Tokarka ys-2260a (Vevor)

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

Autor tematu
Józef87
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9

Tokarka ys-2260a (Vevor)

Post napisał: Józef87 » 21 lis 2025, 22:00

Dzień dobry!

Z racji zapotrzebowania na toczenie jedynie niewielkich gabarytów i ograniczonego budżetu stałem się posiadaczem takiego wynalazku. Wypiszę poniżej podstawowe informacje:

-model: ys-2260a
-średnica i długość toczenia: 220x600
-waga: 83kg
-silnik 1100W bezszczotkowy
-przelot wrzeciona 38mm
-stożek wrzeciona i konika odpowiednio mt5 i mt2
Obrazek

Po otrzymaniu przesyłki zacząłem od usunięcia konserwacji, rozebrania i wyczyszczenia sanek, supportu i uchwytu a następnie ich nasmarowania i skasowania luzów. Zmuszony byłem też do wyskrobania sanek, ponieważ po sprawdzeniu tuszem do pasowania, przylegały one jedynie w dwóch niewielkich punktach, które wręczy żłobiły łoże. Sprawdziłem bicie na mocowaniu uchwytu i wynosiło ono 0,01mm. Posiłkowałem się materiałami z internetu, między innymi Adama Maszynotwora.

Dzisiaj po raz pierwszy w życiu używałem tokarki, korzystałem z noża SDJCR1212 i z płytek DCMT11T304 KT930S i próbowałem obrabiać wałek fi25 ze stali nierdzewnej 304 i wałek fi30 z miękkiej stali. Odczucia mam mieszane, z rzeczy pozytywnych powierzchnia toczenia w mojej opinii jest naprawdę dobra i mnie zadowala.
Co do negatywów:

-Zarówno w stali nierdzewnej jak i miękkiej byłem w stanie toczyć jedynie 0,6mm na średnicy, powyżej tej wartości tokarka wydaje głośny dźwięk spowodowany drganiami i ogólnie toczenie jest właściwie niemożliwe. Mógłbym z tym żyć i skrobać wałki po takich wartościach, jednak widziałem że na tokarkach takich a nawet mniejszych gabarytów możliwe jest toczenie po 2-3mm na średnicy. Czy jest możliwe że głównym winowajcą są nieodpowiednie płytki? Natknąłem się na opinie, że do takich małych maszyn polecane są płytki do aluminium z racji na inny kształt (bodajże są ostrzejsze). Czy winy należy się doszukiwać w niskiej sztywności/luzach?
-Na długości wałka 100mm tokarka ciągnie stożek 0,1mm (xD)
-Powyżej 1000 obrotów na minutę tokarka zaczyna wyraźnie drżeć gdzieś w okolicy wrzeciona, silnika albo przekładni pasowej, można to wyczuć kładąc rękę na maszynie, a w okolicach 1500rpm drżenie jest już naprawdę uciążliwe. Demontaż uchwytu tokarskiego trochę to niweluje, ale nadal występuje.

Chciałbym doprowadzić te tokarkę do stanu używalności, jestem w stanie poświęcić na to czas i trochę pieniędzy. Czy problemy które opisałem można rozwiązać, czy są to po prostu cechy takiej maszyny?

Dołączam kilka zdjęć noża i płytek których używałem i wytoczonych wałków:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

rc36
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Tokarka ys-2260a (Vevor)

Post napisał: rc36 » 21 lis 2025, 22:51

220x600 i masa 83kg to nie jest recepta na sztywna tokarkę, sprawdź luzy tak jak na filmie, jak nie pomoże to zostają płytki do toczenia aluminium.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: RomanJ4 » 22 lis 2025, 01:35

Józef87 pisze:Zarówno w stali nierdzewnej jak i miękkiej byłem w stanie toczyć jedynie 0,6mm na średnicy, powyżej tej wartości tokarka wydaje głośny dźwięk spowodowany drganiami i ogólnie toczenie jest właściwie niemożliwe. Mógłbym z tym żyć i skrobać wałki po takich wartościach, jednak widziałem że na tokarkach takich a nawet mniejszych gabarytów możliwe jest toczenie po 2-3mm na średnicy. Czy jest możliwe że głównym winowajcą są nieodpowiednie płytki? Natknąłem się na opinie, że do takich małych maszyn polecane są płytki do aluminium z racji na inny kształt (bodajże są ostrzejsze).

Możesz sobie porównać (na miękkiej stali, bo nierdzewki tym nie utoczysz, za twarda) jaki wiór pójdzie tocząc nożem ze stalki HSS zaszlifowanej na duży kąt natarcia.
Obrazek
Opory skrawania na pewno będą mniejsze jak przy płytce DCMT która ma ujemną mikrofazę ochronną(obejrzyj w powiększeniu) do pracy ze stosunkowo dużymi parametrami skrawania (posuw, Vc...).
Obrazek
Dlatego polecają do stosowania w takich mało masywnych tokareczkach płytki do aluminium, które mają bardzo duży kąt powierzchni natarcia (podobny jak wyżej ten HSS) a polerowanie jeszcze dodatkowo ułatwia spływ wióra, i przez to mniejsze opory skrawania.
Obrazek
pozdrawiam,
Roman

Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Robert_K » 22 lis 2025, 12:40

Podstawowe pytanie - czy podczas toczenia wałek był podparty kłem?

