interpolacja to wysterowanie napędów w taki sposób by to uzyskać.
Kula "dyskotekowa" przy toczeniu na CNC
Wyraźne ślady obróbki przy toczeniu kuli na CNC
-
Steryd
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 1
Re: Kula "dyskotekowa" przy toczeniu na CNC
To jest polecenie wykonania ruchu z punktu aktualnego położenia do punktu zaprogramowanego po torze liniowym z zadaną prędkościa
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
atom1477
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 5
Nie tylko. Znam to z programu generującego g-kod, w którym zaznaczenie interpolacji łuków włącza interpolację za pomocą G1. Bez zaznaczenia tej opcji, zapisuje do pliku za pomocą G2/G3.
Rozkazem ruchu po linii prostej. A G2/G3 rozkazem ruchu po łuku. Oba są bez interpolacji, bo to tylko rozkazy. Interpolację to może robić dopiero maszyna, i to nawet dla komendy ruchu G1. Interpolacją jest wykonywanie komendy, a nie komenda sama w sobie. Komenda jest tylko zapisem do pliku, i jest precyzyjna.
Interpolacja w przypadku CAMa to będzie gdy jakiś łuk z projektu zostanie zapisany do g-kodu jako rozbicie na przybliżone ruchy po liniach prostych. Czyli gdy już zapis do pliku będzie nieprecyzyjny.
Inna sprawa że widocznie przyjęło się używać nazwy "interpolacja kołowa" dla G2/G3. Przyjmuję to do wiadomości.
Po prostu wcześniej tego nie wiedziałem bo znałem inną praktykę. Lista programów których używałem do generowania g-kodów jest bardzo krótka.
-
WZÓR
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
A ja się tego trzymam.
Taka to moja praktyka.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki