Komu sofcik do plazemki?

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Re: Komu sofcik do plazemki?

Post napisał: drzasiek90 » 21 wrz 2026, 11:13

bartuss1 pisze:
18 wrz 2026, 20:44
nie znalazł sie ani jeden gupi co by kupił, dziwne rzeczy
Problemem nie jest to, że nikt tego nie potrzebuje tylko to, że nie jest teraz łatwo dotrzeć do tych którzy tego potrzebują.
W internecie jest wszystkiego tak dużo, że jak po prostu coś wrzucisz to tego wogóle nie widać poza bardzo małym gronem którym to udostępnisz. Musiałbyś inwestować bardzo dużo w marketing - co przy takiej skali zupełnie się nie opłaca.
bartuss1 pisze:
18 wrz 2026, 20:44
jakbym tak 20 lat temu z tym wyskoczył to byłby cud mniód, dzisiaj to chyba na własne potrzeby wystarcza, dzieciaki chcą miec apki na telefon hehe
Dziś po prostu wszystkiego jest do wyboru dużo.
A żeby kogoś zachęcić to najpierw trzeba to "dać za darmo" czyli wersję testową, aby wypróbować, nauczyć się i przyzwyczaić.
Jak ktoś się przyzwyczai to niechętnie będzie szukał czegość nowego jeśli dojdzie do limitu wersji próbnej i wtedy chętniej kupi.
Estlcam w tym względzie fajnie ma to zorganizowane - normalnie działasz za darmo ale zaczyna się wkońcu wkurzać, że czas oczekiwania na kod rośnie i kupujesz licencję.

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 21 wrz 2026, 19:49

hehe, a ja zrobiłem proste narzedzia które własnie mają zrobic to i tamto bez marudzenia, troche lepsze jak niegdysiejsze bmp2 cnc czy plt2cnc, takie troche bardziej konkretne, zwlaszcza to do rur, ten do płaskich to jest dokładnie taki jaki jest potrzebny, czyli rysujesz w cadzie pierda do wyciecia z punktem zerowym, zapisujesz dxf, wrzucasz, robisz symulacje i generujesz kod i zapisz jako i wrzucasz na maszyne i tnie tak jak trzeba bez udziwnien, czyli dokładnie to co jest potrzebne do zrobienia, mogłbym ie tu pobawic jeszcze jakims nestingiem, ale w cadzie jak rysuje detal na płasko to potrzebuje do niego tylko kodu i jakies g41 albo g42 i nic wiecej.
no chyba ze ludziki z obecnego pokolenia to juz totalna wygoda i debilizm w jednym, co im dac zeby wystarczylo do szczescia? kredki do pokolorowania drwala na maturze?
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: kamar » 21 wrz 2026, 19:59

bartuss1 pisze:
21 wrz 2026, 19:49
w cadzie jak rysuje detal na płasko
Sto lat za Wietnamczykami :)
Mam taki na zbyciu, może reflektujesz :)

Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 21 wrz 2026, 20:30

w cadzie a nie na tablicy hehe, swoją drogą widziałem ploter fryzujący nie tak dawno zrobiony na takim onym z napedem na linkach i korkowcach od silników wycieraczek i pod dosem i koles lata na tym od 30 lat i nie chce miec nic innego

mi sie tam wydaje ze wszelkie autocady maą racje bytu jesli potrzebujesz detalu do wcyciecia na płasko, nie bedziesz rysował w solidworksie modelu zeby zrobic z niego płaskie do wypalenia, swoja drogą sw ma mozliwosc exportu do dwg, robie na nim codziennie w robocie w koncu i od czasu do czasu musze cos zaprojekcic pod to całe utrzymanie ruchu chociaz nie mam z nimi nic wspolnego hehe, szefu przylatuje i truje du**.
Robie czasewm jakies modele a i tak finalnie chcą rysunków płaskich - a to jakies kołka do pieców do wyzarzania, a to jakies duperele do pras ( a mamy takie dwie, jedna 3 tys ton nacisku, a ta miejsza pitka 2 tys ton), czy modernicazje kowadeł itp, w koncu robie w przemysle ciezkim od kilku lat i na co dzien maszyny takie job twaja mac, jedna jak cała twoja buda kamar i te tokareczki poreba tcg czy skoda sr 1600, takie długie na 20 m hehe, suwnice z udzwigiem 30 ton, czy wytaczareczka taka wfa tez niczego sobie, no cóz, z choinki sie nie urwałem w koncu. ja generalnie tylko technologiem jestem od obróbki skrawaniem.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 21 wrz 2026, 21:26

bartuss1 pisze:
21 wrz 2026, 19:49
no chyba ze ludziki z obecnego pokolenia to juz totalna wygoda i debilizm w jednym, co im dac zeby wystarczylo do szczescia? kredki do pokolorowania drwala na maturze?
Miałem też zajawkę na swój własny CAM i kontroler CNC.
Zrobiłem własny CAD, zrobiłem własny CAM i nawet dało się tym sterować maszyną - to było w ramach zabawy i rozwoju.
cadicam-cnc-1-1-cadicam-usb-program-cad ... am#p579588
Potem zrobiłem drugi CAM - tym razem bo była taka potrzeba - dla małżonki pot plotery z nożem wleczonym - czyli coś co tak naprawdę było nie do znalezienia gotowego bo to był program dla kogoś zupełnie nie technicznego - dla kogoś kto po prostu szarpie myszką po ekranie :)
Działa na tym u mnie do dziś dwie maszyny.
ploter-z-nozem-wleczonym-do-wycinania-p ... am#p772258
Potem curercam zacząłem rozwijać pod kątem frezarki/plotera frezującego na kształt Estlcam tylko po swojemu.
Rozwinąłem to na prawdę do poziomu prawie gotowości (Tabele narzędzi, operacje frezowania zewnętrzne, kieszenie, wyspy, mostki, no wszystko co miało być przydatne)
Obrazek
To miał być na prawdę rozbudowany CAM 2D...
Ale wtedy zdałem sobie sprawę, że przecież i tak nie nadążę za tym co już jest i się rozwija tak samo albo i szybciej niż ja tworzę swoje.
I odpuściłem programy CAM bo przecież wszystko już jest dostępne a zachęcenie kogoś do zmiany oprogramowania które lubi jest naprawdę trudne.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”