wszyscy tylko frezarki,a EDM czyli elektroerozja?
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witam to chyba jedyny, albo jeden z nielicznych tematów o EDM. Mam pytanie do kolegi Kwarca właśnie uruchomiliśmy starą EDEE40 na sterowaniu UZS63H. Do nauki obsługi maszyny mam tylko jakąś śmieszną, dtr w której przydatne są tylko technologie drążenia, w sumie 1 kartka A4, pracuję w tej chwili na elektrodach o powierzchni nie przekraczającej 20mm ² długo drąży ,są opcje pakietowania impulsów ale nie mam zielonego pojęcia do czego służą, jak i czy w ogóle mogą mi pomóc. Niestety nie mam też kogo dopytać nie znam nikgo kto pracował na takiej lub podobnej maszynie. Może kolega lub ktokolwiek byłby w stanie chociaż trochę rozjaśnić mi tę sprawę?
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Witam wszystkich.
Mam pytanie jaką powinienem osiągnąć prędkość cięcia drutem w materiale HRC50 o grubości 60 mm. Na razie udało mi się osiągnąć 0.8 mm/min. Czy da się więcej? Maszyna to Hitachi HCUT 203. I jeszcze jedno co oznacza w parametrach drutówek prędkość cięcia podana w milimetrach kwadratowych? np.250 mm2.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Mam pytanie jaką powinienem osiągnąć prędkość cięcia drutem w materiale HRC50 o grubości 60 mm. Na razie udało mi się osiągnąć 0.8 mm/min. Czy da się więcej? Maszyna to Hitachi HCUT 203. I jeszcze jedno co oznacza w parametrach drutówek prędkość cięcia podana w milimetrach kwadratowych? np.250 mm2.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
takie wartości bez problemu możliwe są na chince. Jeżeli nie zależy na jakości powierzchni tylko na rozkawałkowaniu to najwięcej miałem 150mm2- czyli w materiale #8mm ( taki wtedy był cięty) liniową prędkość 18mm/min. Zaznaczam że to chinka i brzeg wychodzi trochę jak piła tartacznayaro0001 pisze:Na razie udało mi się osiągnąć 0.8 mm/min.

Dla 60HRc/60mm z zachowaniem zadawalającej powierzchni ( bez prązkowania) wychodzi 0,6-0,7mm/min. Tyle że mi się nie spieszy, nie próbowałem nigdy przyspieszać, szukałem tylko nastaw dajacych dobrą powierzchnię.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
wysokość materiału x długość lini cięcia = wydajność w mm2. Ale chińczycy to taki mały cwany ludek i oni podają to jeszcze x2 ( bo chyba po obu stronach szczeliny widzą powierzchnię obrabianą)
Jeszcze jedno , duży wpływ ma grubość drutu - chyba oczywiste. Podałem dla średnicy 0,14m.
I tak jakoś wygląda że większa wydajność jednostkowa uzyskiwana jest w materiale twardszym i o większej wysokości.
Jeszcze jedno , duży wpływ ma grubość drutu - chyba oczywiste. Podałem dla średnicy 0,14m.
I tak jakoś wygląda że większa wydajność jednostkowa uzyskiwana jest w materiale twardszym i o większej wysokości.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Witam serdecznie.
Głównie mam pytanie skierowane do Kolegi kwarc, ale być może i ktoś inny będzie w stanie mi pomóc. Czy posiada Kolega dokumentację do drążarki wgłębnej Hurco 1450 MK2?? Posiadam dtr-ke do tej maszyny, ale nie posiadam żadnych schematów do generatora. Co prawda maszynę mam przeznaczoną do innej obróbki (grawerowanie zawieszonym wrzecionem na głowicy) ale chętnie naprawiłbym sobie generator. Znam się trochę na elektronice, ale bez schematu nie chce mi się nawet tej szafy otwierać i grzebać tam po omacku.
Za wszelką pomoc byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam, skoczek
Głównie mam pytanie skierowane do Kolegi kwarc, ale być może i ktoś inny będzie w stanie mi pomóc. Czy posiada Kolega dokumentację do drążarki wgłębnej Hurco 1450 MK2?? Posiadam dtr-ke do tej maszyny, ale nie posiadam żadnych schematów do generatora. Co prawda maszynę mam przeznaczoną do innej obróbki (grawerowanie zawieszonym wrzecionem na głowicy) ale chętnie naprawiłbym sobie generator. Znam się trochę na elektronice, ale bez schematu nie chce mi się nawet tej szafy otwierać i grzebać tam po omacku.
Za wszelką pomoc byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam, skoczek
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Witam serdecznie.
Kolego Kwarc dziękuję za odpowiedź. To że generator drążąrki jest skomplikowany widać po tym co znajduje się w tej szafie. Oscyloskop posiadam, problemem raczej jest to że bez schematu nie chce mi się "wchodzić" do tej szafy i tracić czas, szukać po omacku. Schemat może by mnie trochę zmobilizował do tego by tam zajrzeć. A z racji że czasu nigdy nie mam za wiele więc pewnie nie będę do tego pchał pazurów.
Tak sobie myślę że w przypływie wolnego czasu może wezmę się kiedyś za budowę malutkiego, prostego generatorka tranzystorowego którego wykorzystam do prób drążenia. Myślę że wiele możnaby się z tego nauczyć. Jak zwykle pomysłów w głowie wiele ale czasu na realizację mało... W tym momencie mam co robić - przeróbki kilku maszyn czekają na mnie.
Pozdrawiam, skoczek
Kolego Kwarc dziękuję za odpowiedź. To że generator drążąrki jest skomplikowany widać po tym co znajduje się w tej szafie. Oscyloskop posiadam, problemem raczej jest to że bez schematu nie chce mi się "wchodzić" do tej szafy i tracić czas, szukać po omacku. Schemat może by mnie trochę zmobilizował do tego by tam zajrzeć. A z racji że czasu nigdy nie mam za wiele więc pewnie nie będę do tego pchał pazurów.
Tak sobie myślę że w przypływie wolnego czasu może wezmę się kiedyś za budowę malutkiego, prostego generatorka tranzystorowego którego wykorzystam do prób drążenia. Myślę że wiele możnaby się z tego nauczyć. Jak zwykle pomysłów w głowie wiele ale czasu na realizację mało... W tym momencie mam co robić - przeróbki kilku maszyn czekają na mnie.
Pozdrawiam, skoczek
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
druciarka
Witam
Mam taką druciarkę:
https://www.cnc.info.pl/album_pic.htm?pic_id=2837
https://www.cnc.info.pl/album_pic.htm?pic_id=2836
https://www.cnc.info.pl/album_pic.htm?pic_id=2835
Ma ktoś pomysł jak ją uruchomić? Jaki powinien być generator ? Maszyna nie musi być bardzo dokładna.
Mam taką druciarkę:
https://www.cnc.info.pl/album_pic.htm?pic_id=2837
https://www.cnc.info.pl/album_pic.htm?pic_id=2836
https://www.cnc.info.pl/album_pic.htm?pic_id=2835
Ma ktoś pomysł jak ją uruchomić? Jaki powinien być generator ? Maszyna nie musi być bardzo dokładna.