Biurkowa frezarka aluminiowo epoksygranitowa DIY

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
Arbaql
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 18

Biurkowa frezarka aluminiowo epoksygranitowa DIY

Post napisał: Arbaql » 10 kwie 2026, 14:13

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Cześć
Jednym z celów jest zbudowanie własnej frezarki na tyle lekkiej by dało się ją przestawić w inne miejsce w mieszkaniu i na tyle sztywnej by dało się na niej obrabiać stal. Jest to więc próba typu "jak mało epoksygranitu potrzeba by uzyskać zadowalającą sztywność i tłumienie drgań".
Obszar roboczy xy 200x300mm, Zet 150mm (maksymalny prześwit w Z 200mm). Stół ma wymiar 510x220mm. Szacowana całkowita masa maszyny max35kg.
Elementy wykonuję na mojej pierwszej "frezarce z płyty meblowej (wiórowej)" , niestety temat ten został usunięty z forum, wie ktoś może dlaczego?
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2026, 14:37 przez Arbaql, łącznie zmieniany 1 raz.

WP Kamil
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Re: Biurkowa frezarka aluminiowo epoksygranitowa DIY

Post napisał: WP Kamil » 10 kwie 2026, 14:33

Cześć. Na pewno konstrukcja jest nietypowa. Może podziel się przemyśleniami dlaczego zdecydowałeś się na OśX pod spodem, dlaczego kolumny Z nie spięte na górze. Będzie jakiś punkt wyjścia do dyskusji. Zacząłeś już wykonywać swoją konstrukcje- także jesteś chyba pewny co robisz.
Temat prawdopodobnie stał się ofiarą walki z botami i pochłonął niestety więcej ofiar.

Bandito
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Bandito » 10 kwie 2026, 14:48

Jaki przybliżony koszt całości? Z ciekawości pytam.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Arbaql

Post napisał: Arbaql » 10 kwie 2026, 16:38

Bandito pisze:
10 kwie 2026, 14:48
Jaki przybliżony koszt całości? Z ciekawości pytam.
Szybko szacując 2-3tys zł. Założenie jest takie, że ma być właśnie tanio.
komplet prowadnic i wózków hgr15 - ok 550zł
obrobione śruby kulowe 4szt 1204 z nakrętkami - 200zł
żywica z kruszywem - 300zł
łożyska skośne kulkowe do śrub kulowych 8 szt - 50zł (!)
krańcówki indukcyjne 4szt - 35zł
aluminium dajmy na to 1000zł
Coś tam jeszcze pewnie dojdzie (elektronika) a wielu dupereli, jak śrubki, nie liczę.
Ale tanio, to nie znaczy dobrze... Wiele elementów postanowiłem wykonać samemu jak łączniki nakrętek kulowych z konstrukcją maszyny oraz właśnie bloki łożyskujące śruby kulowe nie zostawiając sobie furtki na gotowce, które w przypadku łożysk skośnych sporo kosztują, plan jest taki , że gdyby się nie do końca sprawdzały to będę je wykonywał ponownie.
Obrazek Obrazek
Bloki łożyskujące do osi Z (powyżej) są inne niż do xy. Zasada jest taka sama - łożyska skośne z dobranym dystansem ściśnięte od zewnątrz po wepchnięciu w ręcznie docinaną tuleję aluminiową, nawet nakrętka kasująca luz m10x1 jest zwykła o takim skoku, ale z robaczkiem by się nie obróciła sama - wykonane na tyle na ile pozwalają metody chałupnicze :D
Obrazek Obrazek Obrazek
Trochę złomu aluminiowego miałem, jak na przykład tę płytę 5mm której użyłem na stół Obrazek Obrazek
Tak wyglądała tuż przed zalaniem

