Budowa elektrodrążarki drutowej od podstaw
-
Astralny Byt
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 14
Re: Budowa elektrodrążarki drutowej od podstaw
ok .,czyli masz klasyczna EDM a chcesz to przerobic na WEDM . jakie ulozyskowanie ,slizgowe . to jest problem ale idzie to przebrnac kosztem wydajnosci . kwestia jak wchodzi w to ramie z drutem , czyli ograniczenie zakresu .
Naprawde chcesz zrobić WEDM?? Moge ci pomuc
Dodane 3 minuty 9 sekundy:
to dziwny pomysl ale ja to rozumiem ,
Naprawde chcesz zrobić WEDM?? Moge ci pomuc
Dodane 3 minuty 9 sekundy:
to dziwny pomysl ale ja to rozumiem ,
-
IMPULS3
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 57
forestgril pisze:Wyniki naprzemiennego pocierania trzech płyt to płaskość płyt w mikronach na metrze.
W teorii, w praktyce musiałbyś kontrolować i zachować wysoką czystość aby było dokladnie. Wiec samo pocieranie to tylko dla czułości,
-
Astralny Byt

Wiesz o tym.wymiana srób na bezluzowe .wykonanie odpowiedniego ramienia z podajnikiem drutu .Kontrola podawania druta .
No i generator . A linux zalatwi reszte .
Dodane 4 minuty 41 sekundy:
a może w planach masz podmienienie łozysk osi ale nie musisz tego robic aby to ruszyło . ruszy na slizgowych .
Dodane 2 minuty 19 sekundy:
Całe to cuś polega na zrozumieniu jak to ma zadzialać . to może zadzialać .
Dodane 1 minuta 34 sekundy:
Wszelkie klasyczne WEDM maja ułozyskowanie osi kulowe ale one zkladaja wysoka dokladnosc .zakladajac mniesza dokladnosc to moze zadzialać .
Dodane 2 minuty 32 sekundy:
napisze to tak . z ciekawosci pomoge tobie jesli benda problemy a moze sam wszystko rozwiażesz .Lubie takie tematy .
Dodane 3 minuty 17 sekundy:
Dodane 1 minuta 32 sekundy:
Twu dla czułosci . bosze oswiec mnie .
No i generator . A linux zalatwi reszte .
Dodane 4 minuty 41 sekundy:
a może w planach masz podmienienie łozysk osi ale nie musisz tego robic aby to ruszyło . ruszy na slizgowych .
Dodane 2 minuty 19 sekundy:
Całe to cuś polega na zrozumieniu jak to ma zadzialać . to może zadzialać .
Dodane 1 minuta 34 sekundy:
Wszelkie klasyczne WEDM maja ułozyskowanie osi kulowe ale one zkladaja wysoka dokladnosc .zakladajac mniesza dokladnosc to moze zadzialać .
Dodane 2 minuty 32 sekundy:
napisze to tak . z ciekawosci pomoge tobie jesli benda problemy a moze sam wszystko rozwiażesz .Lubie takie tematy .
Dodane 3 minuty 17 sekundy:
samo pocieranie dla czystosci ...... bosze jaki geniusz .sam nigdy bym na to nie wpadł .dzieki ci kolego .
Dodane 1 minuta 32 sekundy:
Twu dla czułosci . bosze oswiec mnie .
-
forestgril
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 42
Nie wydaje mi się. Podmuch i płukane szmaty do usuwania pyłu i z czasem zrobi się samo, bo granitowy pył sam będzie utarty poniżej mikronów.
Dla mnie mechanika precyzyjna to jest np Robin Renzetti albo Breuget.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2026, 22:16 przez forestgril, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Astralny Byt

-------------------
pocieranie dla czułosci ..hmm chodzi o seks ...czy o sonde ale na tym etapie nie chodzi o sonde wiec o seks .?
Bradzo mnie to zainteresowalo to pocieranie i wcale nie zartuje sobie .Bo i co i o co pociera .i wjakim celu .
pocieranie dla czułosci ..hmm chodzi o seks ...czy o sonde ale na tym etapie nie chodzi o sonde wiec o seks .?
Bradzo mnie to zainteresowalo to pocieranie i wcale nie zartuje sobie .Bo i co i o co pociera .i wjakim celu .
-
strikexp
- Lider FORUM (min. 2000)

Ale zdajecie sobie sprawę że drut też drga?Astralny Byt pisze: ↑10 kwie 2026, 22:07Wszelkie klasyczne WEDM maja ułozyskowanie osi kulowe ale one zkladaja wysoka dokladnosc .zakladajac mniesza dokladnosc to moze zadzialać .
-
Astralny Byt

