Jak wałek silnika kurde pospawać
I czy to ma sens
-
forestgril
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 29
Re: Jak wałek silnika kurde pospawać
Przepraszam, chyba nie zrozumiałem, kolego@ak47. Czyli to nadal chodzi a urwanie było tylko na początku, bo bicie na kole bylo za duże? Ja podobną metodą naprawiałem, a może nawet bardziej trzymająca , bo spaw sięgał głęboko a u Kolegi tylko naokoło tego, co wbił.
A skąd wiadomo jaki byl wtedy powód?
-
forestgril

Mam nowy szczwany (???) plan. Zanim ostatecznie zmasakruję stary wałek, dam mu ostatnią szansę. Wałek ma 24.7 pod koło pasowe, ale od strony silnika jest lekko grubszy zatem.:
Nawiercę stary wałek i nagwintuje pod śrubę M18 8.8 i na taką śrubę nakręcę na chama po kolei po nakrętce, sfazuje prawie do gwintu i dospawam z jednej strony. Później to całe stoczę pod wymiar koła pasowego, ale najpierw na chama dokręcę do starego wałka taką śrubę z nakrętkami i dospawam, tak zrobie minimum roboty a szansa jakaś jest..
Nawiercę stary wałek i nagwintuje pod śrubę M18 8.8 i na taką śrubę nakręcę na chama po kolei po nakrętce, sfazuje prawie do gwintu i dospawam z jednej strony. Później to całe stoczę pod wymiar koła pasowego, ale najpierw na chama dokręcę do starego wałka taką śrubę z nakrętkami i dospawam, tak zrobie minimum roboty a szansa jakaś jest..
-
ak47
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 2
Urwany miałem wałek przy samej obudowie silnika.forestgril pisze: ↑02 maja 2026, 12:25Przepraszam, chyba nie zrozumiałem, kolego@ak47. Czyli to nadal chodzi a urwanie było tylko na początku, bo bicie na kole bylo za duże? Ja podobną metodą naprawiałem, a może nawet bardziej trzymająca , bo spaw sięgał głęboko a u Kolegi tylko naokoło tego, co wbił.
Jak już złożyłem to na nowo i naciągnąłem paski to ręką chciałem zrobić obrót i zauważyłem, że nie kręci się równo tylko jest miejsce gdzie zarówno paski mocniej napina jak i mam problem z obrotem po czym nagle idzie lżej (bo minąłem górkę).
Zdjąłem paski i dostawiłem czujnik i miałem... ekhem 1mm bicia na kole. Nie bardzo wiem jak to chodziło ale nie było żadnych objawów typu drgania czy dziwne dźwięki.
-
forestgril

-
forestgril

Niektorzy tu maszyny konstruują… a ja się cieszę, że nalazłem 2h i nagwintiwalem wałek
Dodane 3 minuty 50 sekundy:
Co prawda ciężko było wycentrować (kolega dobrze radzil, żeby to robić od łożyska ) więc biło tak +/- 4 setki, ale mam zapas około pół milimetra na nakrętkach , które stoczę pod wymiar wałka (taki jak na zdjęciu przy nakrętce).
Jedynie co jeszcze może pójść źle to się po spawaniu wałek wygnie więcej niż to pół milimetra, no ale spróbuję.
-
forestgril

Chyba mam lepszą anty-koncepcję! 

Wkręciłem na chama śrubę, a na to na chama nakrętki. Zespawałem tylko na końcu . Stoczę pod wymiar i nie będę spawał oprócz danego końca - uniknę tak termicznych naprężeń w wałku blisko łożyska . Potem zepnę silnik tak, żeby moment zawsze mi tylko śrubę dokręcał - Voila!
Hmmm, tylko muszę się upewnić, czy to mi
Da główne obroty w dobrym kierunku

Wkręciłem na chama śrubę, a na to na chama nakrętki. Zespawałem tylko na końcu . Stoczę pod wymiar i nie będę spawał oprócz danego końca - uniknę tak termicznych naprężeń w wałku blisko łożyska . Potem zepnę silnik tak, żeby moment zawsze mi tylko śrubę dokręcał - Voila!
Hmmm, tylko muszę się upewnić, czy to mi
Da główne obroty w dobrym kierunku
-
IMPULS3
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 12
forestgril pisze:Voila!
Ależ kombinujesz,
-
forestgril

Po przetoczeniu wstępnym już nic tam nie robiłem. Więc tylko te 2h (i jakieś 45 minut na pakowanie się i dojazdy do kolegi 400m ode mnie...).
Nowy wałek może się nie udać. Wciśnie się krzywo. albo wygnie podczas wciskania, albo jak będzie mniejsza średnica to się krzywo sklei... Rozwiercenie to jest wycieczka w jedna stronę. Jak się teraz nie uda, to nadal będę miał tę opcję, a jak się uda, to mi jeszcze długi ładny wałek c45 na coś zostanie
-
IMPULS3
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 12
forestgril pisze:Nowy wałek może się nie udać. Wciśnie się krzywo. albo wygnie podczas wciskania, albo jak będzie mniejsza średnica to się krzywo sklei...
Bo najpierw wbijasz wałek a dopiero póżniej go robisz po wbicu na gotowo łacznie z nakiełkami. I wtedy będzie dobrze.
-
forestgril

To nie takie proste, przelot uchwytu jest za mały, żeby głęboko schować wirnik, więc chwytam tylko na 3cm. Gdy zaciskam, to się rozcentrowuje, a nie tak łatwo wycentrować na blaszkach wirnika. Jsk mam jeszcze łożyska, to mogę centrować od łożysk. A tak, to mogę nakiełkiem nie trafić dokładnie w środek .IMPULS3 pisze: ↑15 maja 2026, 14:52forestgril pisze:Nowy wałek może się nie udać. Wciśnie się krzywo. albo wygnie podczas wciskania, albo jak będzie mniejsza średnica to się krzywo sklei...
Bo najpierw wbijasz wałek a dopiero póżniej go robisz po wbicu na gotowo łacznie z nakiełkami. I wtedy będzie dobrze.
Niestety, pasek będzie mi odkręcał śrubę