Problem z kompetencją autorów postów.

Opinie, uwagi, propozycje czyli wszystko o tym forum

margor
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: margor » 04 kwie 2009, 22:48

I w ten oto sposób czarne stało się białym.... i to w najlepszym stylu.
Wychodzi na to, ze każdy może pieprzyć bzdury, a jak komuś z tego powodu urwie rękę lub coś innego, to tylko jego wina, bo nie potrafi od filtrować poprawnych informacji. A jak się komuś zwróci uwagę, to jest "wielkie halo" ( no bo jak to, ktoś mi zwrócił uwagę?!! , a to cham i prostak, teraz to ja mu pokażę...)

Nikt z nas nie wie wszystkiego!!! Lecz jak ktoś wypisuje bzdury, to należy to skorygować ( co tez ma miejsce - któryś z kolegów już o tym wspominał).

Ale co zrobić z debilem który wypisuje bzdury co drugi post, ot tak co by sobie popisać?

Ja w cale nie piszę o sobie... :)

Tagi:

Autor tematu
jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: jasiu... » 04 kwie 2009, 23:39

borek86 pisze:mowiłem, że elektronikiem jestem a nie specjalistą jak ty
Stąd nie mam zamiaru kwestionować twojej wiedzy elektronicznej. Ja się na ten temat nie wypowiadam, bo nie mogę pisać o sprawach, o których nie mam ani wiedzy, ani doświadczenia. Fakt, że potrafię coś tam zlutować, wymienić bezpiecznik, czy przekaźnik nie upoważnia mnie do robienia z siebie speca od elektroniki.
borek86 pisze:Powtarzam forum jest do dzielenia się opinniami i do konfrontacji opinni, w innym wypadku
Forum nie jest do dzielenia się opiniami tylko wiedzą i doświadczeniem. Do dzielenia się opiniami jest czat, na którym można o takich rzeczach dyskutować. Autor pytania ma prawo do pełnej i dokładnej odpowiedzi, nawet jeśli będzie musiał poczekać do czasu, aż ktoś kompetentny odczyta jego temat. On nie dyskusji ale konkretnych danych szuka
upadły_mnich pisze:kolego Jasiu...
Palnąłem bzdurę ostatnio i kolega wie jaką ale:
No wiem i właśnie chodzi o to, by ludzi do robienia takich bzdur zniechęcić. Przecież ktoś po przeczytaniu odpowiedzi może rzeczywiście na nic nie czekając polecieć, coś zrobić i gorzko później żałować, że coś zepsuł. My tu powinniśmy sobie pomagać!
margor pisze:Wychodzi na to, ze każdy może pieprzyć bzdury, a jak komuś z tego powodu urwie rękę lub coś innego, to tylko jego wina, bo nie potrafi od filtrować poprawnych informacji.
Ano właśnie. Jest to forum amatorskie, jak ktoś zauważył, stąd wielu laików poszukuje wiadomości z dziedzin, o których nie ma zielonego pojęcia. Szukają konkretnej pomocy. Pozwólmy, by zamiast "twórczości literackiej" taką konkretną pomoc otrzymali. Niestety, wszechobecny pęd do nabijania sobie bzdurami postów, jaki u niektórych wyraźnie występuje uzyskanie takiej pomocy często uniemożliwia, a co najmniej ją komplikuje. Stąd mój wniosek do dyskusji, jak ograniczyć takie właśnie zapędy literackie. W sumie o CNC może się wypowiadać i kelner i wędliniarz. Warunek jest jeden - mimo uprawianego zawodu posiadają konkretną wiedzę i doświadczenie i potrafią podać takie rozwiązanie problemu, które się sprawdzi.

