Pomiar liniowy cyfrowy do piły taśmowej
-
luki9790
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 1
Pomiar liniowy cyfrowy do piły taśmowej
Witam, piszę tutaj, bo już zbaraniałem. Zamierzam zrobić pomiar liniowy do piły taśmowej. Ogólnie mam już wszystko zrobione, działa ręcznie na zasadzie taśmy magnetycznej i czujnika. Teraz chciałbym zrobić to programowalne, wpisuje wartość, akceptuje zatwierdzam i jedzie. I z tego co orientuje się potrzebuję silnik, sterownik z enkoderem. I tu się zatrzymałem, bo potrzebuje jeszcze jakiś mikrokontroler, który przeliczy kroki na mm i odwrotnie, i jakiś panel w którym wpisze daną wartość, a internet pokazuje mi tylko jakieś chińskie zabawki do współrzędnych . Krańcówe dorobić do zerowania to nie problem czy laptopa zapiac do zaprogramowania
Re: Pomiar liniowy cyfrowy do piły taśmowej
Cześć.
Masz zamiar zrobić pomiar liniowy do piły taśmowej.
Ogólnie masz już wszystko zrobione .. (rozumiem, że ręczny pomiar)
Teraz chcesz programowalne i żeby jeździło, czyli żeby realizował się jakiś posuw liniowy???
Co ma "jechać" :
- pomiar ma jechać?
- materiał ma jechać?
Potrzebujesz silnik, prowadnicę liniową, napęd liniowy (pas zębaty lub śrubę kulową, trapezową).
Czy potrzebujesz sterownik z enkoderem? - niekoniecznie.
Czy to ma być przeróbka budżetowa do użytku sporadycznie, czy profesjonalna do fabryki i pracy ciągłej?
Jakieś zdjęcie piły i stanowiska pracy , zakres pomiaru/ posuwu /precyzja (1mm, 0,1mm?) ...
Chętnie pomogę jeśli to ma być proste budżetowe rozwiązanie, ale potrzeba więcej danych z Twojej strony.
Pozdrawiam.
Masz zamiar zrobić pomiar liniowy do piły taśmowej.
Ogólnie masz już wszystko zrobione .. (rozumiem, że ręczny pomiar)
Teraz chcesz programowalne i żeby jeździło, czyli żeby realizował się jakiś posuw liniowy???
Co ma "jechać" :
- pomiar ma jechać?
- materiał ma jechać?
Potrzebujesz silnik, prowadnicę liniową, napęd liniowy (pas zębaty lub śrubę kulową, trapezową).
Czy potrzebujesz sterownik z enkoderem? - niekoniecznie.
Czy to ma być przeróbka budżetowa do użytku sporadycznie, czy profesjonalna do fabryki i pracy ciągłej?
Jakieś zdjęcie piły i stanowiska pracy , zakres pomiaru/ posuwu /precyzja (1mm, 0,1mm?) ...
Chętnie pomogę jeśli to ma być proste budżetowe rozwiązanie, ale potrzeba więcej danych z Twojej strony.
Pozdrawiam.
-
koala.g
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 1
Re: Pomiar liniowy cyfrowy do piły taśmowej
Czemu nie kupić gotowego. https://pl.aliexpress.com/item/1005008610809297.html