostrzeżeń, że odpowiadający jest niewiarygodny w tym, o czym pisze? Ja myślę, że takie coś warto by wprowadzić.

Tagi:

bubels
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: bubels » 04 kwie 2009, 14:40

Trudno się z tobą nie zgodzić a i przykład trafia w samo sedno. Aczkolwiek nie wszystko jest tak ewidentną bzdurą lub zawiera ziarenko prawdy w pewnym kontekście.
I jak wtedy wydać werdykt?

Dziś informacja choć w cenie to jest ogólnie dostępna i niestety dlatego że każdy może być informatorem powstaje gigantyczne przekłamanie. Obecnie sztuka korzystania z zasobów sieci nie tkwi w szukaniu a w filtrowaniu właśnie takich bzdur..

Ale ogólnie idea ciekawa ze wskaźnikiem wiarygodności...

Pozdrawiam!

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoczek » 04 kwie 2009, 14:40

Witam serdecznie.
Kolego jasiu... - po części Cię rozumiem ale myślę że nie jest to najlepszy pomysł. Nie zapominajmy że jest to forum "Amatorskie maszyny cnc" pomimo tego że jest tu wielu fachmanów. Nie dobrze jest przyklejać komuś takie metki typu "osoba mało wiarygodna". Gdy ktoś napisze ewidentną bzdurę to prawdopodobieństwo jest duże że ktoś go za chwilę zruga, błąd wskaże palcem i najczęściej poprawi. Zazwyczaj takie coś wystarcza, choć problem pojawia się gdy ktoś podniecony tym że za chwilę dzięki tej radzie na nowo odkryje Amerykę zaraz poleci do warsztatu wprowadzać "radę" w życie, zanim ktoś obeznany w temacie wyprowadzi tą osobę z błędu i ukierunkuję na dobry tok myślenia.
Takie przyklejanie metek nie za bardzo mi się podoba, tym bardziej że nie jest raczej spotykane na innych forach. Sam osobiście niestety nie znam żadnej innej dobrej alternatywy. Pozostaje mieć zdrowy rozsądek we wprowadzaniu w życie tego co ktoś mi doradza. Jeżeli ktoś chce mieć jakieś większe prawdopodobieństwo do tego że rada jest w miarę słuszna to niech słucha rad Kolegów którzy mają sporą ilość punktów "pomógł" lub sporą ilość postów - to jest w miarę dobry wskaźnik zaawansowania w temacie cnc danej osoby. Takie moje skromne zdanie.
Pozdrawiam, skoczek.
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

borek86
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5

Post napisał: borek86 » 04 kwie 2009, 15:00

jasiu czemu nie za cytujesz mnie całego dla tych co chca ten post zobaczyć w realu to prosze https://www.cnc.info.pl/topics13/gwinto ... htm#103746, a co do ciebie niesforny jasiu, już ci mowiłem, że elektronikiem jestem a nie specjalistą jak ty, pozatym w tym samym poscie podałem poprawioną wartość, ale najwidoczniej ty tylko czytasz co chcesz... bo reszte itak taki specjalista jak ty wiesz, hehe. żeby nie okazało się że syn ci komputer wlącza i hasło wpisuje, wtedy o specjalistach pogadamy :razz: pozd

prawda walnąłem się, bo zapomniałem o gwincie,po rawkę powinienem zrobi ale itak od razu podałem tabelkę z prawidłową odp. jeszcze mysle że tak jak jest teraz jest dobrze, bo tacy krzykacze jak ty mogą sie pochwalić jak jest dobry a inni to kretyni,
ps. ty politykiem nie jestes przypadkiem??
wiesz jak możesz podziękowac?? wcisnij pomógł
Obrazek

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Re: Problem z kompetencją autorów postów.

Post napisał: WZÓR » 04 kwie 2009, 15:58

jasiu... pisze:...Ot chociażby pierwszy z brzegu przykład. Jeden z kolegów pyta (ma prawo nie wiedzieć): Jaki mam wywiercić otwor pod śrubkę fi 4? 0.5 czy 1 mm mniejszy? .

Drugi w tym samym poście odpowiada: sam sprawdziłem miałem śrubę m 8 zrobiłem dziórkę wiertłem fi 7,5 i nagwintowałem, i co sruba lata na boki w gwincie, wiec radzę czi o milimetr mniejszą dziurkę zrobić i wtedy gwintować....

