Słabo mi jak to czytam. Amen.ALZ pisze:Jeśli faktycznie chodzi o te kilka centymetrów to możesz łoże Nutola skrócić od strony wrzeciona.
MAŁA TANIA TOKARKA
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
-
Wszystko zależy do czego potrzebujesz tokarki? Jakich dokładności od niej wymagasz? W styczniu kupiłem OUSa z 1976 roku. Po umyciu, przesmarowaniu i regulacji luzów do moich celów czyli modelarstwa jest wystarczająca i jestem z niej zadowolony. Choć nie ukrywam, że wcześniej rozważałem zakup "machinki"
Wiertarka SB 501 Einhell
OUS-1
OUS-1
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
mieszkasz w bloku ? .... ja też a NuTooL razem zemną na 3 piętrze 

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
Wrzeciono jest jedynym elementem mojego OUSa, do którego nie zaglądałem. Zostawiłem sobie to na lepsze czasy, to znaczy jak pozytywnie zaliczę zimową sesję egzaminacyjną. Jeżeli dobrze pamiętam, to czytałem gdzieś na tym forum o wrzecionie OUSa i wcale nie wyglądało to na skomplikowane. Ciekawi mnie czym tzn. jakim smarem - olejem smarowane są łożyska we wrzecionie tej tokarki i jak często trzeba go uzupełniać? Bo w górnej części obudowy wrzeciona jest korek do uzupełniania smaru.
Za OUSem przemawia też to, że po przezbrojeniu można ją wykorzystać do frezowania niewielkich elementów.
Za OUSem przemawia też to, że po przezbrojeniu można ją wykorzystać do frezowania niewielkich elementów.
Wiertarka SB 501 Einhell
OUS-1
OUS-1