Co do tego czy decyzje już zapadły mogę odpowiedzieć, że zapadły i jednocześnie nie zapadły.
Zapadły o tyle że wykreowała mi sie pewna koncepcja, a mianowicie że bedę dążył do zakupu co najmniej dwóch róznych maszyn od tego samego producenta. Wtedy, tak myślę, że można wiecej ugrać.
Konsekwencją tej koncepcji jest to, że wchodzą w grę ci producenci, którzy mają w swojej ofercie zarówno centra tokarsko-frezarskie lub zaawansowane tokarki oraz jednocześnie centra frezarskie 5-osi.
Kolejną konsekwencją jest również to, że dominuje to przemysł japoński ze swoimi sterowaniami.
Intensywnie myślałem w kierunku DMG na korzyść przemawia fakt, że są do wyboru co najmniej trzy rodzaje sterowań
jednak mam wrażenie, że ta koncepcja w przypadku tej firmy ma małe szanse powodzenia, głownie ze względu na poziom cen w stosunku do wyposażenia.
Co do sterowań to sytuacja wygląda następująco. Sam zacząłem od Fanuca tokarkowego i to sterowanie w dalszym ciągu jest użytkowane i w oparciu o nie prowadzi sie zajecia.
HH może pracować zarówno w trybie konwersacyjnym jak i ISO. Do tej pory na HH pracowałem w ISO bo tak sie przyzwyczaiłem. Teraz muszę sie przestawić bo doszła nowa maszyna na HH530 no i z tego co zauważyłem na Forum wiekszość pracuje z tym sterowaniem w systemie konwersacyjnym.
Tak wię podsumowując, zdroworozsądkowo jest pozostać przy Fanucu i HH, jednak nie można nie zauważyć że na rynku jest Siemens oraz takie firmy jak Mazak czy Okuma.
Narzędzia , w przypadku realizacji wchodzą do kontraktu jako wyposażenie maszyny.
Co do tego że decyzja nie zapadła to jest tak, że ktoś pod koniec roku narobił zamieszania, że już, że natychmiast itd., a teraz nikt sie o nic nie pyta. Skąd ja to znam?
Zastanawiam sie tylko nad tym czy znowu sie nie okaże że zrobiłem "Dużo dobrej nikomu nie potrzebnej roboty"
Pozdrawiam