frezowanie plexi
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 9
nie miałem na myśli, że w takim systemie działa a w takim nie, tylko rozróżniłem na AXYZ i ta druga z servo (marki KIMLA).lenherd pisze:A jaki problem zamocować głowice tak jak w AXYZ'ie ? I co ma do tego servo w osi Z?MarcinG pisze:W przypadku głowicy na servo napędzie ten system nie działa
W AXYZ głwica jest tylko podparta od dołu w osi Z i na dól zjeżdża pod własnym ciężarem a jak wrzeciono jest wyłączone lub bez frezu to oprze się na pierwszej napotkanej powierzchni , śruba kręci się dalej i maszyna "myśli" że wrzeciono jest niżej niż jest fizycznie. We frezarce gdzie wrzeciono jest na sztywno w tym momencie już by cóż nieprzyjemnie zazgrzytało.
Nie ma tu żadnego znaczenia czy oś Z napędza silnik krokowy czy servo no chyba że położenie głowicy odczytywane jest z liniału , wtedy faktycznie maszyna uzna ze nie osiągnęła zadanej głębokości i nie ruszy dalej.
Pozdrawiam
aspektów technicznych tego zagadnienia nie znam, toteż nie podejmuję wogóle dyskusji na ten temat. Ale dzięki za "obrazek"

-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 9
ciężko porównać, bo to co te maszyny łączy to porównywalny stół (2x3m) i głowica marki ELTA.
o wadach i zaletach obydwóch mógłbym napisać powieść
po krótce - funkcjonalność jest po stronie KIMLI, tu głównym atutem jest wysoka brama i servo napędy. Prędkośc pracy KIMLI jest nieporównywalnie wyższa od AXYZ'a. Jej wadą jest konieczność stałego połączenia z komputerem, brak przycisku awaryjnego przerwania pracy na bramie, panel kontrolny zamocowany na stałe przy początku stołu.
chcąc pomajstrować coś na końcu stołu musiałem zaadaptować bezprzewodowego pada do gier - teraz KIMLĄ mogę sterować jak samochodzikiem
o takim:
Jakość wykonania i sztywność w moim subiektywnym odczuciu są ciut lepsze w AXYZie, jednak musze zaznaczyć że u KIMLI nie jest źle, tylko w tym pierwszym jest lepiej. Sztywność wynika z faktu posiadania przez AXYZ'a o wiele niższej bramy.
No a jakość wykonania do odczucie subiektywne.
software - zdecydowanie AXYZ, tzn mi o wiele wygodniej się na nim pracowało. aplikacja KIMLI ma kilka fajnych, mocnych punktów, ale trzeba się do nie przestawić. Warto jednak dodać, że każdy, najmniejszy problem da radę rozwiązać telefonicznie z serwisem firmy i za to chylę im czoła.
o wadach i zaletach obydwóch mógłbym napisać powieść

po krótce - funkcjonalność jest po stronie KIMLI, tu głównym atutem jest wysoka brama i servo napędy. Prędkośc pracy KIMLI jest nieporównywalnie wyższa od AXYZ'a. Jej wadą jest konieczność stałego połączenia z komputerem, brak przycisku awaryjnego przerwania pracy na bramie, panel kontrolny zamocowany na stałe przy początku stołu.
chcąc pomajstrować coś na końcu stołu musiałem zaadaptować bezprzewodowego pada do gier - teraz KIMLĄ mogę sterować jak samochodzikiem

o takim:

