Budowa elektrodrążarki drutowej od podstaw

Dyskusje na temat maszyn do obróbki erozyjnej
Awatar użytkownika

oskaeg
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 25

Re: Budowa elektrodrążarki drutowej od podstaw

Post napisał: oskaeg » 09 kwie 2026, 16:48

IMPULS3 pisze:Kupic to se możesz wszytko, natomiast po Twoich wpisach widać ze wiedzy to Ty nie masz praktycznie na żaden temat. I o ile kiedyś musiałeś coś obejrzeć to teraz wystarczy AI żebys poudawał profesora. Tylko po co bo poza zaśmiecaniem tematu jakimiś głupimi wywodami to nic więcej nie reprezentujesz.
Widać po rękach, ze młody człowiek :) Nie on pierwszy i nie ostatni, mimo wszystko wierzę w niego, ma chęci i potencjał, a to jest najważniejsze... Jak ktoś nie ma chęci do działania, to nie pomoże nawet i najbardziej specjalistyczna wiedza.

Trochę dałeś koledze publicznie po łapach, ale to wcale nie musi oznaczać stanu faktycznego, jest jeszcze młody ma szanse się zmienić, czego mu z całego serca życzę. Każdy z nas jest trochę inny, ma inny układ nerwowy i inaczej przetwarza informacje.

Ja też jak tu zaczynałem pisać w wieku 16 lat, to pisałem straszne głupoty i mnie niektórzy gonili, ale chamstwo tuxcnc uratowało mi życie, bo to dzięki jego krytycznej ocenie, zacząłem wchodzić w maszyny przemysłowe i jakoś dzięki temu, się w tym wykształciłem, jakby mnie klepali po du***, to bym zaczął budować coś w garażu samodzielnie, stracił bym przy tym czas i pieniądze, chęci do dalszej pracy, także to gdzie dzisiaj jestem mogę w jakimś stopniu i jemu zawdzięczać.

Chodzi o to, żeby umieć wszystko co nas otacza, odwrócić na swoją korzyść.

Pewnie jest Ci przykro, ze kolega z forum tak bardzo upokorzył Cię publicznie, ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło, może stanie się to "impulsem" dla Ciebie do zmiany czegoś? Może zmiany własnego charakteru, sposobu organizacji pracy, pozyskiwania i dzielenia się informacjami?

Najtrudniejsza rzeczą na świecie, jest zmiana siebie i swojego sposobu myślenia, tak bardzo rozpisałem się na temat prawa, bo ono odcisnęło na mnie bardzo duże piętno, ta nauka to był naprawdę, bardzo ale to bardzo bolesny proces. Niejednokrotnie czułem się potem jak debil...

Często jest tak, ze człowiek pod wpływem emocji, widzi zupełnie inne rzeczy, inaczej interpretuje informacje i rzeczywistość, dlatego w wielu sytuacjach życiowych, należy zachować zimną krew.

Brałem kiedyś nauki, u trenera uwodzenia i mimo ze brzmi to dość banalnie i śmiesznie, to facet był naprawdę dobrym specjalistą od relacji damsko-męskich i tajemnic własnego umysłu, to też już było parę lat temu, ale odkryłem wtedy coś bardzo ważnego dla siebie. On tam przytaczał pewien przykład, ze kiedy zostawi Cię dziewczyna, to nagle zaczynasz automatycznie dodawać jej wartości, miałem taką sytuacje kiedyś, ze byłem w związku, nie zależało mi, nawet sam chciałem się rozstać, ale uczyniła to pierwsza moja dziewczyna, wtedy właśnie doświadczyłem na własnej skórze, tego o czym pisał ten trener, po prostu mój własny umysł, zaczął robić mnie w konia pod wpływem emocji.

Głowa do góry, będzie lepiej tylko musisz wprowadzać jakieś zmiany i nie robić cały czas tego samego co wcześniej, to się tyczy wszystkiego.

Poznałem niedawno pewnego, zbliżonego do siebie wiekiem człowieka, z którym miałem możliwość porozmawiać przez telefon, Człowiek bardzo pozytywny, wesoły, żartobliwy, ale jeżeli chodzi o tematy techniczne, to bardzo trudny w komunikacji, bo w rozmowach telefonicznych zadawał pytanie, po czym sam sobie odpowiadał :) niekoniecznie zgodną z ogólnie pojętą praktyką warsztatową i liczył chyba na potwierdzenie. Nie mogę potwierdzać czegoś, co jest sprzeczne z tym co ja i inni ogólnie uważają za prawdziwe i powszechnie stosowane.

