Proszę o pomoc w doborze parametrów skrawania

Dyskusje na temat stosowania i doboru narzędzi, głównie skrawających

Autor tematu
ambrosius
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Proszę o pomoc w doborze parametrów skrawania

Post napisał: ambrosius » 23 lis 2012, 20:44

witam wszystkich, mam problem z narzędziami skrawającymi. Jestem w posiadaniu frezów spiralnych fi-12 Z2 i Z3 firmy N-POL, o części roboczej 52mm, zacząłem sie bawić troche frezowaniem i mam wrażenie jak by frez miał sie zaraz złamać.... przy głębszym frezowaniu zmienia dziwięk na taki bardziej trzeszcząco-piszczący. Nie chce nic uszkodzić dlatego najpierw chcę Was zapytać, doświadczonych frezowaczy;-) Prędkości rózne coś między 1-1,5m/min.

Frez to taki jak zaznaczyłem na czerwono, mam też identyczne tylko w wykonaniu Z3

Obrazek

Obrazek

Moje wrzeciono to mokry chińczyk 3KW + falownik LENZE pracujący na 400HZ wiec obroty na 24tys.
Drewno to klejonka z olchy do testów, frezowanie na osi obrotowej, klocek 50x50x1000, solidnie zamocowany, chciałem frezować coś na wzór spirali, jednak przy zbieraniu 12-10mm na szerokości oraz powyżej 14mm na głębokości zaczyna to słychać, i mam wrażenie że ciężko się struga choć wszystko daje radę i może to zupełnie normalne....nie wiem. Frez Z3 troche przypala na wolnych zakrętach.

Dziś założyłem nowy frez + nowa tulejka i tak samo. Zauważyłem że materiał na osi obrotowej minimalnie drży, czy to powód tego dźwięku?

Moje pytania:

1) Mógłby ktoś podać jakie przykładowe zagłębienie, jaki posuw dla takich frezów Z2 i Z3? Najlepiej takie sprawdzone z własnego doświadczenia....

2) Teraz testowałem na klejonce z olchy, chce frezować twarde gatunki, jak z prędkościami do np. dębowego drewna? Który lepszy do twardego Z2 czy Z3? którym łatwiej?

Z góry dziękuję za pomoc, na pewno nagrodzę punktami za jakąkolwiek sugestię....

Tagi:

Awatar użytkownika

MrWaski
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Re: Proszę o pomoc w doborze parametrów skrawania

Post napisał: MrWaski » 15 lis 2020, 15:08

Znalazłeś odpowiedzi na te pytania?

Też poszukuję choćby przybliżonych wartości obrotów i posuwów dla takich frezów. Z katalogów wynika, że obroty to nawet 3900/min... Coś mi nie chce zatrybić w łepetynie.
Jako żółtodziób we frezowaniu, na teraz wiem tyle, że dla zwykłych stali, prędkość obrotową dla takich frezów wylicza się z prędkości liniowej która wynosi średnio 80-150 m/min. Łatwo to przeliczyć na obroty. W tym zakresie na pewno dużej krzywdy frezowi nie zrobimy. Ilość krawędzi tnących jest dla obrotów mało istotna, ma ona wpływ na posuw.
Co na to uczeni w piśmie koledzy z forum?

PS
Sory za wykopalisko, ale nie chcę zakładać nowego tematu, skoro podobny już jest.

Awatar użytkownika

maszynista1

Post napisał: maszynista1 » 15 lis 2020, 15:38

To co jest napisane w katalogach tyczy się sztywnych frezarek przemysłowych, jeśli pytasz się frezowanie na Zośce to parametry musisz dobrać na słuch i wyczucie.
Frez nie może zbytnio piszczeć, a maszyna drgać, posuw powinien być minimum 0,05mm/ząb, żeby frez skrawał a nie tarł o materiał.
Dla wiotkich stołowych frezarek i freza ⌀12 VHM dałbym na próbę 800obr/min, posuw 0,05mm/ząb i wcięcie w materiał 0,5mm.