Jakość wykonania i sztywność w moim subiektywnym odczuciu są ciut lepsze w AXYZie, jednak musze zaznaczyć że u KIMLI nie jest źle, tylko w tym pierwszym jest lepiej. Sztywność wynika z faktu posiadania przez AXYZ'a o wiele niższej bramy.
No a jakość wykonania do odczucie subiektywne.
software - zdecydowanie AXYZ, tzn mi o wiele wygodniej się na nim pracowało. aplikacja KIMLI ma kilka fajnych, mocnych punktów, ale trzeba się do nie przestawić. Warto jednak dodać, że każdy, najmniejszy problem da radę rozwiązać telefonicznie z serwisem firmy i za to chylę im czoła.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Chciałbym dodać, że najnowsze modele maszyn przemysłowych firmy Kimla, wykonane są w oparciu o serwonapędy AC komunikujące się za pomocą Ethernetu Czasu Rzeczywistego z interpolatorem, który oparty jest na procesorze z czterema jednostkami zmiennoprzecinkowymi o wydajności ponad 2 Gigaflopsy. Prędkości ruchów roboczych na tych maszynach sięgają 0.9m/s (54000mm/min) i mają przyspieszenia do 0.5g. Zastosowany system sterowania obsługuje do 16 interpolowanych osi i posiada obsługe pięcioosiowej translacji ścieżki narzędzia kompensującej automatycznie gługość narzędzia przy pracy w pięciu osiach. Kimla produkuje serwonapędy o mocach od 100W do 15kW stosując je adekwatnie do wielkości i masy maszyn.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Fajnie że 16 osi tylko co z tego skoro większość to 3osie czasem 4 a ostatnio widzę że urodziła się jakaś piątka.
Podawanie takich info przynajmniej dla mnie jest śmieszne. Kupując maszynę która ma 3 osie wolał bym żeby mechanicznie była wygodna szybka i dokładna a programowe wodotryski które niczemu nie służą ..........................
Podawanie takich info przynajmniej dla mnie jest śmieszne. Kupując maszynę która ma 3 osie wolał bym żeby mechanicznie była wygodna szybka i dokładna a programowe wodotryski które niczemu nie służą ..........................

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Maszyna ma 6 osi -brama jest napędzana niezależnymi silnikami z dwóch stron z automatycznym korygowaniem kąta bramy. Do tej maszyny można podłączyć oś obrotową to już mamy 7, do tego jak dodamy obrotowy magazyn narzędzi napędzany serwonapędem to juz 8. A na głowicy może pracować nóż oscylacyjny aktywny z dwoma serwonapędami (jeden do oscylacji, drugi do kąta) -mamy 10. Jeśli założymy wrzeciono z możliwością gwintowania to juz 11, a jak będzie trzeba to można sterować sześcioosiowego robota do podawania materiału -ooooooo zabrakło osi 
A tak poza żartami, system jest modułowy i umożliwia podłączenie nawet jednago napędu. Następne podłącza się jak kolejne klocki. System jest skalowalny. Każdy napęd może mieć inną moc. Np. napędy osi po 3kW , napęd wrzeciona 15kW, a do obracania magazynu wystarczy 0.4kW. Można włożyć więcej driwerów, które w przyszłości mogą sterować np. nożem obrotowym, albo osią obrotową.
[ Dodano: 2009-02-08, 20:14 ]
Co do tego pada to sprawdziłem i rzeczywiście śmiga doskonale.
Dołączam plik konfiguracji tegp pada dla lubiących eksperymenty.
W programie do obługi pada trzeba wybrać importuj i wskazać ten plik. Należy jeszcze wskazać plik prog_num.exe programu do sterowania frezarką.
Pad nazywa się "Cordless Rumblepad 2"
Opis klawiszy:
kursory cyfrowe sterowanie ruchami ręcznymi odpowiednio lewo,prawo, przód, tył
przyciski lewe przednie:
dolny Z w dół
górny Z w górę
klawisz 4 przełączanie trybu skokowego na ciągły "S"
prędkości w trybie ciągłym:
same strzałki powoli, z klawiszem 3 bardzo powoli
z klawiszem 2 szybko, a z 1 bardzo szybko
(poszczególne prędkości konfigurowane w PcCam)
w trybie skokowym:
bez niczego 0.1mm
z 3 0.01
z 2 1mm
z 1 10mm
klawisze przednie prawe:
górny F1 wejście do panelu sterowania
dolny escape, zatrzymanie
klawisz 9 włącz/wyłącz zabezpieczenie przed wejściem w materiał.
prawy jojstick steruje myszą, a jego naciśnięcie to lewy klik.
lewy jojstick po przełączeniu "mode" steruje ruchami maszyny tak jak strzałki
I na koniec uwaga!!!
Pad ma bardzo duży zasięg (sprawdzałem 100m) i silny sygnał, ale po naciśnięciu jazdy ciągłej i zaekranowaniu odbiornika, odbiornik stracił sygnał i maszyna jechała dalej. Symulowane warunki się pewnie nigdy nie zdarzą, ale jak ktoś będzie miał wątpliwości to proszę nie używać ruchów ciągłych tylko skokowe -tam tego problemu nie ma. Dla zabezpieczenia można w konfiguracji PC-CAM wyzerować prędkości ruchów ciągłych.
Miłej zabawy.

