Problem Eksport z Corela plt i konwersji na G-kod - WYMIARY

Awatar użytkownika

Autor tematu
benon
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4
Posty: 83
Rejestracja: 11 gru 2009, 08:28
Lokalizacja: Brzeziny

Problem Eksport z Corela plt i konwersji na G-kod - WYMIARY

#1

Post napisał: benon » 20 kwie 2010, 16:47

Witam od dłuższego czasu śledzę forum. Jestem w trakcie przymiarki do budowy CNC. Mam już silniki i elektronikę, podłączone i uruchomione na stole:) Chciałbym uruchamiając gotową maszynę już coś wiedzieć, a w pracy mam czasem trochę wolnego aby poznać G-kod i programy sterujące. Nie znalazłem odpowiedzi na mój problem, a może coś robię nie tak?
Po kolei:
-Mach3 pracuje na jednostkach mm (metrycznych)
-Rysuję w Corelu 12 kwadrat z linii włosowej o rozmiarze 10x10 mm i współrzędnych pocz. 0,0
-Eksportuję do *.plt (skala 100%, rozmiar A4 w mm, 1016 jednostek plotera, brak wypełnienia, rozdzielczość 0,1 na milimetr)

Wnioski:
-po imporcie w Mach-u wymiar jest w okolicy 8mm i nie zaczyna się od współrzędnych 0,0
-po konwersji programem P2G jest prawie dobrze ale również nie zaczyna się od 0,0 i wymiar całkowity jest blisko 10 mm ale jednak nie dokładnie.
-ogólnie nie do przyjęcia

Kombinowałem z jednostkami cal i mm z wypełnieniem i bez, z jednostkami plotera - to samo.
Co robię nie tak? Może ktoś znajdzie trochę czasu na przetestowanie takiej zamiany "przykładowego" kwadratu. Pomijam kwestię grubości frezu itd. Chciałbym abym projektując "coś prostego na szybko" w Corelu dało się to obrobić na CNC. Z MasterCAM-em dopiero się oswajam.

Proszę o pomoc, jakieś wskazówki?
Pozdrawiam Szymon



Tagi:


kamil1986
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 316
Rejestracja: 10 cze 2007, 15:09
Lokalizacja: Ostrów

#2

Post napisał: kamil1986 » 20 kwie 2010, 18:15

silniki w machu masz dobrze skonfigurowane tj. ilość kroków na milimetr może tam masz źle wpisane
rysując kwadrat w corelu bierzesz od razu poprawkę na frez czy nie jeśli nie to wymiar będzie się różnił o średnicę freza
line robisz przez lazycama czy bezpośrednio z corela do macha jeśli bezpośrednio to w polu gdzie masz wpisane 1016 wpisz 40


prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1093
Rejestracja: 11 sty 2005, 13:03
Lokalizacja: Grodków
Kontakt:

#3

Post napisał: prokopcio » 21 kwie 2010, 07:27

zerknij notatnikiem do pliku *.plt pewnie szybko się zorientujesz, że Corel nie wie gdzie ma punkt 0,0 oraz, że eksportuje pliki hpgl tak pi razy drzwi powiedzmy +/- kilka setek mm - choć czasem zdarzy mu się lepiej :). Wygeneruj taki sam plik innym programem np. EduCad'em a zauważysz różnicę :) .. do symulacji pracy maszyny z pliku hpgl możesz posłużyć się darmowym programem CNConv.


vitro
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 56
Rejestracja: 11 sty 2006, 18:55
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

#4

Post napisał: vitro » 21 kwie 2010, 23:58

Corel wie gdzie ma 0,0. W exporcie do plt w zakładce strona są opcje punktu 0,0 - środek strony. lewy dół lub lewa góra i tam trzeba zaczynać rysowanie.
Pozdrawiam.


prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1093
Rejestracja: 11 sty 2005, 13:03
Lokalizacja: Grodków
Kontakt:

