Dwie śruby w osi napedu bramy i jeden serwomotor
-
19Janusz53
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

- Posty w temacie: 3
Re: Dwie śruby w osi napedu bramy i jeden serwomotor
Patrzę na sprzęgła osi Y. Wygladają mi one na 30 ( fi zewnetrzne). Jeżeli servo ma około 2 Nm , a maks około 6 Nm , to sprzęgło jest zdecydowanie za małe. Warunki:
maks. moment obrotowy sprzęgła > 3x maks. moment servo
statyczna sztywność skrętna sprzęgła ( Nm/rd) - do oceny projektanta . Dla sprzęgła 30 to maks . 70 Nm/rd. Czyli jeżeli servo da 6 Nm , to sprzęgło może się skręcić około 5 st , czyli dla śruby o skoku 5 mm daje to błąd około 0.07 mm. Oczywiście jest to skrajny przypadek , ale może się wydarzyć.
maks. moment obrotowy sprzęgła > 3x maks. moment servo
statyczna sztywność skrętna sprzęgła ( Nm/rd) - do oceny projektanta . Dla sprzęgła 30 to maks . 70 Nm/rd. Czyli jeżeli servo da 6 Nm , to sprzęgło może się skręcić około 5 st , czyli dla śruby o skoku 5 mm daje to błąd około 0.07 mm. Oczywiście jest to skrajny przypadek , ale może się wydarzyć.
Cały czas się zastanawiam, w jakim celu projektant przewymiarował napędy dwu-trzykrotnie, w silnikach krokowych to jeszcze zrozumiałe ale przy serwomotorach?
Kraj nasz jak i forum nasze, chorzy i upośledzeni ludzie przy władzy!.
-
Max_Siedlce
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

- Posty w temacie: 10
tomareks pisze:dużo lepsze są produkty
Ok zapewne masz rację i możliwe że uratowałeś mnie od masy irytacji i nerwów, ja nie mam doświadczenia z tym więc wszystkie wnioski opieram jedynie znając już budowę tego urządzenia jako elektronik przeanalizowałem to. Sam sterownik T3D jest bardzo solidnie zaprojektowany i wykonany, przyzwoity FPGA - masakra to że zrobili nieekranowane kable, przy np 300khz+ to jak nadawanie radiowe i każdy kabel sygnałowy obok dostaje świra i gubi pozycje szukając korekty ma prawo się grzać, przed zakupem rozmawiałem z kolega z "zakazanego dziś kraju" który przerobił kable od samych silników i stwierdził że wszystkie problemy minęły jak ręką odjął i ma to technicznie sens.
Cóż jako że mam jeszcze możliwość zwrotu tak też uczyniłem.
To ma mi posłużyć na lata więc stwierdziłem podsumowując koszty "że na oszczędności to stać najbogatszych".
Lepszej firmy serwa + dodatki + oprogramowanie (jednak chciałem kupić Mach3) + komputer + support + jakość więc
Zwracam te Chińczyki już wyklikałem już zwrot nie będę się z tym pitolił. Wybieram jednak sprawdzony zestaw przyzwoitej firmy Masso
Taki całkiem kompletny system
Wygodny interfejs nie wymaga komputera żadnego pitolenia z modbusami softami itd, system G3 i cały core jest rewelacyjny i mega konfigurowalny, przychodzi skonfigurowany do pracy z frezarką CNC. W przypadku problemów człowiek z supportu reaguje i pomoże w urządzeniu online. Jako że chcę do tego dodać laser do soldermasek, opisów PCB, grawerowania napisów itp to tak elastyczne urządzenie będzie mi służyć lata.
Dzięki serdeczne to zapewne najlepsze informacje jakie mogłem otrzymać pod choinkę.
Wesołych Świąt.
Chyba przesadzasz? Za chińskie podzespoły i dobry marketing chętny jesteś zapłacić ponad 2000 dolarów? Zestaw na serwokrokowcach chciałbym zauważyć. Panie, za mniej niż pół tej ceny ogarniesz porządne silniki, dobre sterowanie itd. Do swojej maszyny kupiłem kartę axbb-e + soft uccnc, program intuicyjny, bardzo łatwy w konfiguracji, dostępna duża ilość makr, pomoc producenta czy użytkowników forum od ręki, z monitorem dotykowym praca to bajka. Oczywiście twoje pieniądze i sam wiesz najlepiej czego potrzebujesz, ale jest czas, święta, lepiej przemyśleć takie wydatki raz jeszcze. Wesołych Świąt.
-
Steryd
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 2
Tylko do piko jeszcze potrzebuje końputer. Tutaj bardziej pasuje coś w stylu szgh, czy newker.
Max_Siedlce Do ceny jeszcze dolicz vat eu i cło z Australii...
Max_Siedlce Do ceny jeszcze dolicz vat eu i cło z Australii...
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
Dlaczego lepiej? Nie wiem, nie ma dużego doświadczenia, mnie szgh odstraszył, jakiekolwiek pytania o makra itp to czekanie na odpowiedzi i na zasadzie, my zrobimy, ciężko było się dowiedzieć jak samemu zrobić, a że świeżo byłem po szkoleniu z automatyki to i chęci na dalszą naukę i eksperymenty duże. W 2 maszynach mam zainstalowane tanie kontrolery ddcsv i sprawują się bezproblemowo, tylko zależy co kto oczekuje. Jest wiele dobrych produktów tylko trzeba dobrać do własnych potrzeb. Warto byłoby napisać czego oczekujemy od maszyny i sterowania, łatwiej można by coś podpowiedzieć.Steryd pisze:Tutaj bardziej pasuje coś w stylu szgh, czy newker
-
Steryd

