Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.
-
kamar
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 337
- Kontakt:
Re: Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.
To jest rozliczenie dla producentów energii
, zwykły śmiertelnik dostaje tylko kwotę i termin.
-
kozak12
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 43
Czy mało u was opuszczonych budynków, gospodarstw , niszczejących firm, u nas mnóstwo niszczejących inwestycji dla potomnych.WZÓR pisze: ↑24 lut 2026, 17:42[
Mniej więcej już się orientujemy jak wyszliśmy na inwestycjach , które dawno temu wdrożyliśmy w naszych gospodarstwach domowych.
Ja nie żałuję.
Trochę siana poszło od bociana ( na całość z portfela brakło) .... , ale dla potomnych jak znalazł.
Może kiedyś docenią .....
Zużycie prądu mnie nie przeraża ,
Miałem kiedyś piękna kotłownię na olej. Bydło drogo solidnie na lata .
Kto dziś pali olejem opałowym? Ja już się wyleczyłem z wspaniałych obietnic super tanich opodatkowanych inwestycji.
Nie masz alternatywy jesteś niewolnikiem.
-
RomanJ4

- Posty w temacie: 106
kozak12 pisze:Kto dziś pali olejem opałowym?
Miałem Buderusa od 1997 do 2012r kiedy to z uwagi na koszt paliwa założyłem pompę gruntową. Mam go zresztą nadal, ale jako awaryjne zasilanie w ciepło gdyby np dostawy prądu padły(jak to w Polsce się nieraz zimą dzieje), bo do zasilania jego pompki i dmuchawki wystarczy mały benzynowy generatorek. Gdybym olejem ten rok normalnie ogrzewał, to przy dzisiejszych cenach oleju kosztowałoby mnie to ok 11-14 tys. PLN, a pompa wyrobiła 6100 PLN, więc nie ma opcji...
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
WZÓR
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 100
Całe szczęście te obciążenia przerzuca się na klienta przy kalkulacji za wykonane zlecenie.kamar pisze: ↑24 lut 2026, 18:12Zmień sobie taryfę domową na przemysłową i te arcyciekawe informacje dostaniesz co miesiąc wyliczone co do groszaWZÓR pisze: ↑24 lut 2026, 17:42
Przeczytałem ostatnio w necie dość ciekawą publikację
na temat cen prądu.
Jakiś tam specjalista tłumaczy , że koszt produkcji energii to dziś tylko połowa rachunku.
Reszta to dystrybucja , opłaty i podatki, w tym koszty unijnej polityki ETS.
,,Płacimy za to samo dwa razy , a trzeci raz - przez VAT "
.... , wskazuje ekspert .
Czy rachunki jeszcze poszybują (?) .... , pewnie tak.
Jakie to będą inne składowe rachunku, co jeszcze wymyślą .... , przekonamy się w niedalekiej przyszłości.
Mariusz.
i końcową średnią cenę kilowataOstatnia 1.56 zł.
W moim przypadku (np.) sąsiad nie dorzuci mi do rachunku nawet centa.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Bandito
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 7
Mały generatorek kosztuje worek dukatów. Taniej nabyć przetwornicę samochodową.
-
RomanJ4

- Posty w temacie: 106
Generatorek (1f, 3kW) już parę lat mam, więc nie muszę kombinować... Zresztą, przetwornica + duży akumulator też nieco kosztuje, a na jak długi czas pracy starczy jego pojemność ? (bo naładować nie będzie z czego..)
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Bandito
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

Przetwornicę samochodową podpina się do samochodu. Tam już jest akumulator, silnik i alternator. To rozwiązanie awaryjne, gdyby dostawy prądu padły. Inżynieria jak w czeskiej bajce "Sąsiedzi"
-
kozak12
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 43
Ja kombinowałem z olejem ale jakoś tak słabo mi szło nastepnie założyłem palnik na pelet działało fajnie i tanio tylko czyszczenie było upierdliwe .
-
forestgril
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

Kolega chyba nie widział nigdy dukata, ani ceny złota dzisiaj. Generator awaryjny na 2fazy można dostać za 1000zl a za to dziś nawet taniej obrączki ślubnej (2g) nie dostanie.
Dodane 30 minuty 33 sekundy:
Na logikę. Że wszystkimi opcjami ogrzewania musi ekonomicznie i preppersko wygrać kominek i koza (kominek ma te przewagę, że w przewodzie kumuluje ciepło na kilkanaście godzin). Jak ktoś miał szczęście i jest na starych zasadach, to ponadwymiarowymi panelami można dogrzewać zimą - póki sieć funkcjonuje. W tym roku włączyłem gaz w grudniu i wyłączyłem wczoraj. 600zl co miesiąc, w tym palniki kuchenne. A tak srednio co 3-4 dni rozpalałem drewnem ze 2-3 razy pod rząd, wrzucając ze 4 większe kawałki (razem 15kg). To przy domu około 180mkw. Nie wierzę w żadne pompy i mechanizmy. Każdy z nich jest jak pośrednik przy transakcji. A cieplo drewna jest jak transakcja z pierwszej ręki.