Ach juz sie wyjasniło .chodzio dokladnosci mechanizmu tarciowego ,czyliu luż maszyny .Opory ,tarcia
Juz wam wyjasniam chociac o to mnie nie prosiliscie zberezniki jedne .\
Dokladnosc pozycjonowania na oryginalnych lozach maszyny nawet nieco zyzytych jest o wiele dokladniejsza niz wynik obróbki elektroerozyjnej .
A to masz babo placek . Nie dzie kujcie mi bo mam was w du*** .ja jedynie pomagam wam tak jak przez wiele lat pomagałem setki razy .
i co wy na to mosci panowie .
Dodane 2 minuty 22 sekundy:
tak wiec rozwarzania na temat dokladnosci samych posuwów sa pomijalne . maszyna zadziala na oryginalnych lozach ,.ale musi miec sruby kulowe ,tego nieda sie obejsc .dla wedm.
Dodane 4 minuty 9 sekundy:
dla leprzego kasowania luzu dwie nakretki ,lekko naciagnięte . zadziała .
Dodane 2 minuty 26 sekundy:
I nie dziekujcie mi .nie potrzebuje podziekowan .jakby byly inne problemy piszcie .
Dodane 8 minuty 33 sekundy:
Napendy ,dadza rade dobre silniki krokowe .krok 0,001 .Program sterujacy jasne ze linux .on ma wszystko co potrzebne .
Dodane 2 minuty 12 sekundy:
Silniki okolo 4 niutonuw na metr ale lepiej nieco mocniejsze ,napendy na okolo 80V .
Dodane 55 sekundy:
znaczy podstawowy krok posuwu 0,001.
Dodane 4 minuty 45 sekundy:
Mozecie sie zdziwic .ale blendy z wymiaruw benda pochodzic nie z bledow mechanizmu posuwu , lecz z samego wypalania . zycze wielu doswiadcxzen , i pozdrawiam .
"wariat" kwarc
Dodane 3 minuty 53 sekundy:
==============================
chociaż kibicuje i pomoge to . On tego nie zbuduje ,to go przerosnie . Obym sie mylił . czasem myle sie .
Dodane 4 minuty 23 sekundy:
Nie znam potecjału osoby ,nie zasobu technicznego to tu nie jest istotne ,zasobu woli .energi do przelamywania problemów .
Najważniesza jest wielka wola aby to zrobic i wiara .Wiara że sie potrafi i nie ugnie .
Dodane 2 minuty 46 sekundy:
ale my Polacy jestesmy zdolnymi sukinsynami . i On da rade .Musi .
Juz wam wyjasniam chociac o to mnie nie prosiliscie zberezniki jedne .\
Dokladnosc pozycjonowania na oryginalnych lozach maszyny nawet nieco zyzytych jest o wiele dokladniejsza niz wynik obróbki elektroerozyjnej .
A to masz babo placek . Nie dzie kujcie mi bo mam was w du*** .ja jedynie pomagam wam tak jak przez wiele lat pomagałem setki razy .
i co wy na to mosci panowie .
tak wiec rozwarzania na temat dokladnosci samych posuwów sa pomijalne . maszyna zadziala na oryginalnych lozach ,.ale musi miec sruby kulowe ,tego nieda sie obejsc .dla wedm.
Dodane 4 minuty 9 sekundy:
dla leprzego kasowania luzu dwie nakretki ,lekko naciagnięte . zadziała .
Dodane 2 minuty 26 sekundy:
I nie dziekujcie mi .nie potrzebuje podziekowan .jakby byly inne problemy piszcie .
Dodane 8 minuty 33 sekundy:
Napendy ,dadza rade dobre silniki krokowe .krok 0,001 .Program sterujacy jasne ze linux .on ma wszystko co potrzebne .
Dodane 2 minuty 12 sekundy:
Silniki okolo 4 niutonuw na metr ale lepiej nieco mocniejsze ,napendy na okolo 80V .
Dodane 55 sekundy:
znaczy podstawowy krok posuwu 0,001.
Dodane 4 minuty 45 sekundy:
Mozecie sie zdziwic .ale blendy z wymiaruw benda pochodzic nie z bledow mechanizmu posuwu , lecz z samego wypalania . zycze wielu doswiadcxzen , i pozdrawiam .
"wariat" kwarc
Dodane 3 minuty 53 sekundy:
==============================
chociaż kibicuje i pomoge to . On tego nie zbuduje ,to go przerosnie . Obym sie mylił . czasem myle sie .
Dodane 4 minuty 23 sekundy:
Nie znam potecjału osoby ,nie zasobu technicznego to tu nie jest istotne ,zasobu woli .energi do przelamywania problemów .
Najważniesza jest wielka wola aby to zrobic i wiara .Wiara że sie potrafi i nie ugnie .
Dodane 2 minuty 46 sekundy:
ale my Polacy jestesmy zdolnymi sukinsynami . i On da rade .Musi .
-
forestgril
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

Czy Kolega Astralny nie nadużywa czasami
Alkoholu albo nie narkotyzuje się? Przecież to wszystko się kupy nie trzyma, jakbym czytał osobę z paranoją
Alkoholu albo nie narkotyzuje się? Przecież to wszystko się kupy nie trzyma, jakbym czytał osobę z paranoją
-
kozak12
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 8
Normalnie na nowo koło wynajdują. Może nawet uda się im je opatentować.
Najbardziej podoba mi się sposób kasowania luzu na śrubie.
Najbardziej podoba mi się sposób kasowania luzu na śrubie.