- Posty w temacie: 2
Do porownania z Masso... Tez nie mam nic do ddcsv, do piko zresztą też (chociaż potrzeba użycia peceta nie jest zaletą), ale jak kolega wyskoczył z klonem fanuca, to rownie dobrze to może być i chińska podróbka.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
tuxcnc

- Posty w temacie: 1
W Piko największym problemem jest jego autor, który nie daje sobie wytłumaczyć że ma głupie pomysły (w rodzaju ignorowania linii z nieznanym kodem)...
Ale tak ogólnie, to autor tematu zamierza wykonywać jednostkowe prace w 2,5D, więc do sterowania to mu nawet GRBL wystarczy.
Ale tak ogólnie, to autor tematu zamierza wykonywać jednostkowe prace w 2,5D, więc do sterowania to mu nawet GRBL wystarczy.
-
Max_Siedlce
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

- Posty w temacie: 10
tomareks pisze:lepiej przemyśleć takie wydatki raz jeszcze
Oczywiście to pierwszy pomysł jaki przyszedł mi do głowy, bardzo mi się spodobało ich podejście , systemy Masso są stosowane w bardzo dużych projektach wielu cenionych firm TRUMPF czy Cancam pominę firmy Australijskie jak i hobbystów na filmikach YT robiących naprawdę duże projekty, bardzo mi się podoba ich core, panel jak i możliwości konfiguracyjne. Oczywiście że porozglądam się jeszcze skrupulatnie.
Zawsze można kupić sam kontroler G3 za 1000$ czyli komputer+sterownik+soft to za 3.500 zł chyba przyzwoita cena patrząc na to że
Sam sterownik o takich możliwościach jak ich G3 trzeba było by zapłacić sporo o ile taki jest z wifi i softem na smartfona oraz w chmurze przez przeglądarkę oczywiście to bajery, ale tak praca bez komputera, 5osi, 24 izolowane wejścia, 18 wyjść
+ duży tablet sporo
+ oprogramowanie
więc chyba za taki komplet 3.5k zł się uzbiera to ciekawa opcja do rozważenia.
to pierwsze z brzegu sprzęgło z gotowców z katalogu Solidworksa a w zasadzie 3dExperience Marketplace a z naszego rynku chyba EBMiA myślałem o sprzęgle JM40C19Janusz53 pisze:Wygladają mi one na 30
Serwa idą do zwrotu więc wszystko zależy od tego co docelowo kupię.
wysyłka z oddziału z Niemiec dla UE to są ceny brutto. Czy zapis o klonie Fanuc-a dotyczył Masso? Jeśli tak to bardzo ciekawe. Masso to całkiem odmienne w podejściu oprogramowanie, proste intuicyjne aczkolwiek bardzo zaawansowane, rozwijane od ponad 20-tu lat, często łączone sterowniki Masso z robotami serii M-20iA, LR Mate Fanuc-aSteryd pisze:Do ceny jeszcze dolicz vat eu i cło z Australii...
Chyba po prostu najpierw zajmę się budową samej maszyny bo to najistotniejszy temat a na końcu doborem elektroniki.
Jeszcze raz dziękuję.