Dodane 43 minuty 40 sekundy:
WP Kamil pisze:
10 kwie 2026, 14:33
Cześć. Na pewno konstrukcja jest nietypowa. Może podziel się przemyśleniami dlaczego zdecydowałeś się na OśX pod spodem, dlaczego kolumny Z nie spięte na górze. Będzie jakiś punkt wyjścia do dyskusji. Zacząłeś już wykonywać swoją konstrukcje- także jesteś chyba pewny co robisz.
Hej
Zapewniam, że decyzja o takiej właśnie konstrukcji nie była pochopna. Ale czy jestem pewny... Jest cały szereg rzeczy które mogą pójść nie tak. Trzeba się było na coś zdecydować a taki układ wydaje się być najbardziej kompaktowy i zwarty przy najniższej masie i zdaje się zapewniać najwyższą sztywność przy tym polu roboczym. Tak mi się wydaje. Ale rozumiem, że każdy ma własne wyobrażenie i patrząc na mój projekt myśli "ja bym to zrobił inaczej" :D
Dwa z trzech głównych elementów maszyny mam już wykonane, są więc poza możliwością modyfikacji. Ostatni, czyli te "kolumny", a raczej ruchoma brama jest w trakcie dopracowywania, choć już sporo elementów mam zrobionych - głównie tych od spodu. Plan jest taki , że ta brama to będzie jeden odlew, czyli jedna bryła. Słusznie zauważyłeś że kolumny nie są górą połączone na projekcie. Bedą. Jest pomysł zrobienia takiej aluminiowej belki łączącej kolumny wykonanej z litego aluminium, która będzie zarówno łącznikiem jak i uchwytem, "rączką" do przenoszenia maszyny. Jest to już przewidziane w projekcie, dlatego silnik przeniesiony na tył osi jest opuszczony niżej by nie było kolizji z belką przy maksymalnym podniesieniu Z Obrazek
Problematyczne jest ustalenie która oś jest X a która Y. Dla mnie powyższe zdjęcie przedstawia belkę X (od tyłu), a stół będzie osią Y. Jako amator ciężko mi ocenić czy to jest poprawne...
Zdecydowałem się więc na oś Y pod spodem stołu, żeby wióry nie sypały się na prowadnice i śrubę, oraz by chłodziwo (opcjonalnie) się nie lało na te elementy. Ponadto by uzyskać 300mm posuwu na 500mm prowadnicach trzeba te prowadnice podeprzeć na 500mm. Gdyby stół był przykręcony do wózków to potrzebuję 300mm stół i coś co usztywnia prowadnice, a tak mam i stół sztywny i podporę dla prowadnic, a także dodatkową powierzchnię stołu ,do której frez nie sięga, ale jest możliwość zamocować dłuższy obrabiany element albo czwartą oś poza obszarem roboczym. Minus to że nie mogę sobie frezem splanować całego stołu, stół jest już splanowany ręcznie z dokładnością do 2 setek oraz płaszczyzny pod prowadnice po drugiej stronie stołu splanowane również ręcznie względem płaszczyzny stołu do 1 setki.
Także równoległość prowadnic do powierzchni stołu jest zachowana i jeśli nie popełnię zbyt wielu błędów w dalszych pracach jest szansa na całkiem znośną geometrię.

logopeda
Posty w temacie: 1

Post napisał: logopeda » 10 kwie 2026, 16:57

W konstrukcję nie wnikam, ale jak możesz napisz jaka żywica i jak się z tym pracowało - bo to zawsze ciekawy temat

Awatar użytkownika

Autor tematu
Arbaql

Post napisał: Arbaql » 10 kwie 2026, 20:05

logopeda pisze:
10 kwie 2026, 16:57
W konstrukcję nie wnikam
Szkoda :)
logopeda pisze:
10 kwie 2026, 16:57
jak możesz napisz jaka żywica i jak się z tym pracowało - bo to zawsze ciekawy temat
Z żywicami trochę eksperymentuję. Wszystkie epoksydowe. Wszystkie które wybieram charakteryzują się bardzo niską lepkością. Używałem kiedyś Epidian5+Z1 do łatania ubytków w posadzce i jego lepkość była dwa rzędy wielkości wyższa, więc słabo się na tym pracowało i nie wyobrażam sobie że miałbym wypełniać zakamarki swoich konstrukcji taką smołą, choć ponoć jest to czysta żywica i ma najlepsze właściwości po utwardzeniu do takich zastosowań.
Do zalania belki osi X, od której zacząłem (bo to najprostszy element), użyłem żywicy Epidian53 + utwardzacz Z1. Bardzo fajna płynna jak olej roślinny do smażenia , czas otwarty przed rozpoczęciem wiązania ponad godzinę ale śmierdząca (po utwardzeniu nie wydziela zapachu), więc używanie w mieszkaniu odpada. Wymaga temperatury pracy powyżej 10 stopni Celsjusza, a najlepiej ponad 15, więc nie mogąc się doczekać sprzyjającej aury na balkonie , do zalewania stołu użyłem żywicy "artystycznej" bezzapachowej Epoxtech. Ta z kolei ma czas pracy kilka godzin i jest równie płynna jak powyższa. Kupiłem też na próbę Epo652+idar i ta też jest bezwonna ale nie używałem jeszcze.
Podsumowując:
Epidian53 wydaje się być po utwardzeniu bardziej elastyczny od Epoxtech - ta druga wydaje się zachowywać jak szkło i potrafi się "uszczypać", odłupać, zakładam że będzie miała większą sztywność, ale z ryzykiem pęknięcia konstrukcji w przypadku jakiegoś uderzenia.
Z racji że wypełniałem bardzo ciasne przestrzenie używałem głównie kruszywa granitowego o wielkości ziarna 0.2-2mm i w niewielkiej ilości 5-8mm. To na pewno też wpływa na to jak się taką masą pracuje. Proporcje kruszywo- żywica to około 80:20. Przy mniejszej ilości żywicy moja masa stawała się porowata, zbyt "sucha".
Nie wiem co jeszcze chciałbyś wiedzieć :)

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: 251mz » 10 kwie 2026, 20:14

Mnie zastanawia jedno.
Jak wyjdą w praniu różnice rozszerzalności cieplnej aluminium oraz epoxybetonu....