... moim zdaniem odpowiedź na kolegi mocart4 z mojej strony jest WŁAŚCIWA!!!

borek86

Post napisał: borek86 » 04 kwie 2009, 16:11

kolego wzór, jemu chodzi o moja odpowiedź, ktora jest na stronie pierwszej, dzieki za rade z otworem, naucze sie tego nie mylić
pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 04 kwie 2009, 16:14

borek86 pisze:kolego wzór, jemu chodzi o moja odpowiedź, ktora jest na stronie pierwszej, dzieki za rade z otworem, naucze sie tego nie mylić
pozdrawiam
...już na to wpadłem... :oops:

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoti » 04 kwie 2009, 21:12

jasiu... pisze:Czy nie uważacie, że w przypadku istotnych bzdur, ewidentnego braku wiadomości i wypisywaniu bredni, nie powinien istnieć na forum system ostrzeżeń, że odpowiadający jest niewiarygodny w tym, o czym pisze? Ja myślę, że takie coś warto by wprowadzić.
Przeciez system ostrzeżeń na forum istnieje , z tym ze moderatorzy z niego nie korzystają .
Z tego co pamiętam to w czasie od kiedy jestem na forum ostrzezenia dostaly dwie osoby w tym jedna 3 i została zbanowana . Moze ktos jeszcze dostał jakieś pojedyncze ale mi umknelo . Wydaje mi się ze wystarczyło by zeby moderatorzy zaczęli korzystać z uprawnień które posiadają . Nie namawiam do bezdusznego egzekwowania regulaminu forum i dzielenia ostrzezen na lewo i prawo ale uprawnienia do kasowania powinny pojsc w ruch . Jest kilka punktów które powinny byc przestrzegane zeby jakiś porządek był , glownie chodzi o pkt 8 i 12 .
Na marginesie dodam ze przykład który podales zawiera w tej chwili 24 odpowiedzi ! a temat tez malo co mówi . Zresztą w tym temacie polowa postów tez jest nie na temat .

Kolego skoczek, z twoja wypowiedzia sie zgadzam z tym ze z patrzeniem na ilosc postow lub pomocy danej osoby bylbym ostrozny . W przypadku postow ilosc nie zawsze przeklada sie na jakosc i odwrotnie tez , przeciez sa na forum nowe osoby z mala iloscia postow ktore wiedza co pisza . A z pomocami to jest tak ze nikt nie jest alfa i omega i nie zna sie na wszystkim . Ktos kto np zna sie na obrobce i czesto stara sie innym pomagac nie koniecznie dobrze doradzi przy konstrukcji maszyny lub doborze elektroniki .

borek86

Post napisał: borek86 » 04 kwie 2009, 21:51

dobrze wracajac do tematu, może i tak było lepiej, żeby kasowac wymyslaczy, wtedy by było klarowniej, ale jak kolega skoczek napisał, jest tu amatorskie forum, i tak jak sama nazwa mówi, amatorzy sie pojawiają, a także amatorskie wypowiedzi, ale chyba forum polega na tym żeby wymieniac sie opinniami, radami, co wazniejsze, tacy amatorzy jak sami wymyslacze, przez swoje pomysły sami się uczą, dzieki kolegą którzy wyprowadzają z błednego mniemania...

rozumiem kolego skoti że w tej połowie postow do usuniecia są też moje posty... ale zdenerwowałem się tym "jasiem" ktory to uważa że jest to post wymyślony, od tak z glowy,i wart uznania mnie za kretyna nie wartego uwagi. pomimo tego że w tym samym poscie podaje już poprawioną wartość oraz żródło z którego ją wziąłem. to w koncu ta odpowiedź jest dobra czy zła?

Powtarzam forum jest do dzielenia się opinniami i do konfrontacji opinni, w innym wypadku, powstanie nowy punkt regulaminu, każdy nowy urzytkownik musi być specjalistą w fachu ktorego bedzie dotyczylo pytanie

pozdrawiam
Obrazek

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upadły_mnich » 04 kwie 2009, 21:58

kolego Jasiu...
Palnąłem bzdurę ostatnio i kolega wie jaką ale:
jasiu... pisze:Nie wiedzą, że w technice wszystko jest znormalizowane, że istnieją określone procedury postępowania, że każda odpowiedź powinna być konkretna i zrozumiała
jeśli kolega jest taki dobry ze znajomości norm to powinien wiedzieć, że w normach są błędy i w technice te normy się często świadomie łamie choćby z ograniczonych możliwości technologicznych a już nie wspomnę np:
gdzie jest norma na zastosowanie prowadnic szufladowych w maszynach CNC? Jakos takowej nie znajduję co nie znaczy, że takich maszynek nie ma.
Kolega Skoti chyba ujął dobrze sprawę
A może tak:
niech kolega Chaos wypowiada sie o handlu,
Kolega Gmaro o sprężynach,
kolega ALZ o wrzecionach,
kolega Numerek o obróbce galwanotechnicznej,
kolega Leoo o elektronice,
...
itp
itp
itd
i co?
Mają milczeć w innych sprawach?
Może zrobić forum dla 20 specjalistów niech się wymieniają uwagami ( absolutnie bez insynuacji odnośnie w/w kolegów i za przytoczenie ich nicków przepraszam?
Kolego Jasiu...kolega aktywnie uczestniczył w "lekcjach nr 1...6"
Jakoś nie przeszkadzał koledze brak kompetencji pytającego.
Można wręcz udowodnić, że każdy pytający nie jest kompetentny no bo poco zadawałby pytanie na jakie zna odpowiedź???
Może na forum brak jest chatu z prawdziwego zdarzenia i wtedy można byłoby podyskutować luźnie
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „www.cnc.info.pl”