Gwint lewy trapezowy
gwint wewnetrzny TR14x2
-
Adam Domański
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 9
-
pukury
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 3
Re: Gwint lewy trapezowy
Hej.
Czy aby na pewno ma być fi 12mm ?
Bo ja tu mam TR14x2 z aliexpress i otwór jest fi 11.4 11.5 .
A i tak ja bym tam zrobił 11.3 .
Cały problem to dopasowanie nakrętki do śruby .
Inaczej chwilę będzie ok a potem kicha.
No i pakowanie nowej nakrętki na miejscami wytartą śrubę nie ma sensu.
Ale - oczywiście rób jak chcesz.
pzd.
Czy aby na pewno ma być fi 12mm ?
Cały problem to dopasowanie nakrętki do śruby .
Inaczej chwilę będzie ok a potem kicha.
No i pakowanie nowej nakrętki na miejscami wytartą śrubę nie ma sensu.
Ale - oczywiście rób jak chcesz.
pzd.
Mane Tekel Fares
-
misiek37
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

- Posty w temacie: 20
To może sie za to toczenie wogóle nie zabierać, jak to takie ryzykowne zajecie jest?
Trzeba zmierzyć srube suwmiarką na dnie gwintu Ja zrobie nakretkie z tworzywa na próbe. Chińczycy też robia koła zebate z nylonu
Dodane 4 minuty 56 sekundy:
U mie tak ktoś wczesniej wykasował luzy na suporcie poprzecznym. Na początku suportu lizu prawie nie ma, ale da się dojechać tylko do połowy sanek. Odkreciłem sróbki przy nakrętkach, rozebrałem i wymyłem w benzynie
Trzeba zmierzyć srube suwmiarką na dnie gwintu Ja zrobie nakretkie z tworzywa na próbe. Chińczycy też robia koła zebate z nylonu
Dodane 4 minuty 56 sekundy:
U mie tak ktoś wczesniej wykasował luzy na suporcie poprzecznym. Na początku suportu lizu prawie nie ma, ale da się dojechać tylko do połowy sanek. Odkreciłem sróbki przy nakrętkach, rozebrałem i wymyłem w benzynie
-
rc36
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 5
pukury pisze:Czy aby na pewno ma być fi 12mm ?
Średnica rdzenia śruby dla gwintu Tr 14x2 wynosi 11,5mm, więc otwór w nakrętce ⌀12 jest oczywiście prawidłowy i zapewnia luz po promieni 0,25mm, patrz tabela poniżej.

-
Grzegorz53
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 2
atom1477 pisze:tuxcnc pisze: ↑
30 gru 2025 17:25
Po prostu nigdzie nie napisałem, że to musi być wytaczak, a ty sam sobie to wymyśliłeś.
Sytuacja jaką masz na myśli nie jest jednoznaczna, w twoim przypadku może być to zarówno nóż prawy jak i lewy zamocowany w wytaczadle. Taki zestaw spełnia funkcję wytaczaka lewego. W pewnym zakresie do dużego otworu można wjechać sankami z nożem zamocowanym bezpośrednio w imaku, ale jest to sytuacja wyjątkowa i nóż może być prawy lub lewy.
-
bel777
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

- Posty w temacie: 1
Na 7 stron tematu może z 4 wpisy są z sensem (dotyczącym zapytania autora ), reszta to kłótnie kto ma większego siusiaka.... wstyd Panowie!
Odpowiedź na pytanie autora padło na samym początku... kup gwintownik i nie zabieraj się za toczenie nożem bo nie masz ani wiedzy ani umiejętności to po pierwsze, po drugie, jak nakrętka jest zajechana to śruba wcale nie będzie dużo lepsza, pomyśl nad wymianą kompletu. Wymontuj zestaw, daj tokarzowi niech dorobi nowe, za zaoszczędzone pieniądze kup sobie jakieś noże
Chcesz się nauczyć toczyć gwinty to proponuję zacząć od czegoś większego, bo Tr14 no nie jest idealny kandydat do nauki.
PS uparłeś się tego brązu na nakrętkę
RG7 będzie dobry, tak samo jak mosiądz, dorób z czego będziesz miał większy dostęp 
Odpowiedź na pytanie autora padło na samym początku... kup gwintownik i nie zabieraj się za toczenie nożem bo nie masz ani wiedzy ani umiejętności to po pierwsze, po drugie, jak nakrętka jest zajechana to śruba wcale nie będzie dużo lepsza, pomyśl nad wymianą kompletu. Wymontuj zestaw, daj tokarzowi niech dorobi nowe, za zaoszczędzone pieniądze kup sobie jakieś noże
Chcesz się nauczyć toczyć gwinty to proponuję zacząć od czegoś większego, bo Tr14 no nie jest idealny kandydat do nauki.
PS uparłeś się tego brązu na nakrętkę
-
Makler
- Znawca tematu (min. 80)

- Posty w temacie: 3
Niestety , mamy tu takich perełek wiele.
zbyt-glebokie-frezowanie-t130310.html
I nie trudno się dowiedzieć kto tu ma największego siusiaka.