Budowa elektrodrążarki drutowej od podstaw

Dyskusje na temat maszyn do obróbki erozyjnej

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 57

Re: Budowa elektrodrążarki drutowej od podstaw

Post napisał: IMPULS3 » 08 kwie 2026, 14:58

kamar pisze:Ile swoich musisz wydziugać ?

Ale ja nie neguje drutówek, jest to fajna maszyna ale jej wydajność póki co ma się nijak do obróbki skrawaniem jakiejkolwiek. Nic nie wskazuje na to że frezy wiertła i noże są przeżytkiem pomimo ciekawych wynalazków. Z resztą to wszystko co było 100 lat temu nadal jest aktualne tylko wydajnośc sie zwiekszyła,
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2026, 15:00 przez IMPULS3, łącznie zmieniany 1 raz.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 42

Post napisał: strikexp » 08 kwie 2026, 14:59

Więc mówicie że każdy by chciał mieć drutówkę bo to się opłaca? Ja mam wątpliwości czy warto mieć dodatkową maszynę bo potrzebny jest wpust.
Jedyna opłacalna opcja to głowica WEDM zakładana na zwykłą frezarkę. Tylko wtedy to trzeba by ciąć bez dielektryka, w samym powietrzu.
No bo główna wada EDM to konieczność zanurzania w cieczy. Ta ciecz gasi iskrę i wypłukuje urobek, przez co uzyskuje bardzo dobre parametry.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 105
Kontakt:

Post napisał: kamar » 08 kwie 2026, 15:02

IMPULS3 pisze:
08 kwie 2026, 14:58
ale jej wydajność póki co ma się nijak do obróbki skrawaniem jakiejkolwiek.
Opowiadasz. Kanałek w hartowanym zrobi 100 ( albo i 1000) razy szybciej niż dłutownica :)
(dłutownica nie zrobi wcale).

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 08 kwie 2026, 15:09

No drutówka ma zarówno wady i zalety. Jak trzeba dużą powierzchnie w plastelinie, to się nie sprawdza. A jak trzeba hartowana stal, to frezarka nie ma do niej podjazdu.
Natomiast wielu elementów nie zrobisz na drutówce, bo drut musi mieć dwa przeciwległe punkty oparcia. I tu wjeżdża frezarka na białym koniu :D

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 08 kwie 2026, 15:17

kamar pisze: Kanałek w hartowanym zrobi 100 ( albo i 1000) razy szybciej niż dłutownica :)

Dłutowanie w hartowanej stali to tylko dla sadysty. :P

forestgril
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: forestgril » 08 kwie 2026, 15:30

IMPULS3 pisze:
08 kwie 2026, 14:43
kamar pisze:A potem przychodzi taki klient i mówi :
- Panie, na YT taki kanałek to 15 sek. robili. To jaką pan ma roboczogodzinę ? Będziemy mieli cenę usługi :)

Przerabiałem to na własnej skórze, :P
kamar pisze:Pokaz , jak Ty to robisz i jeszcze w twardym

Pokazywałem kiedys, choc materiał był miekki, :P

Hola hola! A co z serią? Ostrzenie noża i wymiana i ustawianie? Już nie wspominając o twardym, jak Kamar. Węglika pewnie połamiesz (bo udar) a hss stępisz w trymiga. A co z wieloklinem na stożku! (Tu i w drutowce wchodzi plus oś, ale chyba łatwiej niż 5 osi z dłutownica)

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 08 kwie 2026, 15:58

forestgril pisze:A co z serią?

Jesli robisz w dziesiatkach sztuk to nie ma problemu, wbrew pozorom nozyk sporo wytrzymuje. Moja dłutownica nie ma odskoku narzędzia przy powrocie a to by sporo wydłużyło żywotność.
Natomiast w wielkoseryjnej to uzywa sie przeciągaczy, one są drogie ale póki co bezkonkurencyjne.
forestgril pisze:A co z wieloklinem na stożku!

Tak samo jak prosty kanałek tylko skręcasz głowice pod danym kątem lub podzielnice zaleznie co masz.

