Kula "dyskotekowa" przy toczeniu na CNC
Wyraźne ślady obróbki przy toczeniu kuli na CNC
-
SpaceInvider
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 6
Kula "dyskotekowa" przy toczeniu na CNC
Witam!
Przy toczeniu kuli w aluminium fi 45 zostają ślady jak na fotce, powierzchnia nie jest gładka.
Z czego to może wynikać?
Pozdrowienia
Janusz
Przy toczeniu kuli w aluminium fi 45 zostają ślady jak na fotce, powierzchnia nie jest gładka.
Z czego to może wynikać?
Pozdrowienia
Janusz
-
forestgril
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 3
-
SpaceInvider

Re: Kula "dyskotekowa" przy toczeniu na CNC
Tokarka chińska 300 x 700 mm (średnica x długość), nóż z płytką 55 stopni, brak bliższych danych. Miałem głębokość zamocowania okołó 30 mm dla średnicy detalu 45 mm i wysięgu detalu 60 mm. Może to przyczyną?
Pozdrowienia,
Janusz
Pozdrowienia,
Janusz
-
jasiu...
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 2
mnie takie coś robiło się na starej tokarce z krzywą śrubą. Bicie było bardzo małe, ale powodowało przesunięcia ostrza podczas zbliżania się do osi. Napęd w osi X powodował równomierne przesuwanie się według programu, ale dodatkowo ugięcie śruby powodowało dodawanie i odejmowanie paru setek, co się sumowało z napędem Z i dawało taki właśnie wzorek. To łatwo sprawdzić, czy taka przyczyna, wzorek się powtarza mniej więcej w odległości, związanej z skokiem śruby napędowej.
-
WZÓR
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Płytka dedykowana do alu , czy jakieś inne badziewie?
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
forestgril

Dzięki, ale to na pewno było cnc? Czy jakiś przyrząd?SpaceInvider pisze: ↑08 kwie 2026, 18:45Tokarka chińska 300 x 700 mm (średnica x długość), nóż z płytką 55 stopni, brak bliższych danych. Miałem głębokość zamocowania okołó 30 mm dla średnicy detalu 45 mm i wysięgu detalu 60 mm. Może to przyczyną?
Pozdrowienia,
Janusz
Dodane 1 minuta 30 sekundy:
To brzmi sensownie, ale tu paski zdają się mieć równą szerokość wzdłuż powierzchni kuli, a gdyby to było zależne od skoku śruby, to by się paski rozszerzały w kierunku bieguna.jasiu... pisze: ↑08 kwie 2026, 19:30mnie takie coś robiło się na starej tokarce z krzywą śrubą. Bicie było bardzo małe, ale powodowało przesunięcia ostrza podczas zbliżania się do osi. Napęd w osi X powodował równomierne przesuwanie się według programu, ale dodatkowo ugięcie śruby powodowało dodawanie i odejmowanie paru setek, co się sumowało z napędem Z i dawało taki właśnie wzorek. To łatwo sprawdzić, czy taka przyczyna, wzorek się powtarza mniej więcej w odległości, związanej z skokiem śruby napędowej.
-
atom1477
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 5
Chodzi o chropowatość czy o te paski?
Bo te paski to może objaw interpolacji łuku przez kontroler ruchu (interpoluje do połączonych odcinków linii prostych).
Bo te paski to może objaw interpolacji łuku przez kontroler ruchu (interpoluje do połączonych odcinków linii prostych).
-
forestgril

Nie wygląda mi to na cnc. Jednym ustawieniem noża nie zrobiłby całej tej kuli. Chyba że przyrzad ze sterowanym cnc kątem noża.
A gdyby to była interpolacja, to bardzo zgrubna.
Mogę sie mylić w obu kwestiach. Drobna różnica głębokości skrawania może się przekładać na duża różnice w chropowatości. A może pierwsze przejście było zgrubne i zrobiło duża różnicę głębokości przy przejściu wykańczania. Nie wiem.
-
SpaceInvider