Komu sofcik do plazemki?

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Re: Komu sofcik do plazemki?

Post napisał: drzasiek90 » 21 wrz 2026, 11:13

bartuss1 pisze:
18 wrz 2026, 20:44
nie znalazł sie ani jeden gupi co by kupił, dziwne rzeczy
Problemem nie jest to, że nikt tego nie potrzebuje tylko to, że nie jest teraz łatwo dotrzeć do tych którzy tego potrzebują.
W internecie jest wszystkiego tak dużo, że jak po prostu coś wrzucisz to tego wogóle nie widać poza bardzo małym gronem którym to udostępnisz. Musiałbyś inwestować bardzo dużo w marketing - co przy takiej skali zupełnie się nie opłaca.
bartuss1 pisze:
18 wrz 2026, 20:44
jakbym tak 20 lat temu z tym wyskoczył to byłby cud mniód, dzisiaj to chyba na własne potrzeby wystarcza, dzieciaki chcą miec apki na telefon hehe
Dziś po prostu wszystkiego jest do wyboru dużo.
A żeby kogoś zachęcić to najpierw trzeba to "dać za darmo" czyli wersję testową, aby wypróbować, nauczyć się i przyzwyczaić.
Jak ktoś się przyzwyczai to niechętnie będzie szukał czegość nowego jeśli dojdzie do limitu wersji próbnej i wtedy chętniej kupi.
Estlcam w tym względzie fajnie ma to zorganizowane - normalnie działasz za darmo ale zaczyna się wkońcu wkurzać, że czas oczekiwania na kod rośnie i kupujesz licencję.

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 21 wrz 2026, 19:49

hehe, a ja zrobiłem proste narzedzia które własnie mają zrobic to i tamto bez marudzenia, troche lepsze jak niegdysiejsze bmp2 cnc czy plt2cnc, takie troche bardziej konkretne, zwlaszcza to do rur, ten do płaskich to jest dokładnie taki jaki jest potrzebny, czyli rysujesz w cadzie pierda do wyciecia z punktem zerowym, zapisujesz dxf, wrzucasz, robisz symulacje i generujesz kod i zapisz jako i wrzucasz na maszyne i tnie tak jak trzeba bez udziwnien, czyli dokładnie to co jest potrzebne do zrobienia, mogłbym ie tu pobawic jeszcze jakims nestingiem, ale w cadzie jak rysuje detal na płasko to potrzebuje do niego tylko kodu i jakies g41 albo g42 i nic wiecej.
no chyba ze ludziki z obecnego pokolenia to juz totalna wygoda i debilizm w jednym, co im dac zeby wystarczylo do szczescia? kredki do pokolorowania drwala na maturze?
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: kamar » 21 wrz 2026, 19:59

bartuss1 pisze:
21 wrz 2026, 19:49
w cadzie jak rysuje detal na płasko
Sto lat za Wietnamczykami :)
Mam taki na zbyciu, może reflektujesz :)

Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 21 wrz 2026, 20:30

w cadzie a nie na tablicy hehe, swoją drogą widziałem ploter fryzujący nie tak dawno zrobiony na takim onym z napedem na linkach i korkowcach od silników wycieraczek i pod dosem i koles lata na tym od 30 lat i nie chce miec nic innego

mi sie tam wydaje ze wszelkie autocady maą racje bytu jesli potrzebujesz detalu do wcyciecia na płasko, nie bedziesz rysował w solidworksie modelu zeby zrobic z niego płaskie do wypalenia, swoja drogą sw ma mozliwosc exportu do dwg, robie na nim codziennie w robocie w koncu i od czasu do czasu musze cos zaprojekcic pod to całe utrzymanie ruchu chociaz nie mam z nimi nic wspolnego hehe, szefu przylatuje i truje du**.
Robie czasewm jakies modele a i tak finalnie chcą rysunków płaskich - a to jakies kołka do pieców do wyzarzania, a to jakies duperele do pras ( a mamy takie dwie, jedna 3 tys ton nacisku, a ta miejsza pitka 2 tys ton), czy modernicazje kowadeł itp, w koncu robie w przemysle ciezkim od kilku lat i na co dzien maszyny takie job twaja mac, jedna jak cała twoja buda kamar i te tokareczki poreba tcg czy skoda sr 1600, takie długie na 20 m hehe, suwnice z udzwigiem 30 ton, czy wytaczareczka taka wfa tez niczego sobie, no cóz, z choinki sie nie urwałem w koncu. ja generalnie tylko technologiem jestem od obróbki skrawaniem.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 21 wrz 2026, 21:26