kuba1im

Post napisał: kuba1im » 15 lis 2020, 15:44

Nigdy nie robiłem w drewnie więc co do parametrów się nie wypowiem. Wiem natomiast, że jeśli to frez do drewna to w katalogu powinno być podane Vc dla danego materiału. Następnie należy użyć najbardziej podstawowy wzór jaki każdy operator powinien znać: Vc= π*n*D/1000 gdzie π - około 3.14 n-obroty D średnica narzędzia. Po przekształceniach możemy wyliczyć obroty n=1000Vc/πD. Jak już mamy obroty odczytujemy z katalogu posow na ząb (fz) i liczymy F= fz*z*n gdzie z to ilość zębów. I mamy wyjściowe parametry. Potem w zależności od miliona czynników je modyfikujemy. Czy mamy dobry uchwyt narzędzia, czy frez jest bardzo wystawiony z oprawki, czy detal jest sztywny i stabilny, strategia obróbki, czy maszyny da radę osiągnąć zadane parametry (np wrzeciono ma mniejsze obroty max niż wychodzi z wyliczeń).

Opifex
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: Opifex » 06 kwie 2026, 20:44

Witam, dołączę się do tematu z prośbą o pomoc.
Poniżej przesyłam link do filmików z pracy frezarki.
https://drive.google.com/drive/folders/ ... drive_link
Cały czas mam piski, koryguję na różna sposoby ustawienia.
Frezuję hobbystycznie małe elementy i nie mogę mieć szybkiego posuwu ;/
Ustawienia:
średnica 8 mm
ilość ostrzy 2
Głębokość przejścia 2 mm
Przeskok 41%
moc 10000 obr/min
wiór 0,04 mm
posuw 800 mm/min
Będę wdzięczny za pomoc.

forestgril
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: forestgril » 06 kwie 2026, 22:14

Nie znam się za bardzo na frezowaniu drewna, ale na zdjęciu chyba widać ułamany frez? Prędkość 800 zdaje się dobrze dobrana do wióra i rpm. Ale chyba wióry przeszkadzają - czy próbował Kolega odciągać? Chociażby odkurzaczem na próbę? Usuwanie wiórów jest zawsze wazne, zwłaszcza przy frezowaniu cała szerokościa freza, co jest dla niego najcięższym sposobem użycia.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 06 kwie 2026, 22:50

Na drugim filmie widać, że frez przypala boki prostokątnego otworu i rowków.
Obrazek
Może to świadczyć o stępieniu(tarcie), a może to tylko, jak słusznie zauważył kolega forestgril, wina podłażących pod ostrza i trących luźnych wiórów(bo chyba ostry jest?), a może parametrów. Przemysłowe frezowanie to raczej frezy z płytkami spiekanymi 2-u, 4-ro ostrzowymi, (łatwiejsze do ew. ostrzenia niż spiralne)
https://www.temu.com/pl/1-szt-frez-pros ... 92235.html
Obrazek
albo spiralne całowęglikowe,
Obrazek
i problem tępienia odpada.

Dodane 10 minuty 54 sekundy:
forestgril pisze:wióry przeszkadzają - czy próbował Kolega odciągać? Chociażby odkurzaczem na próbę? Usuwanie wiórów jest zawsze wazne, zwłaszcza przy frezowaniu cała szerokościa freza, co jest dla niego najcięższym sposobem użycia.

Można przy użyciu np tego...
https://www.temu.com/pl/os%C5%82ona-prz ... 39569.html
Obrazek
https://goods-vod.kwcdn.com/goods-video ... CV.f30.mp4
pozdrawiam,
Roman

rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: rc666 » 07 kwie 2026, 13:11

Jezeli chodzi o parametry to sprobuj takie jak do aluminium, bedziesz blisko.
Frezy 2 piora max. Jedon piorowe tez powinny robic.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Narzędzia - frezy, noże, gwintowniki etc ”