Pozdrawiam.

Autor tematu
Józef87

Post napisał: Józef87 » 22 lis 2025, 13:47

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Zrobiłem dzisiaj pomiar ugięcia noża w osi pionowej dokładnie jak na filmie podesłanym przez Pana rc36 i odczytałem wartość 0,1mm. Winowajcą okazał się być głównie luz na jaskółczym ogonie bezpośrednio pod imakiem. Po testowym zablokowaniu ugięcie spadło do wartości 0,01mm, co przełożyło się na możliwość przetoczenia wałka fi25 ze stali nierdzewnej 2mm na średnicy. Ogromna poprawa jak na tak proste skasowanie luzu. Proszę mi wybaczyć, ale toczenie jak i ogólnie maszynowa obróbka stali to dla mnie nowość.
Robert_K pisze:
22 lis 2025, 12:40
Podstawowe pytanie - czy podczas toczenia wałek był podparty kłem?

Pozdrawiam.
Tak, toczyłem podpierając wałek kłem, albo bardzo blisko uchwytu.

Panie Romanie, dziękuję za podpowiedzi w kwestii noża i płytek - zamówię i przetestuję płytki do aluminium, spodziewam się dalszej poprawy.

W przyszłym tygodniu zamierzam zająć się problemem ciągnięcia stożka. Tokarka ma usunięte pryzmy pod wrzeciennikiem, więc jak mniemam regulacja będzie możliwa. Pomiary planuję zrobić mocując wałek liniowy fi20 lub fi25 w uchwycie, z możliwie jak najmniejszym biciem. Za potencjalne rady co do tej operacji będę bardzo wdzięczny :wink:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 22 lis 2025, 13:59

Stożek ciągnęła na wałku(jakiej długości?) swobodnie zamocowanym w uchwycie, czy podpartym kłem? (jeśli był przetaczany)
A jeśli nie był, to mocowanie wałka w uchwycie do pomiarów bez przetaczania go jest niemiarodajne z powodu tego, że samo mocowanie w szczękach może już wprowadzać uchyb, i to zarówno promieniowy(bicie promieniowe), jak i skrętny gdzie oba końce wałka swobodnie zamocowanego wałka będą zataczać niezależne od siebie kręgi.

Jak będziesz chciał to sprawdzić to Ci poradzimy jak to zrobić,
a co nieco o korektach znajdziesz np
ustawienie-wrzeciennika-ld550-t113200.html#p793330
https://pfmrc.eu/topic/60403-frezowanie ... y-romanj4/
trzpien-do-ustawiania-geometri-wrzecion ... 67873.html
search.php?author_id=19147&t=96224&sr=posts
Ostatnio zmieniony 22 lis 2025, 14:21 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
Józef87

Post napisał: Józef87 » 22 lis 2025, 14:10

RomanJ4 pisze:
22 lis 2025, 13:59
Stożek ciągnęła na wałku(jakiej długości?) swobodnym, czy podpartym kłem?
Stożek uzyskałem tocząc wałek fi25 bez podparcia kłem, wysunięty trochę ponad 100mm z uchwytu. Na długości toczenia 100mm różnica w średnicy wynosiła ~0,1mm. W przyszłym tygodniu zmierzę równoległość zamocowanego w uchwycie wałka liniowego, niestety muszę czekać na jego dostawę.

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Steryd » 22 lis 2025, 14:14

Te drgania przy obrotach ~1500 pachną niewyważonym wrzecionem albo niedokręconymi łożyskami "z przodu" .
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 22 lis 2025, 14:33

Józef87 pisze:Stożek uzyskałem tocząc wałek fi25 bez podparcia kłem, wysunięty trochę ponad 100mm z uchwytu.

Czyli skręcony wrzeciennik, i oś wrzeciona nie jest równoległa do osi łoża. Radziłbym ci jednak przy ustawianiu nie kożystać z gotowego nieobrabianego w trakcie prób wałka zamocowanego w uchwycie z powodów które przedstawiłem wyżej, a metodą prób za każdym razem po regulacji przetaczać wałek mierząc (i zapisując sobie) co się zmieniło. Najlepiej włożyć nieco większej średnicy wałek, by nie był zbyt wiotki po którymś już przetoczeniu (oczywiście walka nie odmocowujemy aż do końca regulacji).
To najbardziej miarodajna metoda na ten problem (jeśli nie używamy dedykowanego wałka pomiarowego ze stożkiem do gniazda wrzeciona), bo pomija błąd ewentualnego bicia szczęk uchwytu.
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
Józef87

Post napisał: Józef87 » 22 lis 2025, 14:36

Steryd pisze:
22 lis 2025, 14:14
Te drgania przy obrotach ~1500 pachną niewyważonym wrzecionem albo niedokręconymi łożyskami "z przodu" .
Niestety nie mogę tego zlokalizować, moze to byc zarowno silnik, napęd, jak i wrzeciono. Bicie na tarczy uchwytu jest chyba w tolerancji dla takich maszyn(0,01mm), dodam jeszcze że tokarka jest przykręcona do stołu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”