A tak poza żartami, system jest modułowy i umożliwia podłączenie nawet jednago napędu. Następne podłącza się jak kolejne klocki. System jest skalowalny. Każdy napęd może mieć inną moc. Np. napędy osi po 3kW , napęd wrzeciona 15kW, a do obracania magazynu wystarczy 0.4kW. Można włożyć więcej driwerów, które w przyszłości mogą sterować np. nożem obrotowym, albo osią obrotową.
[ Dodano: 2009-02-08, 20:14 ]
Co do tego pada to sprawdziłem i rzeczywiście śmiga doskonale.
Dołączam plik konfiguracji tegp pada dla lubiących eksperymenty.
W programie do obługi pada trzeba wybrać importuj i wskazać ten plik. Należy jeszcze wskazać plik prog_num.exe programu do sterowania frezarką.
Pad nazywa się "Cordless Rumblepad 2"
Opis klawiszy:
kursory cyfrowe sterowanie ruchami ręcznymi odpowiednio lewo,prawo, przód, tył
przyciski lewe przednie:
dolny Z w dół
górny Z w górę
klawisz 4 przełączanie trybu skokowego na ciągły "S"
prędkości w trybie ciągłym:
same strzałki powoli, z klawiszem 3 bardzo powoli
z klawiszem 2 szybko, a z 1 bardzo szybko
(poszczególne prędkości konfigurowane w PcCam)
w trybie skokowym:
bez niczego 0.1mm
z 3 0.01
z 2 1mm
z 1 10mm
klawisze przednie prawe:
górny F1 wejście do panelu sterowania
dolny escape, zatrzymanie
klawisz 9 włącz/wyłącz zabezpieczenie przed wejściem w materiał.
prawy jojstick steruje myszą, a jego naciśnięcie to lewy klik.
lewy jojstick po przełączeniu "mode" steruje ruchami maszyny tak jak strzałki
I na koniec uwaga!!!
Pad ma bardzo duży zasięg (sprawdzałem 100m) i silny sygnał, ale po naciśnięciu jazdy ciągłej i zaekranowaniu odbiornika, odbiornik stracił sygnał i maszyna jechała dalej. Symulowane warunki się pewnie nigdy nie zdarzą, ale jak ktoś będzie miał wątpliwości to proszę nie używać ruchów ciągłych tylko skokowe -tam tego problemu nie ma. Dla zabezpieczenia można w konfiguracji PC-CAM wyzerować prędkości ruchów ciągłych.
Miłej zabawy.
- Załączniki
-
- kimla.zip
- (648 Bajtów) Pobrany 365 razy
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
WItam. Proszę o pomoc gdyż temat frezarek jest dla mnie obcy. Potrzebuję niewielkiej frezarki o wielkości stołu roboczego 90 x 90cm do cięcia PCV o grubości 2mm - 10mm. Proszę o informację jakiego typu frezarki mam szukać na co zwracać uwagę jakiej firmy, gdzie mogę taką kupić woj. śląskie lub małopolskie. Może istnieje komis frezarek
Bardzo dziękuję
Agata

Bardzo dziękuję

Jurek palety
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Z moją frezarką serii CARVER http://www.grawerki.biz/index.php?action=produkty&id=52 wybieram się na targi EUROTOOL do Krakowa. Targi będą w przyszłym tygodniu - 16-18.10.2012. Zapraszam do mojego stoiska (firma LYNX - nr 244) na oglądanie w pracy i porozmawianie o frezarkach.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)