MAT
-
drzasiek90
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Re: MAT
MAT nikogo z roboty nie wygryza ani nie zastępuje.
Ale to dzięki niemu możecie mieć usługi w takiej a nie innej cenie.
Ceny rosną, wypłata minimalna rośnie, wynagrodzenie pracowników także.
Ilość usług i problemów również. Gdyby nie MAT, na infolinii musiałoby siedzieć 3 razy więcej ludzi za 2 razy większą stawkę niż kilka lat temu.
Chcielibyście aby z każdym wzrostem płacy minimalnej wzrastała cena usługi?
Ja mam abonament za internet czy telefon taki sam jak 10 lat temu, a ceny przesyłek mam coraz mniejsze...
Wolę jak na infolinii odezwie się MAT który tak samo pomoże jak żywy konsultant, a ceny mam niskie, niż gdybym płacił 3 razy tyle tylko po to, żeby na infolinii pogadać ze sfrustrowaną panią.
Opcje są dwie:
Albo dostawcy usug będą zatrudniać coraz więcej asystentów i płacić im coraz więcej, ale odbije się to tylko i wyłącznie na cenach usług i zapłacą za to konsumenci, albo kupią wirtualnego asystenta, który tak naprawdę rozwiąże 80% problemów, a w sprawach trudniejszych przełączy do konsultanta.
No, jeszcze jest opcja trzecia: Ceny usług zostaną po staremu a więc liczba konsltantów zostanie zredukowana bo wypłaty rosną.
Ale wtedy z każdym problemem będziesz 1536 w kolejce do konsultanta...
Nie ma co wybrzydzać, że technlologia pomaga w pracy.
Nikogo nie wygryza, jedynie pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze.
Ale to dzięki niemu możecie mieć usługi w takiej a nie innej cenie.
Ceny rosną, wypłata minimalna rośnie, wynagrodzenie pracowników także.
Ilość usług i problemów również. Gdyby nie MAT, na infolinii musiałoby siedzieć 3 razy więcej ludzi za 2 razy większą stawkę niż kilka lat temu.
Ja mam abonament za internet czy telefon taki sam jak 10 lat temu, a ceny przesyłek mam coraz mniejsze...
Wolę jak na infolinii odezwie się MAT który tak samo pomoże jak żywy konsultant, a ceny mam niskie, niż gdybym płacił 3 razy tyle tylko po to, żeby na infolinii pogadać ze sfrustrowaną panią.
Opcje są dwie:
Albo dostawcy usug będą zatrudniać coraz więcej asystentów i płacić im coraz więcej, ale odbije się to tylko i wyłącznie na cenach usług i zapłacą za to konsumenci, albo kupią wirtualnego asystenta, który tak naprawdę rozwiąże 80% problemów, a w sprawach trudniejszych przełączy do konsultanta.
No, jeszcze jest opcja trzecia: Ceny usług zostaną po staremu a więc liczba konsltantów zostanie zredukowana bo wypłaty rosną.
Ale wtedy z każdym problemem będziesz 1536 w kolejce do konsultanta...
Nie ma co wybrzydzać, że technlologia pomaga w pracy.
-
JacekBelof
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 3
Oczywiście zdajesz sobie sprawę, że ponad połowę obciążeń generują przenajrozmaitsi specjaliści od brania pieniędzy i "poganiacze bydła", wspomniani konsultanci to tylko drobny odsetek i... wystarczyłoby zmienić strukturę zatrudnienia, żeby obniżyć koszty. Taki MAT jest nie sposobem na obniżenie kosztów, tylko na zapewnienie świętego spokoju tym, co za nic nie odpowiadają, a kasę biorą.drzasiek90 pisze:Gdyby nie MAT, na infolinii musiałoby siedzieć 3 razy więcej ludzi za 2 razy większą stawkę niż kilka lat temu.
-
drzasiek90

- Kontakt:
Ale oni i tak tam będą bez względu na to czy będzie MAT czy nie. I nie nam oceniać czy są potrzebni czy nie.JacekBelof pisze: ↑05 gru 2025, 10:45Taki MAT jest nie sposobem na obniżenie kosztów, tylko na zapewnienie świętego spokoju tym, co za nic nie odpowiadają, a kasę biorą.
Natomiast pod naszą ocenę podchodzi to co dotyczy nas.
Więc albo będzie MAT i będzie taniej i łatwiej się dostać po pomoc, albo nie będzie MAT-a i będzie drożej albo nie będzie możliwości dostać się na infolinię.
Ja jednak wolę tak jak jest, ile razy bym nie dzwonił zawse bez problemu się z botem dogadam.
-
senio
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 2
Bo to jest trochę tak, że się przyzwyczailiśmy do obsługi przez konsultanta, i teraz jak robocik odbiera i zaczyna pytać, stare przyzwyczajenia wracają, i powodują awersję do takiego załatwienia tematu. Ale skoro robocik też ogarnia xx % tematów to można przywyknąć. Natomiast jest jak kolega @drzasiek90 napisał. Robocik nie daje rady to przełącza na konsultanta bo tak też już miałem i nie ma problemu. To też się cały czas rozwija. Robi się coraz lepsze, i prawdopodobnie te systemy tak się kiedyś rozwiną, że ogarną 99% tematów
.
-
drzasiek90

