Cincinnati Aroow 1000 zmiana sterowania
-
wspolnad
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

- Posty w temacie: 4
Cincinnati Aroow 1000 zmiana sterowania
Kilka miesięcy wcześniej zakupiłem maszynę Arrow 1000
Na Sinumeriku 810D 2004r. Szybkie ramie. Sonda detalu i tp. Chłodzenie przez wrzeciono. Full pakiet.
Zaczęłem próby nauki na sinumeriku. Jednego dnia w trakcie pracy sterowanie się zatrzymało (mrugające diody).
CCU bez oznak życia. Zdjęłem zasilacz i się zaczęło. Na płycie zasilacza przepięcie, zasilacz dostał 400v na stronę niskiego napięcia. Moduł z rekuperacja więc koszt już spory. Firma z Radomia odmówiła naprawy z powodu dużej ilości uszkodzeń. Drążąc temat dalej udało się zdobyć podobną płytę zasilacza i odpalić sterowanie. CCU odpaliło, zasilacz wydał 600v na szynę ale serwa nie ruszyły. Kilka dni szukana usterki i nagle CCU straciło kontakt z wewnętrzną pamięcią. Znowu Radom znowu brak możliwości naprawy, kwota za używkę około 20tyś. Teraz stoję przed decyzją czy brnąć w naprawę starego sterowania łącznie na tą chwilę około 30-32tyś zł . Czy retrofit na nowe sterowanie NCT4. Proszę o opinię a może nawet jakiś sugestie jak byście postąpili w takiej sytuacji.
Na Sinumeriku 810D 2004r. Szybkie ramie. Sonda detalu i tp. Chłodzenie przez wrzeciono. Full pakiet.
Zaczęłem próby nauki na sinumeriku. Jednego dnia w trakcie pracy sterowanie się zatrzymało (mrugające diody).
CCU bez oznak życia. Zdjęłem zasilacz i się zaczęło. Na płycie zasilacza przepięcie, zasilacz dostał 400v na stronę niskiego napięcia. Moduł z rekuperacja więc koszt już spory. Firma z Radomia odmówiła naprawy z powodu dużej ilości uszkodzeń. Drążąc temat dalej udało się zdobyć podobną płytę zasilacza i odpalić sterowanie. CCU odpaliło, zasilacz wydał 600v na szynę ale serwa nie ruszyły. Kilka dni szukana usterki i nagle CCU straciło kontakt z wewnętrzną pamięcią. Znowu Radom znowu brak możliwości naprawy, kwota za używkę około 20tyś. Teraz stoję przed decyzją czy brnąć w naprawę starego sterowania łącznie na tą chwilę około 30-32tyś zł . Czy retrofit na nowe sterowanie NCT4. Proszę o opinię a może nawet jakiś sugestie jak byście postąpili w takiej sytuacji.
-
kszumek
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 2
Re: Cincinnati Aroow 1000 zmiana sterowania
Witam
zrobiłem retrofit tokarki ze zmiana narzędzi i frezarki na linuxcnc
mam jeszcze jedną frezarke mimo że sprawne sterowanie oryginalne
to powoli przymierzam sie też na linuxa ją dłubnąć
linux po prostu dla mnie ma większe możliwości i eleastyczność
zrobiłem retrofit tokarki ze zmiana narzędzi i frezarki na linuxcnc
mam jeszcze jedną frezarke mimo że sprawne sterowanie oryginalne
to powoli przymierzam sie też na linuxa ją dłubnąć
linux po prostu dla mnie ma większe możliwości i eleastyczność
-
wspolnad

Opinie które udało mi się znaleźć so bardzo pozytywne. W tej wersji NCT4 jest wszystko co potrzebne do sprawnej obsługi a przede wszystkim masa pamięci. A nie jak 810d raptem 2mb. Poza tym wolał bym uczyć się nowoczesnego sterowania. Leciwy Sinumerik dla mnie jest mocno skomplikowanym (przekombinowanym) systemem.
Nie rozważałem tej opcji ponieważ nie mam kontaktu z kimś kto to jest w stanie zrobić od Ado Z. Ale jest to pierwsza opcja retrofitu która przewija się na forach. W przypadku NCT mam pełne wsparcie. Tak myślę.
Lista części do wymiany jest dosyć długa i kosztowna. Może ktoś wie jakie jest rzeczywiste zapotrzebowanie na podzespoły siemensa np. PCU20 silniki osi i tp. chciał bym to sprzedać by trochę zasilić budżet.
-
kszumek
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 2
Witam
ze sprzedażą części będzie słabo, na pewno powoli i nie wszystko
najbardziej skomplikowane pod linuxem będzie oprogramowanie zmieniarki narzędzi jeśli posiada
reszta bezproblemowo
ze sprzedażą części będzie słabo, na pewno powoli i nie wszystko
najbardziej skomplikowane pod linuxem będzie oprogramowanie zmieniarki narzędzi jeśli posiada
reszta bezproblemowo
-
kamiennik
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 1
wspolnad pisze:Nie rozważałem tej opcji ponieważ nie mam kontaktu z kimś kto to jest w stanie zrobić od Ado Z
Prawidłowo. Jeżeli sam nie ogarniasz, nie masz czasu na naukę nie rozważaj. Z własnego doświadczenia, weźmiesz kogoś kto niby uruchomi, później będą wychodziły kwiatki podczas pracy maszyny, będziesz czekał na poprawki, maszyna dalej będzie kuleć a ty pieniądz wydany, czas stracony, wielu fachowców na początku a na końcu każdy automatyk słysząc linuxcnc odłoży słuchawkę. Uruchomienie osi to pikuś co sam ogarniesz bez większego studiowania, dorzucenie karuzeli, wrzeciona z atc, chłodzenia, przedmuchów, sond itd...ok... jakby to moja babcia powiedziała, języczkiem jak smyczkiem.
Co do sprzedaży części, nie licz że będzie szybko i że to budżet poprawi, bardziej, dodatkowa kasa na waciki, budżet kilka razy się zmieni, byle pierdoły wyskakujące w międzyczasie go pochłoną.
-
wspolnad

W tej chwili mam zamówione nowe serwa osi i falowniki czekam na dostawę. W trakcie oczekiwania na komponenty, postanowiłem zrobić przegląd mechaniki przekulkowałem śruby X i Y. udało się uzyskać luz nawrodny ponizej 0.01mm. Śruby szlifowane w stanie średnim ale jeszcze posłużą. Prowadnice liniowe na Y wleciały nowe marki SBC (wyglądają obiecująco). Na każdej osi jest liniał optyczny, w każdym z nich zainstalowany przedmuch sprężonym powietrzem oczywiście to wszystko było zaniedbane a przewody urwane. Pytanie czy ktoś rozbierał taki liniał, czy warto profilaktycznie zajrzeć do każdego z nich czy lepiej nie ruszać do czasu aż się samo nie popsuje?
-
Robert_K
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 1
wspolnad pisze:Pytanie czy ktoś rozbierał taki liniał, czy warto profilaktycznie zajrzeć do każdego z nich czy lepiej nie ruszać do czasu aż się samo nie popsuje?
Zdarzyło mi się kilkanaście razy. Generalnie nie jest on skomplikowany w budowie jeśli chodzi o montaż, ale jeśli działa prawidłowo nie rozbierał bym go bez potrzeby. Doprowadził bym tylko powietrze żeby miał przedmuch tak jak trzeba i tyle. Chyba że np. spod warg uszczelniających widać wypływający olej to pewnie wypadało by zajrzeć.
Inną, ważniejszą kwestią jest ponowny montaż na maszynie - liniał musi być ustawiony bardzo równolegle, w dokumentacji do każdego liniału jest podane jaka ma być równoległość (zazwyczaj 0,01mm/m) oraz jakiś ma być odległość głowicy od liniału (tutaj różnie dla różnych typów liniałów ale z reguły pomiędzy 0,5 a 1mm). Niedokładne ustawienie liniału może skutkować jego uszkodzeniem podczas ruchu osi maszyny.
Pozdrawiam.
-
wspolnad

Prace po woli suną do przodu. Mam teraz problem z poprawnym skasowaniem luzu na podporach osi X. Łożyska zamontowałem tak samo jak stare. Ale przy dokręcaniu nakrętek do oporu, łożyska stają. Zakładam że trzeba ustawić napięcie wstępne. Może ktoś posiada rysunek serwisówki jak ustawia się poprawnie śrubę i jaki jest poprawny kierunek łożysk skośnych w podporach.