W sytuacji, kiedy sprawy dotyczą koncepcji, czy idei można dyskutować, ale jeśli chodzi o obróbkę konkretnego elementu (gwint, obróbka cieplno-chemiczna konkretnego gatunku stali) na dyskusje nie ma miejsca, bo w sumie rozwiązania zawsze w takim wypadku są konkretne i wynikają z norm i opracowań.
borek86 pisze:taki specjalista jak ty wiesz, hehe. żeby nie okazało się że syn ci komputer wlącza i hasło wpisuje, wtedy o specjalistach pogadamy
No tak. zabolało, to chamstwem odpowiemy. O to chodzi? Chyba nie po to każdy z nas kiedyś tu się rejestrował, żeby mógł czasem ulżyć sobie w ten sposób. Pomogło ci? Wyleczyłeś stress? Niektórym wyraźnie ulży, jeśli skorzystają z takiego stylu. Jeśli tak, to nie mam nic do dodania.

borek86
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5

Post napisał: borek86 » 04 kwie 2009, 23:46

prawda zdenerwowałem się i dlatego tak odpisałem, ano dlaczego, dlatego że ty wybrales kawalek postu, ktory ci kolego pasowal. ale nie napisales że pod koniec podalem poprawną wartość z rzeczowego źródła...(lub jak wolisz opracowania,normy)

dla czlowieka, byc czlowiekiem... potrafie odszczekac to co powiedzialem
napisałem w nerwach, za co przepraszam, nie miej urazy
pozdro
a wracając do tematu,dochodzimy do tego że posty jak najbardziej nie trafiajace w pytanie, lub "twórczość" powinny być kasowane tylko pytanie jak to zrobic lub kto sie tym zajmie
wiesz jak możesz podziękowac?? wcisnij pomógł
Obrazek

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: skoti » 05 kwie 2009, 04:21

borek86 pisze:a wracając do tematu,dochodzimy do tego że posty jak najbardziej nie trafiajace w pytanie, lub "twórczość" powinny być kasowane tylko pytanie jak to zrobic lub kto sie tym zajmie
Po to wlasnie jest moderator ktory powinien pilnowac pozadku na forum .

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 05 kwie 2009, 10:07

Panowie nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi czasem może fakt mało na temat ale trzeba popatrzeć też pod tym kątem , że to nie forum nie o tematyce np: komputerowej w której dyskutuje cały przedział wiekowy poczynając od przedszkolaków .Grono to ma mniej na głowach niż tutejsi np: moderatorzy, użytkownicy którzy co dziennie zaglądają itd...To grono fachowców z wąskich dziedzin też często i gęsto pomaga np. tym którzy dopiero stawiają pierwsze kroki a zapewne większość boi się zadać te pierwsze pytania by nie zostać wyśmianym itd..Idąc dalej za tokiem całej dyskusji nie wiem co mam myśleć mając tyle postów za sobą no chyba na spamera się nadaje :wink: ale tego , że stawiałem pierwsze kroki na forum i zbudowałem pierwszą frezarkę tego mi nie odbierze nikt :razz: to czas miło spędzony na forum. Dodam od siebie, że widziałem sporo maszyn zbudowanych przez użytkowników które nigdy zapewne na forum się nie będą pokazane a to dla tego że się boją krytyki.Wierzcie mi, że pierwsza maszyna rodzi się w bólach a kwoty(koszty) czasem zawrotne na nasza codzienna kieszeń przecież wśród tych fachowców jest też spore(większe grono) amatorów itd..Mam tylko nadzieję , że dalsze zmiany jakie będą na forum i uporządkowanie tego chaosu będzie szło w dobrym kierunku i na forum nie zapanuje cisza :wink:
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 05 kwie 2009, 10:46

witam.
wygląda na to że również jestem jakimś spamerem - albo trollem .
co do kompetencji .
ktoś musiałby sprawdzać kompetencje tych którzy ocenialiby kompetencję innych .
myślę że w każdej dziedzinie są tu fachowcy i jak ktoś pisze ewidentne bzdury to poprawią .
po prostu każdy udzielający porad powinien się zastanowić czy aby bzdur nie pisze .
i tak w porównaniu z innymi forami jest tu spokój .
mało pyskówek i mało postów w koszu - to dość cenne .
osobiście jeżeli na jakiś temat się wypowiadam to tylko i jedynie wtedy gdy znam sprawę z WŁASNEGO doświadczenia .
forum się rozrasta i może być trudno zapanować nad całością .
idzie wiosna ( lato ? ) i trochę optymizmu - będzie dobrze .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ARGUS » 05 kwie 2009, 13:36

