Niewiem czy osoba jest aktywna ale wszelkie generatory EDM działaja w zakresie od 60V do 300 VCezary2528 pisze: ↑25 lut 2026, 13:16Zastanawiam się nad budowa drutówki. Co do generatora to mam 2 pomysły.
Zastosować generator z maszyny do wydrążania złamanych gwintowników na aliexpres za około 1600zł można coś kupić.
Zbudować samemu generator. W Internecie jest trochę informacji.
Najbardziej przemawia do mnie generator ze strony
https://firstmotionlab.com/Download/Ard ... 6LCD_2.PDF
Zauważyłem że w układzie występuje dioda na 45v a w układzie jest 100V. Dodatkowo brak w tym generatorze regulacji napięcia.
Na jakich napięciach pracuje wycinarka drutowa? Myślałem o zastosowaniu zasilacza regulowanego w zakresie 0-60v albo 0-100V.
Budowa elektrodrążarki drutowej od podstaw
-
Astralny Byt
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 14
Re: Budowa elektrodrążarki drutowej od podstaw
-
IMPULS3
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 57
forestgril pisze:A jak nie jest (bo sam jest klinowy) to się wogle nie da. Chyba są takie?
Ja takich nie spotkałem ale też możesz zrobić tylko jedna stronę osobno a póżniej drugą. No i 2 katy więc bardziej finezyjnie by było.
-
forestgril
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 42
-
strikexp

No właśnie nie. To nie jest proste jak budowa cepa. Choć fakt, widziałem że AdamFX wrzucił prymitywny schemat na bodaj 110V już z 10 lat temu. No i to będzie działać. Ale generatory przemysłowe działają w zupełnie inny sposób i jest ich kilka rodzajów. Wchodzą takie kwestie jak wydajność obróbki, uniwersalność (różne rodzaje obróbki) i sprawność energetyczna. Bo typowo to jest chyba 50% sprawności jak dobrze pamiętam z literatury. Ale w praktyce to może być i 10-20% sprawności na gównianym urządzeniu. Z drugiej strony da się zrobić generator co ma w okolice 90% sprawności końcowej, przy obróbce zgrubnej. Tak więc gdy taka maszyna pracuje na 3 zmiany, to różnica w Polsce jest przytłaczająca.Astralny Byt pisze: ↑08 kwie 2026, 16:33Niewiem czy osoba jest aktywna ale wszelkie generatory EDM działaja w zakresie od 60V do 300 V
Jest też kwestia zużycia drutu, miedź jest droga, a goły drut miedziany 0,1mm tym bardziej. Więc generator co będzie oszczędzał drut, też jest pożądany przy produkcji seryjnej.
-
Astralny Byt
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 14
Wszelkie generatory przemysłowe dzialaja w zakresie 0d 60 do 300 voltstrikexp pisze: ↑08 kwie 2026, 18:23No właśnie nie. To nie jest proste jak budowa cepa. Choć fakt, widziałem że AdamFX wrzucił prymitywny schemat na bodaj 110V już z 10 lat temu. No i to będzie działać. Ale generatory przemysłowe działają w zupełnie inny sposób i jest ich kilka rodzajów. Wchodzą takie kwestie jak wydajność obróbki, uniwersalność (różne rodzaje obróbki) i sprawność energetyczna. Bo typowo to jest chyba 50% sprawności jak dobrze pamiętam z literatury. Ale w praktyce to może być i 10-20% sprawności na gównianym urządzeniu. Z drugiej strony da się zrobić generator co ma w okolice 90% sprawności końcowej, przy obróbce zgrubnej. Tak więc gdy taka maszyna pracuje na 3 zmiany, to różnica w Polsce jest przytłaczająca.Astralny Byt pisze: ↑08 kwie 2026, 16:33Niewiem czy osoba jest aktywna ale wszelkie generatory EDM działaja w zakresie od 60V do 300 V
Jest też kwestia zużycia drutu, miedź jest droga, a goły drut miedziany 0,1mm tym bardziej. Więc generator co będzie oszczędzał drut, też jest pożądany przy produkcji seryjnej.
.Mam na mysli profesjonalne .
Dodane 2 minuty 31 sekundy:
Nawet generatory do drutu dzialaja od 80 do 300 volt .
Dodane 3 minuty 3 sekundy:
Kurde .mialem nie pomagać . Juz nie pomagam .
-
strikexp

No to ja Ci powiem że głupoty opowiadasz 
Nie że tam może tak jest napisane na obudowie czy w ustawieniach. Ale wszystkie generatory przemysłowe są oparte na zmiennych przebiegach. Inaczej to jest ch***ia co zużywa kilkaset procent więcej energii elektrycznej.
Nie że tam może tak jest napisane na obudowie czy w ustawieniach. Ale wszystkie generatory przemysłowe są oparte na zmiennych przebiegach. Inaczej to jest ch***ia co zużywa kilkaset procent więcej energii elektrycznej.
-
forestgril
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

Niezależnie już od tych enigmatycznych “zmiennych przebiegów” - albo dobra : proszę o linka