#5

Post napisał: prokopcio » 22 kwie 2010, 08:00

a próbowałeś, że mówisz ? oczywiście ta funkcja powinna służyć do tego a służy "mniej więcej" przy najmniej na wersji 8 i 9 na innych nie sprawdzałęm


Witkacy8
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 87
Rejestracja: 03 kwie 2006, 20:48
Lokalizacja: Marzęcice

#6

Post napisał: Witkacy8 » 22 kwie 2010, 20:57

prokopcio pisze: do symulacji pracy maszyny z pliku hpgl możesz posłużyć się darmowym programem CNConv.
A skąd to ściągnąć?


prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1093
Rejestracja: 11 sty 2005, 13:03
Lokalizacja: Grodków
Kontakt:

#7

Post napisał: prokopcio » 22 kwie 2010, 21:30



vitro
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 56
Rejestracja: 11 sty 2006, 18:55
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

#8

Post napisał: vitro » 22 kwie 2010, 21:44

Wierz mi "Prokopcio", wiem co piszę. Corela poznawałem od wersji z dwójką, każda następna wersja powiększała mój magazyn o nowy sprzęt (kupowałem drukarkę, skaner i insze inszości tylko gdy miały w promocji dodatkowo Corela). Wracając do tematu. Zrobiłem sobie stronę o wymiarach 1000x2000mm ( to jest pole pracy frezarki ). Lewy dół to jest pozycja 0,0, dwie prowadnice przechodzą przez te punkty. W menu "widok" zaznaczam opcję - przyciągaj do prowadnic, rysuję byle gdzie, zaznaczam cały rysunek, dociągał do prowadnic i nie ma bata - 0,0 jest 0,0. Przez jakiś czas eksportowałem rysunek do .plt i konwertowałem do gcodu. Teraz częściej eksportuje do .dxf'a i konwertuje kod w bardzo fajnym i darmowym programie dxf2gcode (jest pod windowsy i linuxa) w którym łuki są zapisywane jako łuki a nie zbiór setek punktów, po których frezarka skacze, a powinna płynąć.
Jeżeli są pytania co do corela to pytać, odpowiem.
Pozdro.


prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1093
Rejestracja: 11 sty 2005, 13:03
Lokalizacja: Grodków
Kontakt:

#9

Post napisał: prokopcio » 22 kwie 2010, 21:56

Ładnie to wygląda w corelu ale przed eksportem.
Wytłumacz mi to proszę to : rysuję kwadracik: wymiar wklepuję w górnych okienkach 10x10mm później wpisuję pozycję (środka kwadratu) jako [x=5mm,y=5mm] i po eksporcie do hpgl mamy taki tekst :

IN;
SP1;
LT;
PU-1748 1733;
PD-1348 1733;
PD-1348 2132;
PD-1748 2132;
PD-1748 1733;
SP0;

kosmos

a zrób to samo np w eduCad a dostaniesz piękne wyniki :

PU0 0;
PD0 250;
PD250 250;
PD250 0;
PD0 0;

Wg Ciebie, który generuje prawidłowo ?

[ Dodano: 2010-04-22, 22:01 ]
a teraz wypatrzyłem, że przy orientacji pionowej papieru A4 ta sama operacja wygląda bardziej obiecująco (nie wiem czemu inaczej skoro mam zaznaczone, że 0,0 jest w lewym dolnym rogu) ale dalej tylko mniej-więcej :
IN;
SP1;
LT;
PU-8 -12;
PD391 -12;
PD391 388;
PD-8 388;
PD-8 -12;
SP0;


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1340
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

#10

Post napisał: pltmaxnc » 22 kwie 2010, 22:42

Corel tylko do wersji 5.0 umieszczał exportowany plik w punkcie 0,0 .
Również przy imporcie plików .plt , rysunek zawsze był miejscu z którego był ekspotowany.
W następnych wersjach Corela trzeba było coś poprawiać w setupie aby to uzyskać ale już nie pamiętam co.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CorelDraw”