pukury, Myślę dokładnie tak samo
Wolę żeby mnie któryś z kolegów poprawiał
poszukać , popyskować i łeb spuścić jak nie mam racji
Niż być ujęty w ramy
Tego nie wolno
o to nie pytaj
na ten temat nie rozmawiaj
To zakrawa na głęboką cenzurę a tego bym nie chciał
Co do ilości postów temat jest prosty
Nie będzie licznika postów nie będzie jego sztucznego nabijania.
Najlepsze i najmądrzejsze rady nic nie dadzą jeśli trafi się idiota i ich nie słucha
albo chociaż nie przemyśli ( Właśnie mam 6 szwów na palcu bo ...e tam nic sie nie stanie :-)
Wydaje mi sie że takie durne posty , pyskówki , głupie pytania
też mają sens - owszem potrafią wkurzyć ale może trzeba mieć troszkę spolegliwości
Sam nie za dużo jej mam ---:-) ale się staram
Panowie Koledzy Wy
pukury pisze:idzie wiosna ( lato ? ) i trochę optymizmu - będzie dobrze .
Nie cenzurujmy forum - cenzurujmy samych siebie
Zanim cos puścimy na forum proponuję przeczytać i przemyśleć

pozdrowienia

Autor tematu
jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: jasiu... » 05 kwie 2009, 15:24

pukury pisze:po prostu każdy udzielający porad powinien się zastanowić czy aby bzdur nie pisze
Święte słowa, właśnie do tego chciałem sprowokować ludzi, którzy bez przemyślenia, bez dokładnego rozpoznania pytania dają rozwiązania, które owszem, pasują, ale do innego problemu Dzięki za te słowa. Powinny wejść na stronę główną forum jako motto!
ARGUS pisze:To zakrawa na głęboką cenzurę a tego bym nie chciał
Nie cenzurujmy forum - cenzurujmy samych siebie
Zanim cos puścimy na forum proponuję przeczytać i przemyśleć
pozdrowienia
To nie jest cenzura. W tematach przekrojowych, gdzie ktoś pyta o rzeczy nadające się do dyskusji dyskutujmy! Od tego jest forum.

Ale nie dyskutujmy, jeśli ktoś pyta o średnicę otworu pod konkretny gwint, bo tu odpowiedź jest konkretna i zależy od rodzaju gwintu, gwintownika (wygniatak ma inne wymiary) i materiału. Moim zdaniem każdy ma prawo zadawać nawet banalne pytania i niegrzeczne jest odsyłanie do googli. Przykład: http://www.lw.cad.pl/r_wiertla_gw_metr.htm - fajna tabela, tylko jak ktoś na nią trafi może nie wiedzieć jaki skok ma gwint M4 i czy będzie robił w klasie H, czy G. Niech się pyta, a my przed wpisaniem odpowiedzi właśnie jak to proponujesz powinniśmy przeczytać i przemyśleć. O to właśnie chodzi, o tą konkretną pomoc, a nie pisanie rozprawki na ściśle określony temat z dziedziny techniki. Też dzięki ARGUS za to ostatnie zdanie w poście.

Awatar użytkownika

kwarc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kwarc » 05 kwie 2009, 17:34

mysle iz to forum jest bardzo wartosciowe i nietrzeba tu rewolucji co zniszczy wiecej niz zbuduje .niemozna zabraniac ,czyzby ktos chcial wprowadzic cenzure !!!
ja pamietam czasy cenzury w dawnej Polsce.
FORUM jest OK

galon

Post napisał: galon » 05 kwie 2009, 18:32

panowie przecież i tak jak się ktoś wychyli z jakąś "głupotą " to szybko się znajduje ktoś kto delikwenta do prosta postawi są tu tacy co zęby zjedli nie na jednej dziedzinie i tacy którzy są dobrzy tylko w swojej specjalności ale spotykam też wypowiedzi gimnazjalistów licealistów i początkujących studentów po mojemu jest to AMATORSKIE forum i niechaj tak zostanie a dla tych kturym poziom nie odpowiada można wymyślić np.FORUM PROFESJONALISTÓW CNC zaostrzyć kryteria rejestracji i z głowy (może chociaż nasi moderatorzy się załapią )tylko znowu konkurs trzeba będzie przeprowadzać :lol:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „www.cnc.info.pl”