borek86 pisze:mowiłem, że elektronikiem jestem a nie specjalistą jak ty
Stąd nie mam zamiaru kwestionować twojej wiedzy elektronicznej. Ja się na ten temat nie wypowiadam, bo nie mogę pisać o sprawach, o których nie mam ani wiedzy, ani doświadczenia. Fakt, że potrafię coś tam zlutować, wymienić bezpiecznik, czy przekaźnik nie upoważnia mnie do robienia z siebie speca od elektroniki.
borek86 pisze:Powtarzam forum jest do dzielenia się opinniami i do konfrontacji opinni, w innym wypadku
Forum nie jest do dzielenia się opiniami tylko
wiedzą i doświadczeniem. Do dzielenia się opiniami jest czat, na którym można o takich rzeczach dyskutować. Autor pytania ma prawo do pełnej i dokładnej odpowiedzi, nawet jeśli będzie musiał poczekać do czasu, aż ktoś kompetentny odczyta jego temat. On nie dyskusji ale konkretnych danych szuka
upadły_mnich pisze:kolego Jasiu...
Palnąłem bzdurę ostatnio i kolega wie jaką ale:
No wiem i właśnie chodzi o to, by ludzi do robienia takich bzdur zniechęcić. Przecież ktoś po przeczytaniu odpowiedzi może rzeczywiście na nic nie czekając polecieć, coś zrobić i gorzko później żałować, że coś zepsuł. My tu powinniśmy sobie pomagać!
margor pisze:Wychodzi na to, ze każdy może pieprzyć bzdury, a jak komuś z tego powodu urwie rękę lub coś innego, to tylko jego wina, bo nie potrafi od filtrować poprawnych informacji.
Ano właśnie. Jest to forum amatorskie, jak ktoś zauważył, stąd wielu laików poszukuje wiadomości z dziedzin, o których nie ma zielonego pojęcia. Szukają konkretnej pomocy. Pozwólmy, by zamiast "twórczości literackiej" taką konkretną pomoc otrzymali. Niestety, wszechobecny pęd do nabijania sobie bzdurami postów, jaki u niektórych wyraźnie występuje uzyskanie takiej pomocy często uniemożliwia, a co najmniej ją komplikuje. Stąd mój wniosek do dyskusji, jak ograniczyć takie właśnie zapędy literackie. W sumie o CNC może się wypowiadać i kelner i wędliniarz. Warunek jest jeden - mimo uprawianego zawodu posiadają konkretną wiedzę i doświadczenie i potrafią podać takie rozwiązanie problemu, które się sprawdzi.
W sytuacji, kiedy sprawy dotyczą koncepcji, czy idei można dyskutować, ale jeśli chodzi o obróbkę konkretnego elementu (gwint, obróbka cieplno-chemiczna konkretnego gatunku stali) na dyskusje nie ma miejsca, bo w sumie rozwiązania zawsze w takim wypadku są konkretne i wynikają z norm i opracowań.
borek86 pisze:taki specjalista jak ty wiesz, hehe. żeby nie okazało się że syn ci komputer wlącza i hasło wpisuje, wtedy o specjalistach pogadamy
No tak. zabolało, to chamstwem odpowiemy. O to chodzi? Chyba nie po to każdy z nas kiedyś tu się rejestrował, żeby mógł czasem ulżyć sobie w ten sposób. Pomogło ci? Wyleczyłeś stress? Niektórym wyraźnie ulży, jeśli skorzystają z takiego stylu. Jeśli tak, to nie mam nic do dodania.