Budowa elektrodrążarki drutowej od podstaw

Dyskusje na temat maszyn do obróbki erozyjnej
Awatar użytkownika

oskaeg
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 25

Re: Budowa elektrodrążarki drutowej od podstaw

Post napisał: oskaeg » 08 kwie 2026, 09:02

forestgril
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 42

Post napisał: forestgril » 08 kwie 2026, 10:39

strikexp pisze:
07 kwie 2026, 22:27
oskaeg pisze:
07 kwie 2026, 20:52
Obejrzyj sobie filmiki z pracy maszyny kolegi kamara, (broń boże, nie krytykuje) a potem prace nowoczesnych (nawet chińskich maszyn), ciśnie się na usta tylko jedno słowo, kultura pracy...
Masz na myśli pracę samego generatora?
Ja podszedłem do tego tematu na grubo, teoria materiałów, mikroskopy, pomiary profesjonalne, symulacje, przeliczanie konstrukcji.
Konkluzja jest taka że zrobić generator to jak pierdnąć. Ale zrobić taki na poziomie dzisiejszych maszyn przemysłowych, to już jest inwestycja na poziomie używanego samochodu, nie licząc czasu.
Każda konkurencja z rynkiem statystycznie, aby zarobić kilka średnich krajowych musi oznaczać bycie gdzieś daleko w prawej (“lepszej”) części krzywej dzwonawej, gdzie iloczyn poświęconego czasu, środków, zdolności, szczęścia i błogosławieństwa ogranicza próbę do kilku procent społeczeństwa lub mniej.

Trudno to przeskoczyć :) pociecha jest taka, że błogosławienstwo jest najefektywniejsze i najpewniejsze, tylko oznacza podporządkowanie się woli Bożej, a ten bardzo kocha również tych w lewej (“gorszej”) części krzywej dzwonawej i może woleć nas widzieć tu lub tam - ale gdy dobrze posłuchać, to przestaje to mieć znaczenie i każde miejsce jest świetne :)

Awatar użytkownika

kozak12
Posty w temacie: 8

Post napisał: kozak12 » 08 kwie 2026, 11:24

strikexp pisze:
07 kwie 2026, 22:27

Ja podszedłem do tego tematu na grubo, teoria materiałów, mikroskopy, pomiary profesjonalne, symulacje, przeliczanie konstrukcji.

Konkluzja jest taka że zrobić taki na poziomie dzisiejszych maszyn przemysłowych, to już jest inwestycja na poziomie używanego samochodu,
Czyli inwestując kwotę za starego Fiata można zrobić nowe Maserati.
Czysty zysk
jak bym wiedział jak bym się nie zastanawiał.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 08 kwie 2026, 12:59

Raczej chodziło mi o to, że budowa profesjonalnego generatora jest tak skomplikowana. Że zrobienie 2-3 sztuk nie zwróci kosztów.
Ten filmik co pokazaliście to jest prawdopodobnie tzw generator nano, od nanometrów. Na filmiku to wygląda super, ale w praktyce jego wydajność jest absurdalnie czasochłonna. I tego już nie pokażą.
No i z tego co ja sprawdzałem. Nie da się zbudować generatora tak uniwersalnego, aby nadawał się do wszystkiego. Ograniczenia wynikają z samej fizyki. Trzeba mieć dwa, do robót ogólnych i do obróbki wysokoprecyzyjnej.

A tak w ogóle, to ceny energii mocno w górę. Więc EDM u nas staje się tematem raczej do wyciągania złamanych gwintowników a nie zwykłej obróbki. Szczególnie taki amatorski który ma dramatyczną wydajność energetyczną.

forestgril

Post napisał: forestgril » 08 kwie 2026, 13:27

Te tezy nie bronią się moim zdaniem wobec faktu, że ludzkość “zawsze” będzie potrzebować rowków wpustowych i wieloklinów, a nie ma szybszego sposobu, by taki dorobić niż taka “zgrubna” druciarka.

Co do drutowki przy precyzji mikronowej lub nawet gorszej, wygrywa to z laserem dokładnością a z frezarką kosztem, więc kształtowniki, wykrojniki można na tym robić. A w wałkach przy dodaniu 4 osi zrobisz rzeczy, które na frezarce z 4 osiami
Bardzo trudno zrobić, a jak dasz dodatkowo kąt druta , to robisz krzywe siodłowe, hiperboloidy inne, niemożliwe prawie na frezarce. Owszem rzadko znajdzie się klient, ale jak już się znajdzie, to będzie to bardzo miłe spotkanie.

(Edit, trochę może popłynąłem z tymi
Konkretnymi powierzchniami :D ale są takie, co się je da wyciąć przeciągając linie prostą, przy zmiennym kącie i inaczej się łatwo nie da)

No i jeszcze przecież zębatki!

Awatar użytkownika

oskaeg
Posty w temacie: 25

Post napisał: oskaeg » 08 kwie 2026, 13:49

forestgril pisze: Owszem rzadko znajdzie się klient, ale jak już się znajdzie, to będzie to bardzo miłe spotkanie.
Będziesz miał miłe spotkanie 8) Jak starzy umierają, a zostaną tylko młodzi, którzy wszystko chcą drukować, na FB to chcą się pozabijać, byle tylko coś wydrukować — nawet poniżej kosztów i ceny filamentu.

Tak w ogóle to druk 3D w metalu zaczyna się robić coraz bardziej popularny, co praktycznie zabije dorabianie drobnych detali i elementów. W Chinach drukują już na potęgę metalowe zębatki do tych samochodzików RC.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 57

Post napisał: IMPULS3 » 08 kwie 2026, 14:31

forestgril pisze: że ludzkość “zawsze” będzie potrzebować rowków wpustowych i wieloklinów, a nie ma szybszego sposobu, by taki dorobić niż taka “zgrubna” druciarka.

Grzeszysz, :)

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 105
Kontakt:

Post napisał: kamar » 08 kwie 2026, 14:37

IMPULS3 pisze:
08 kwie 2026, 14:31
Grzeszysz, :)
A potem przychodzi taki klient i mówi :
- Panie, na YT taki kanałek to 15 sek. robili. To jaką pan ma roboczogodzinę ? Będziemy mieli cenę usługi :)

Pokaz , jak Ty to robisz i jeszcze w twardym.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 57

Post napisał: IMPULS3 » 08 kwie 2026, 14:43

kamar pisze:A potem przychodzi taki klient i mówi :
- Panie, na YT taki kanałek to 15 sek. robili. To jaką pan ma roboczogodzinę ? Będziemy mieli cenę usługi :)

Przerabiałem to na własnej skórze, :P
kamar pisze:Pokaz , jak Ty to robisz i jeszcze w twardym

Pokazywałem kiedys, choc materiał był miekki, :P

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 105
Kontakt:

Post napisał: kamar » 08 kwie 2026, 14:52

Parę dni temu miałem klienta z fabrycznym kołem od maszyny wiertniczej na wieloklinie.
Szlifowane, hartowane, słowem cudne - amerykanckie.
Tyle , że w międzyczasie zmienili wał w maszynie i wieloklin ma ⌀ 90 zamiast 100.
Drutówka chodziła 6 godzin i zapłacił netto 1200 bez mrugnięcia.
Ile swoich musisz wydziugać ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarki drutowe / Elektrodrążarki / EDM”