Tu nie chodzi o kwestię wiedzy, tylko charakteru, bo każdy człowiek ma prawo czegoś nie wiedzieć i nawet najbardziej wykształcone osoby, czerpią wiedzę od innych ludzi, z książek budując swój dorobek naukowy na cudzych garbach, bo przecież nie wymyślamy koła na nowo. Każdy ma prawo nie wiedzieć, tylko dajcie sobie wytłumaczyć, po prostu :wink:

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 57

Post napisał: IMPULS3 » 09 kwie 2026, 16:57

oskaeg pisze:Trochę dałeś koledze publicznie po łapach, ale to wcale nie musi oznaczać stanu faktycznego, jest jeszcze młody ma szanse się zmienić, czego mu z całego serca życzę.

On sam siebie upokarza tylko tego nie widzi. Jak zawitał na to forum to twierdził że będzie budował roboty bo kasy ma na full tylko pózniej się okazało że wiedzy nie ma wcale. I robotów też nie produkuje.
To forum to miejsce dla techników, jak ktoś chce się lansować to moze facebooki albo inne instagramy.
Ja nigdy nie napisałem o sobie że wiem wszystko na jakikolwiek temat ale jak nie wiem to mam nadzieję ze ktoś mi podpowie a nie będzie pisał głupoty że lata w kosmos tylko skafandra jeszcze nie ma.
Wiec albo traktujemy się poważnie albo zaczniemy wszyscy pisać głupoty i pajacować nie wiem po co ale chyba tylko po to aby siebie i to miejsce ośmieszyć.
I możemy się spierać o wszystko bo zazwyczaj jest wiele rozwiazań, ale litości niech to bedzie choc troche zgodne ze sztuka techniczną.

Awatar użytkownika

kozak12
Posty w temacie: 8

Post napisał: kozak12 » 09 kwie 2026, 17:51

strikexp pisze:
09 kwie 2026, 14:58
kozak12 pisze:
09 kwie 2026, 14:38
O takim że bajki piszesz?
A jakie konkretnie bajki? Że na aliexpress kupiłem rolki do WEDM i dorobiłem generator? :mrgreen:
To ja pokaże ile mam zużytych .

Dodane 2 minuty 1 sekunda:
A co Ci po dwóch rolkach ?

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47

Post napisał: atom1477 » 10 kwie 2026, 09:30

oskaeg pisze:
09 kwie 2026, 15:13
Macie tutaj tabele, może ktoś spróbuje wyjaśnić własnymi słowami te parametry, skąd one się biorą, dlaczego są takie różne wartości napięcia i natężenia dla poszczególnych typów generatorów. Sprawdzimy jaką faktycznie macie tą wiedzę i czy pozyskujemy ją z tych samych źródeł :)
Dzięki za tabelę.
Ja nigdzie nie pisałem że mam nawet jakąś średnią wiedzę w temacie WEDM.
Mam tylko wiedzę w temacie elektroniki.
Niespodzianek się oczywiście spodziewam, ale bez przesady. Elektroniczne rozwiążę sam, a "użytkowe" pewnie już są rozwiązane tylko trzeba je znaleźć w książkach czy u ludzi.
Mi w budowie generatora najbardziej brakowało wymaganych parametrów prądowo - napięciowych. Znalazłem informacje w internecie, ale były one dla mnie mocno niewiarygodne.
Tabela jaką podałeś trochę uwiarygadnia te dane, w tym sensie że są podobne do tych co znalazłem sam. Cągle jednak jest duży rozrzut w wielkości prądów i nie wiem z czego on wynika. A właśnie ten duży rozrzut był dla mnie niezrozumiały i przez to niewiarogodny.
Dlatego ja akurat w tym temacie jestem pokorny, i liczę że ktoś wyjaśni :D