bartuss1 pisze:
21 wrz 2026, 19:49
no chyba ze ludziki z obecnego pokolenia to juz totalna wygoda i debilizm w jednym, co im dac zeby wystarczylo do szczescia? kredki do pokolorowania drwala na maturze?
Miałem też zajawkę na swój własny CAM i kontroler CNC.
Zrobiłem własny CAD, zrobiłem własny CAM i nawet dało się tym sterować maszyną - to było w ramach zabawy i rozwoju.
cadicam-cnc-1-1-cadicam-usb-program-cad ... am#p579588
Potem zrobiłem drugi CAM - tym razem bo była taka potrzeba - dla małżonki pot plotery z nożem wleczonym - czyli coś co tak naprawdę było nie do znalezienia gotowego bo to był program dla kogoś zupełnie nie technicznego - dla kogoś kto po prostu szarpie myszką po ekranie :)
Działa na tym u mnie do dziś dwie maszyny.
ploter-z-nozem-wleczonym-do-wycinania-p ... am#p772258
Potem curercam zacząłem rozwijać pod kątem frezarki/plotera frezującego na kształt Estlcam tylko po swojemu.
Rozwinąłem to na prawdę do poziomu prawie gotowości (Tabele narzędzi, operacje frezowania zewnętrzne, kieszenie, wyspy, mostki, no wszystko co miało być przydatne)
Obrazek
To miał być na prawdę rozbudowany CAM 2D...
Ale wtedy zdałem sobie sprawę, że przecież i tak nie nadążę za tym co już jest i się rozwija tak samo albo i szybciej niż ja tworzę swoje.
I odpuściłem programy CAM bo przecież wszystko już jest dostępne a zachęcenie kogoś do zmiany oprogramowania które lubi jest naprawdę trudne.

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 22 wrz 2026, 05:36

eee, nie chodzi o to czy ktos jest przyzwyczajony do czegos tam, tylko ile ktros tam musi ładowac kasy za licencje albo za subskrypcję, nie wiem czy dzisiaj wszyscy chcą modelowac w 3d a potem zeby im program zrobił cyk i rozkład na płasko a potem jezrcze raz cyk i program sam wyskakuje, albo jeszcze lepiej, bez programu, tylko połaczenie z maszyną hehe, taka drukarka chyba jakby.
co do kontrolera to fakt - odkrywanie koła na nowo, ale co do programów to nie byłbym taki pewien, o masz chociazby ten plasmacam od Promy, czy jak sie ten program nazywał, darmówka, ale bez ichniego kontrolera jest bezuzyteczny.
jakos sinumeriki 840 d mają sie dobrze i im bardziej odpowiedzialny detal tym g kody obowiązkowo, no mamy w robocie takie dwie dupne karuzelki, jedna kci 360/400 rafametu a druga czeska tos kurim 5 osiowka powiedzmy, małe te zabawki nie są, a operator jest cwany dopoki nie przyjdzie obróbka powierzchni jakiejs kształtowej czy frezowanie gwintu pod jakimis cudacznymi kątami.
takze mysle ze to nie siła przyzwyczajen uzytkowników a raczej rozwiązanie konkretnego problemu szybko i bezbolesnie, jesli cos ma słuzyc do jednego konkretnego celu to niech do tego słuzy, jesli chcesz kombajn obróbkowy, to robisz kombajn, ale ma byc tak samo intuicyjny, szybki i bezbolesny.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 22 wrz 2026, 08:02

Tak tylko ludzie wybierają teraz sprawdzone rzeczy.
Jak ktoś już ma plazmę to do tej pory z czegoś korzystał więc jak go zmusisz/zachęcisz żeby odstawił to co zna i jest przywyczajony i kupił w ciemno u ciebie sofcik?
A jeśli ktoś buduje nową plazmę to kupi sobie gotowy dedykowany sterownik z softem - mówię o tych którzy nie mają starych przyzwyczajeń z budowy maszyn na linuxie czy na machu. Bo przecież i tak trzeba sprzęt zakupić więc lepiej zakupić sprawdzony i popilarny gotowiec.
Ja nie mówię, że twój soft jest niepotrzebny. Nawet nie bardzo mogę mieć o nim zdanie bo nie ma go jak sprawdzić/wypróbować.
Ale biznesu na tym nie zrobisz niestety bo rynek na to wcale nie jest taki duży i mam wrażenie że ciągle się kurczy.
Wrzuć wersję testową z pełną funkcjonalnością i jakimś małym ograniczeniem czasowym - ale takim aby ktoś zdążył sie do programu przyzwyczaić i zapoznać.
Jak ktoś potestuje, sprawdzi, spodoba mu się to prędzej zakupi.
A w ciemno zapłacić za coś nieznanego to będzie bardzo ciężko znaleźć klienta - bo to, że ty mówisz że jest fajny i prosty to nie znaczy, że dla kogoś innego w odbiorze również taki będzie. Ludzie muszą sami się przekonać, wyrobić swoją opinię na ten temat.
Ja maszyny budowałem różne - ale plazmy nie mam bo nie było potrzeby.
Ale gdybym teraz budował, to pomimo, że mam jakieś tam przyzwyczajenia z budowy "po dawnemu" czyli samodzielne składanie również sterowania to chyba jednak wybrałbym i tak gotowy MyPlasm na ten moment - mówię to z perspektywy potencjalnego klienta.
Dlatego uważam, że szansą do "opchnięcia" twojego sofcika są jacyś hobbyści którzy mają jakieś tam samoróbki po garażach i dość kiepskie nieprzyjemne do nich oprogramowanie które gdzieś tam kiedyś skompletowali ale nie do końca im się sprawdza i jeśli natrafią na "darmowy" programik to go wypróbują - i jeśli będzie spełniał oczekiwania to może i nawet wykupią wersję pełną po testach.