Awatar użytkownika

Autor tematu
Arbaql

Post napisał: Arbaql » 11 kwie 2026, 16:56

251mz pisze:
10 kwie 2026, 20:14
Mnie zastanawia jedno.
Jak wyjdą w praniu różnice rozszerzalności cieplnej aluminium oraz epoxybetonu....
No cóż, żałuję że wcześniej tego nie przewidziałem.
Dziękuję za tę uwagę, to mi dało do myślenia i zacząłem bardziej zgłębiać temat. Rzeczywiście wcześniej wiedziałem że to może mieć jakieś negatywne konsekwencje ale pominąłem ten problem myśląc że nie ma na to rozwiązania i dla wykonanych już elementów jest za późno na zmiany.
Pobieżne obliczenia wskazują, że dla stołu w mojej maszynie , który ma pół metra długości i jest płaski przy 20 stopniach Celsjusza, podniesienie temperatury o 10* spowoduje wydłużenie płyty aluminiowej na powierzchni stołu o 0.04mm więcej niż epoksygranitowy spód co będzie skutkowało wybrzuszeniem stołu o ok 0.1mm. Inna sprawa, że konstrukcja stołu trzyma prowadnice, więc reszta maszyny będzie "podążać" za tą krzywizną, więc odległość narzędzia od powierzchni stołu nie powinna się aż tyle zmieniać.
Grzebiąc głębiej okazuje się że rozwiązanie może być całkiem proste.
I jeszcze raz dziękuję Ci za to określenie
251mz pisze:
10 kwie 2026, 20:14
epoxybetonu....
bo ten termin wskazuje na to że to nie musi być granit.
Okazuje się że granit jest używany chyba właśnie ze względu na swoje właściwości rozszerzalności cieplnej, które w połączeniu z żywicą dają średnią rozszerzalność na poziomie zbliżonym do stali i żeliwa, co korzystnie wpływa na współpracę tych materiałów i stabilność wymiarową (brak wypaczeń). Ważna jest przy tym również odpowiednia proporcja kruszywo-żywica. Zwiększenie udziału żywicy teoretycznie podnosi współczynnik rozszerzalności cieplnej, ale sprawia że kruszywo i tak opada na dno, a zalewanie warstwami by uśrednić zawiesinę przy zwiększonej ilości żywicy spowoduje że sztywność takiej konstrukcji spadnie kilkukrotnie...
Okazuje się że użycie piaskowca zamiast granitu przy zachowaniu optymalnej proporcji żywica - kruszywo może zrównać rozszerzalność cieplną epoksybetonu do wartości jaką posiada aluminium, bo bazowa rozszerzalność kwarcytów i piaskowców jest niemal dwukrotnie wyższa od granitu!

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: 251mz » 11 kwie 2026, 19:17

Arbaql pisze:dają średnią rozszerzalność na poziomie zbliżonym do stali i żeliwa

Raczej nie wydaje mi się , rozszerzalność bierze się w 90% z wypełniacza ( granit itp)
A ta jest z tego co pamiętam ma 3x mniejszą niż stal...

Awatar użytkownika

Autor tematu
Arbaql

Post napisał: Arbaql » 11 kwie 2026, 21:02

251mz pisze:
11 kwie 2026, 19:17
Arbaql pisze:dają średnią rozszerzalność na poziomie zbliżonym do stali i żeliwa

Raczej nie wydaje mi się , rozszerzalność bierze się w 90% z wypełniacza ( granit itp)
A ta jest z tego co pamiętam ma 3x mniejszą niż stal...
Znalazłem kilka badań dotyczących rozszerzalności cieplnej gotowego utwardzonego kompozytu epoksygranitowego z których wynika że zazwyczaj ma on rozszerzalność cieplną w granicach 0.014mm/m/°C (thermal expansion of 1.4E-05 m/m.K)

http://oa.las.ac.cn/oainone/service/bro ... 52469247ZK

https://searchworks.stanford.edu/articl ... 8000400420

Dla porównania :
Stal 0.012mm/m/°C
Aluminium 0.023mm/m/°C
Czysta żywica 0.060mm/m/°C
Granit 0.007mm/m/°C
Piaskowiec 0.012mm/m/°C

Z tego można wywnioskować że owszem, masz rację, około 90% wypełniacza to granit, ale ze względu na wysoki współczynnik dla żywic ( prawie 10x wyższy niż granit) , nawet niewielka zawartość żywicy zmienia ostateczną wartość dla kompozytu. I z tego również może wynikać, że użycie innego kruszywa " podciągnie" rozszerzalność w stronę aluminium.

Nie pisze tego dlatego by się sprzeczać, chodzi tu w końcu o zabawkę, maszynę która i tak będzie miała wątpliwą użyteczność , więc nie będę się bał eksperymentować , ale jeśli jest szansa coś poprawić niewielkim kosztem to może warto. Jak myślicie?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”