Obstawiam 10 - jak chce mieć równe sklejki, to nie może dopuścić do odkształceń sprężystych.
Potrzebny pomysł na blokadę w ścisku stolarskim
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Re: Potrzebny pomysł na blokadę w ścisku stolarskim
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. 

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 10
Trzpień nie będzie wchodził pionowo tylko trochę po skosie w otwór (przyspawany do płaszczyzny zawiasu), więc otwór musi mieć odpowiedni luz. Jeżeli ten luz będzie większy niż luz na zawiasie to wydaje mi się, że zawias będzie stanowił oparcie dla części ruchomej. Tak mi się wydaje ale może zrobię sobie jakiś model albo miałeś inny pomysł.JacekBelof pisze: ↑08 sty 2023, 11:28Nie, jeśli trzpień będzie przechodził przez dwa otwory - jeden w części ruchomej i jeden w nieruchomej.
Na poważnie. Z doświadczenia. Nie liczyłem tego ale nie chcę się rozczarować.
-
- Kontakt:
Zrób model. Faktycznie luz musi być, ale od przeciwnej strony niż zawias i w części, do której ów będzie przytwierdzony, więc wiele zależy od umiejscowienia zawiasu.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. 

-
Już niestety nie mogę pochylić tej części blokowanej. Musiałbym sporo przerabiać. Chciałbym znaleźć rozwiązanie jak to blokować od spodu bez pochylania.KARABIN pisze:Takie sobie zrób.
-
https://student.agh.edu.pl/~wytrzm/2-3/2-3-3/2-3-3.htm
W skrócie, powinieneś nawiercić profil z boku.
Słowo klucz - oś obojętna.
W skrócie, powinieneś nawiercić profil z boku.
Słowo klucz - oś obojętna.
-
Dla rozkładu działających sił na blokadzie to wiem i tak miało być od początku ale problemem może być kilka dodatkowych dziur z boku profilu, które go osłabią.maciek95k pisze:W skrócie, powinieneś nawiercić profil z boku.
Mam na to trochę mało miejsca (53 mm) ale to jeden z pomysłów do rozważenia.KARABIN pisze:To zrób bolec odciągany na sprężynie.
Dodane 58 minuty 21 sekundy:
43 mmtomasz2 pisze:Mam na to trochę mało miejsca (53 mm)
-
To szukasz rozwiązania żeby nie nawiercać tego profilu wcale?
Jeśli tak to kombinuj. A jeśli chcesz zrobić blokadę na bolec (jaki by on nie był) to powinieneś wywiercić otwór w boku profilu.
Ten profil będzie tak naprawdę zginany. I jak każda zginana belka z jednej strony będzie się rozciągać a z drugiej ściskać. Im dalej od środka tym siła większa. A w środku? No w środku (na granicy tych dwóch obszarów) masz oś obojętną. Wiercąc tam otwór osłabisz profil naprawdę bardzo niewiele i to jest najlepsze miejsce żeby to zrobić.
Jeśli tak to kombinuj. A jeśli chcesz zrobić blokadę na bolec (jaki by on nie był) to powinieneś wywiercić otwór w boku profilu.
Ten profil będzie tak naprawdę zginany. I jak każda zginana belka z jednej strony będzie się rozciągać a z drugiej ściskać. Im dalej od środka tym siła większa. A w środku? No w środku (na granicy tych dwóch obszarów) masz oś obojętną. Wiercąc tam otwór osłabisz profil naprawdę bardzo niewiele i to jest najlepsze miejsce żeby to zrobić.
-
nawiercać ale tak aby później podczas ściskania profil jak najmniej się odkształcałmaciek95k pisze:To szukasz rozwiązania żeby nie nawiercać tego profilu wcale?
Czyli uważasz, że lepiej zrobić dwa otwory np. 13mm na środku (w osi pionowej) na przelot z boku niż jeden na dole 18 mm? Dobrze rozumiem?maciek95k pisze:Wiercąc tam otwór osłabisz profil naprawdę bardzo niewiele i to jest najlepsze miejsce żeby to zrobić