Bandito
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: Bandito » 22 wrz 2026, 13:20

drzasiek90 pisze:
21 wrz 2026, 21:26
To miał być na prawdę rozbudowany CAM 2D...
Ale wtedy zdałem sobie sprawę, że przecież i tak nie nadążę za tym co już jest i się rozwija tak samo albo i szybciej niż ja tworzę swoje.
I odpuściłem programy CAM bo przecież wszystko już jest dostępne a zachęcenie kogoś do zmiany oprogramowania które lubi jest naprawdę trudne.
Zastanawiałem się nad zakupem estlcam, ale kilkaset zł. to zadużo i nie kupiłem. Gdybyś sprzedawał podobny program za 20-50zł., chyba kupiłbym.

Można konkurować poprzez jakość, cenę, lub cena/jakość. Można przyjąć "strategię naśladowcy" i sprzedawać wyroby podobne, ale w konkurencyjnej cenie.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 22 wrz 2026, 13:30

Bandito pisze:
22 wrz 2026, 13:20
Zastanawiałem się nad zakupem estlcam, ale kilkaset zł. to zadużo i nie kupiłem.
Kilkaset zł to nie dużo jak za taki program jak estlcam - to się tylko wydaje, że to jest proste narzędzie bo tak jest projektowane aby wydawało się proste i rzeczywiście jest proste - ale za tym stoi ogromna inwestycja czasowa w pracę, to są nie setki a tysiące godzin pracy programisty - a może już nawet dziesiątki tysięcy.
Bandito pisze:
Gdybyś sprzedawał podobny program za 20-50zł., chyba kupiłbym.
I właśnie dlatego zaprzestałem prac nad tym programem - tylko trochę za późno zdałem sobie sprawę z tego, że nigdy nie zwróci mi się zainwestowany czas bo teraz każdy chce za darmo lub prawie za darmo.
Bandito pisze:
Można konkurować poprzez jakość, cenę, lub cena/jakość. Można przyjąć strategię naśladowcy i sprzedawać wyroby podobne w konkurencyjnej cenie.
Ceną można konkurować gdy sprzedaje się w dużych ilościach, masowo. Setki, tysiące licencji.
Rynek na takie oprogramowanie CAM jest raczej rynkiem detalicznym niestety i sprzedając takie oprogramowanie za 50 zł to życia braknie żeby chociaż wyjść na zero gdyby policzyć roboczogodziny i stawkę minimalną za roboczogodzinę :)

Bandito

Post napisał: Bandito » 22 wrz 2026, 14:52

drzasiek90 pisze:
22 wrz 2026, 13:30
Kilkaset zł to nie dużo jak za taki program jak estlcam - to się tylko wydaje, że to jest proste narzędzie bo tak jest projektowane aby wydawało się proste i rzeczywiście jest proste - ale za tym stoi ogromna inwestycja czasowa w pracę, to są nie setki a tysiące godzin pracy programisty - a może już nawet dziesiątki tysięcy.
Estlcam to prymitywny program w porównaniu do nx, edgecam, catia itd.
Jeśli kupiłem zabawkę typu cnc3018 za kilka stówek, to wiadomo że nie chcę płacić tyle za software.
W necie dość często spotyka się cnc3018 lub podobne do kilku tyś zł, więc grupa docelowa jest jako taka. Gdybyś sprzedawał swój soft za kilkadziesiąt zł, być może zarobiłbyś. Teraz nie sprzedając, nie zarabiasz nic.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”