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 28

Post napisał: pukury » 10 kwie 2026, 09:43

Hej.
W którymś temacie Kol. cynas podesłał oscylogramy i parametry - tylko nie pamiętam w którym.
pzd.
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

oskaeg

Post napisał: oskaeg » 10 kwie 2026, 10:04

atom1477 pisze:Dzięki za tabelę.
Ja nigdzie nie pisałem że mam nawet jakąś średnią wiedzę w temacie WEDM.
Mam tylko wiedzę w temacie elektroniki.
Niespodzianek się oczywiście spodziewam, ale bez przesady. Elektroniczne rozwiążę sam, a "użytkowe" pewnie już są rozwiązane tylko trzeba je znaleźć w książkach czy u ludzi.
Mi w budowie generatora najbardziej brakowało wymaganych parametrów prądowo - napięciowych. Znalazłem informacje w internecie, ale były one dla mnie mocno niewiarygodne.
Tabela jaką podałeś trochę uwiarygadnia te dane, w tym sensie że są podobne do tych co znalazłem sam. Cągle jednak jest duży rozrzut w wielkości prądów i nie wiem z czego on wynika. A właśnie ten duży rozrzut był dla mnie niezrozumiały i przez to niewiarogodny.
Dlatego ja akurat w tym temacie jestem pokorny, i liczę że ktoś wyjaśni
Co ja napisałem wcześniej w poprzednich postach? Nie czytacie Panowie ze zrozumieniem... Plujecie na RC, to tak macie :)

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 10 kwie 2026, 10:16

pukury pisze:
10 kwie 2026, 09:43
Hej.
W którymś temacie Kol. cynas podesłał oscylogramy i parametry - tylko nie pamiętam w którym.
pzd.
Widziałem, ale brakuje tam przebiegów prądu.
oskaeg pisze:
10 kwie 2026, 10:04
Co ja napisałem wcześniej w poprzednich postach? Nie czytacie Panowie ze zrozumieniem... Plujecie na RC, to tak macie :)
Coś po orzecznictwie i adwokatach :D
A tak na poważnie to czytałem wszystko, ale nie podawałeś tam informacji technicznych o generatorach innych niż RC. W senie jakie prądy i napięcia, i dlatego takie a nie inne.

Awatar użytkownika

oskaeg

Post napisał: oskaeg » 10 kwie 2026, 10:26

atom1477 pisze:Coś po orzecznictwie i adwokatach
A tak na poważnie to czytałem wszystko, ale nie znalazłem informacji których mi brakuje.
a co Ty myślisz, ze wszystko będziesz miał podane na tacy? :) To jest pisane kodem :)

Jak chodziłem do szkoły i mnie przyłapali na czymś, czego nie umiałem to mogłem powiedzieć ze się uczyłem, uczyłem i nie nauczyłem, a w pracy to mi powiedzieli krótko ze mam się nie uczyć, tylko naumieć....

PS. Szukaj liczby 470, a być może odnajdziesz swoje szczęście :)

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 10 kwie 2026, 10:53

oskaeg pisze:
10 kwie 2026, 10:26
a co Ty myślisz, ze wszystko będziesz miał podane na tacy? :) To jest pisane kodem :)
Nie że tego od Ciebie wymagam. Ale skoro piszesz że pisałeś a tylko my źli nie czytamy, to tak: oczekiwałem że to gdzie jest. A nie ma.
oskaeg pisze:
10 kwie 2026, 10:26
PS. Szukaj liczby 470, a być może odnajdziesz swoje szczęście :)
Znajduję tylko wartość kondensatora 470 uF. Ale to dotyczy generatora RC.
I to by było ok, gdyby generatory tranzystorowe zastępujące generatory RC odziedziczyły po nich parametry, tak jak to jest w prawie każdej inne dziedzinie techniki.
Tu jednak jest inaczej: Generatory tranzystorowe jadą na innych prądach niż generatory RC, i nie wiadomo dlaczego.

A w innych materiałach można znaleźć takie kwiatki:
https://ietresearch.onlinelibrary.wiley ... .2020.0205
Obrazek
70...170 A. Jakieś niewiarygodnie duże prądy.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2026, 10:58 przez atom1477, łącznie zmieniany 1 raz.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 57

Post napisał: IMPULS3 » 10 kwie 2026, 10:57

atom1477 pisze:70...170 A. Jakieś niewiarygodnie duże prądy.

No ale to dla wgłębnej, więc może kwestia jaką powierzchnie ma elektroda.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarki drutowe / Elektrodrążarki / EDM”