A tak wygląda przeciąganie.

https://www.youtube.com/shorts/1lMIki_0kGM

Awatar użytkownika

oskaeg
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 25

Post napisał: oskaeg » 08 kwie 2026, 16:03

Kiedyś pierwszy raz kupiłem sobie tarczę diamentową i zacząłem zamieniać stare wałki z połamanych frezów, na jednoostrzowe frezy, fakt ze małe średnice bo, zaledwie 6 mm i niżej, wtedy nie było strachu, ze frez się połamie, więc można było szaleć do woli. Frezowałem chyba wszystko co się tylko dało, z takich ekstremalnych rzeczy to nawet szkło i kafelki. Te zwykłe kafelki co mają czerep, to szło jak masło, to samo cegła... Gorzej było z gresami, ale wyciąłem sobie otwory pod rury centralnego ogrzewania i mam pięknie :)

Obrazek

Stal hartowaną nie raz frezowałem... To kwestia dobrania parametrów, jak miałbym kupować do tego frezy lub płytki, to bym zbankrutował, ale jak się jest cierpliwym, to można nawet i kamień ugotować :)

Trzeba po prostu co chwilę freza ściągać i ostrzyć, ale da się... Bawiłem się kiedyś w takie "mini" struganie na swojej frezarce, ale szczerze mówiąc nigdy nie próbowałem ze stalą hartowaną, może to kwestia parametrów? Węglik jest bardzo kruchy, więc nie można go za bardzo obciążać, może dało by się tak jakoś na granicy, coś wystrugać? Dlatego właśnie mnie się wydaje, ze jak się da tylko jednym materiałem zarysować drugi materiał to już szansa na obróbkę teoretycznie istnieje, tylko kwestia dobrania parametrów, sił nacisku, geometrii ostrza i tak dalej... Nie zawsze ta obróbka jest efektywna, ale jest...

Astralny Byt
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14

Post napisał: Astralny Byt » 08 kwie 2026, 16:07

25 lut 2026, 15:12
No ja po zimie wracam do tego generator-iskry-kilka-pytan-t129892.html#p887857 - generator od wyłamanych gwintowników z tego co rozumem się nie sprawdzi za bardzo bo brakuje mu wykrywania tych stanów pośrednich. Mój układ oparłęm o ESP Wemos - tańsze niż atmega i m a wifi na pokłądzie od ręki. Komunikacja z układem ruchu za pomocą 2x transopotr
Obrazek
To zla koncepcja .

Dodane 2 minuty 6 sekundy:
----
jestem z kazdym kto robi EdM ale z dystansem.

Dodane 5 minuty 43 sekundy:
-----------
rozumiem ze to ma byc wycinarka drutowa ,tak? do stali .tak?

Dodane 8 minuty 21 sekundy:
Tak wiec ,kilka miesiecy temu prosiłem na tym forum o pomoc w zrozumieniu jak dziala konfiguracja linuxacnc . nikt Mi nie pomugł .raptem jedna osoba ale to na privie zglosiła sie .
Jak wy Mi tak Ja Wam ....

Dodane 2 minuty 20 sekundy:
A dociekajcie Sami ,rubcie setki prób ,ja wam nie pomoge ale też nie wprowadze was w błąd,

Dodane 2 minuty 51 sekundy:
ogranicze sie do uwag , takich - ten schemat jest ok a ten schemat jest do du**.Inaczej nie zadziala.
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2026, 16:29 przez Astralny Byt, łącznie zmieniany 1 raz.

forestgril

Post napisał: forestgril » 08 kwie 2026, 16:28

IMPULS3 pisze:
08 kwie 2026, 15:58
forestgril pisze:A co z serią?

Jesli robisz w dziesiatkach sztuk to nie ma problemu, wbrew pozorom nozyk sporo wytrzymuje. Moja dłutownica nie ma odskoku narzędzia przy powrocie a to by sporo wydłużyło żywotność.
Natomiast w wielkoseryjnej to uzywa sie przeciągaczy, one są drogie ale póki co bezkonkurencyjne.
forestgril pisze:A co z wieloklinem na stożku!

Tak samo jak prosty kanałek tylko skręcasz głowice pod danym kątem lub podzielnice zaleznie co masz.

A tak wygląda przeciąganie.

https://www.youtube.com/shorts/1lMIki_0kGM
Przeciąganie znam ale to nie do 100 tylko 10000 sztuk, bo koszt narzędzia jest spory. Da się obrócić detal do klinów stożka, ale tylko jak profil rowka jest stały. A jak nie jest (bo sam jest klinowy) to się wogle nie da. Chyba są takie? :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarki drutowe / Elektrodrążarki / EDM”