- Kontakt:
Gdyby było drożej i gorzej to można by się oburzać.
Ale nie jest drożej, niekiedy nawet taniej.
A czy jest gorzej? Jak dla mnie jest lepiej, bo się po prostu dodzwaniam i załatwiam sprawę zamiast czekać w kolejce na wolnego konsultanta.
Boty na chwilę obecną na prawde działają już całkiem nieźle.
Tak mi przychodzi tylko jeden pomysł do głowy, dlaczego komuś nie udaje się z botem dogadać: po prostu nie wyraża się precyzyjnie.
To jest maszyna, jak dostanie wszystkie dane to przetworzy je prawidłowo.
A jak dostanie jakiś strzępek danych albo nieprecyzyjne dane to wyniki mogą być różne.
Trzeba się nauczyć żyć z technologią i korzystać z jej dobrodziejstw.
Ale nie jest drożej, niekiedy nawet taniej.
A czy jest gorzej? Jak dla mnie jest lepiej, bo się po prostu dodzwaniam i załatwiam sprawę zamiast czekać w kolejce na wolnego konsultanta.
Boty na chwilę obecną na prawde działają już całkiem nieźle.
Tak mi przychodzi tylko jeden pomysł do głowy, dlaczego komuś nie udaje się z botem dogadać: po prostu nie wyraża się precyzyjnie.
To jest maszyna, jak dostanie wszystkie dane to przetworzy je prawidłowo.
A jak dostanie jakiś strzępek danych albo nieprecyzyjne dane to wyniki mogą być różne.
Trzeba się nauczyć żyć z technologią i korzystać z jej dobrodziejstw.
-
tuxcnc
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

Odkryłem nowe prawo:
Poziom zachwytu sztuczną inteligencją jest odwrotnie proporcjonalny do własnej.
A tutaj przykład bez komentarza:
A tutaj przykład bez komentarza:
drzasiek90 pisze: ↑05 gru 2025, 10:22MAT nikogo z roboty nie wygryza ani nie zastępuje.
(...)
Gdyby nie MAT, na infolinii musiałoby siedzieć 3 razy więcej ludzi za 2 razy większą stawkę niż kilka lat temu.
(...)
-
atom1477

- Posty w temacie: 1
Gdyby tak było to nie było by problemu.drzasiek90 pisze: ↑05 gru 2025, 10:22albo kupią wirtualnego asystenta, który tak naprawdę rozwiąże 80% problemów, a w sprawach trudniejszych przełączy do konsultanta.
Ale tytułowy problem jest inny: że nie szło się przełączyć na konsultanta.
-
WZÓR
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Jak wprowadzą takie coś na forum , to będziesz drugi na liście do uregulowania takiej należności.JacekBelof pisze: ↑04 gru 2025, 23:14Tak się zastanawiam, kiedy u kogoś w regulaminie i cenniku usług znajdzie się pozycja: "opłata za obrażanie i wulgaryzmy kierowane pod adresem AI"WZÓR pisze:Nawciskalem mu ile wlezie wiedząc , że jest ta rozmowa nagrywana.
.... , a co tam.![]()
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
RomanJ4

JacekBelof pisze:Oczywiście zdajesz sobie sprawę, że ponad połowę obciążeń generują przenajrozmaitsi specjaliści od brania pieniędzy i "poganiacze bydła", wspomniani konsultanci to tylko drobny odsetek
Wystarczy zerknąć na ilość "dyrektorów kreatywnych" (sic!), doradców od nie wiadomo czego (vide - państwowe), i tym podobnych fuch, a z pewnością zarobki jednego starczyłyby na dziesiątki czy nawet setki tych na dole...
Otóż to, dawniej w niektórych "automatycznych sekretarkach" ostatnim punktem było: "chcesz rozmawiać z konsultantem - naciśnij 5", ale teraz musisz przejść z 10 poziomów, a i tak wylądujesz w punkcie wejścia...atom1477 pisze:Ale tytułowy problem jest inny: że nie szło się przełączyć na konsultanta.
drzasiek90 pisze:To jest maszyna, jak dostanie wszystkie dane to przetworzy je prawidłowo.
Żeby wszystkie sprawy do załatwienia były takie proste, a sprawy w których nawet "żywy" konsultant ma zagwozdkę bo nie są zero-jedynkowe?
Nobel z... !tuxcnc pisze:Odkryłem nowe prawo:
Nie jestem przeciwnikiem AI, ale podobnie jak elektrycznymi samochodami - okazuje się, że technologia jest jeszcze ciut niedopracowana by we wszystkim zastąpić człowieka, a to niestety stało się wygodnym zastępstwem dla wielu firm by mieć spokój, i nie użerać się z klientami którzy czegoś chcą...
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
drzasiek90

- Kontakt:
Ja nie mam problemu z dogadaniem się z botem.
Nie mam także problemu z uzyskaniem użytecznej informacji i pomocy w pracy od czata.
Ale za to ty masz ze wszystkim problemy...
A w dodatku jak zwykle nie potrafisz dyskutować tylko od razu przechodzisz do obrażania.
Pewnie dlatego nie potrafisz się z botem dogadać bo nie możesz mu naubliżać.
To znaczy możesz, ale bot ci nie odda a ty się przecież tym żywisz.
Jak zwykle zamiast normalnie odpowiedzieć, postanowiłeś zrobić z siebie durnia...
Dodane 3 minuty 30 sekundy:
Bot botowi nie równy.
Ja jeszcze nie trafiłem na takiego z którym nie "załatwiłbym" wszystkiego od ręki.