AI w warsztacie

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 83

Re: AI w warsztacie

Post napisał: senio » 20 lis 2025, 22:57

kamar pisze:
20 lis 2025, 18:57
Macie jakieś doświadczenia w tej materii ?
Tylko proszę bez muzyczek i memów :)
Bardzo pomocną rzecz uzyskałem przy pomocy AI jeśli chodzi o cyfrową oś obrotową w tokarce. Nie będę się rozdrabniał w opisy, ale ładnie napisał mi skrypty w pythonie, a dalej jeszcze w bonusie poprowadził jak plik wykonywalny z tego zrobić. Na koniec napisał potrzebne kalkulatory w html. Wprowadzam dane, parę kliknięć i mam gotowe g-kody do pracy. Bez tego nigdy bym sam tego nie zrobił bo rzecz jest niestandardowa i nigdzie nie opisana. Nikt by tego dla mnie nie napisał. Przynajmniej za free.

Wiele innych drobniejszych rzeczy i kalkulatorów mi napisał. Wpisuję dane, jedno klikniecie i mam gotowe dane do ustawiania czegoś czy samej pracy. Jest w tym potencjał i ogromna pomoc.

Z Subami próbowałem, ale wersja darmowa nie radzi sobie. Przynajmniej mi nie udało się czegoś poprawnego stworzyć przy jego użyciu. Nie wiem jak teraz. Może się coś zmieniło, ale nie mam na ta chwilę potrzeby, bo wszystko mam ogarnięte.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: strikexp » 20 lis 2025, 23:10

No chyba że Ci tak napisze że zrobi twardą kolizję. W tym właśnie problem, że AI po prostu gada to co statystyka podpowiada.
W ogóle wiecie jakie były problemy przy tworzeniu LLM? Np taki że on na początku gadał w nieskończoność.
Musieli na początek opanować to żeby się zamknął gdy jest czegoś koniec, zdania czy programu. Nadal tworzy całe wypracowania tekstu jak ja od niego chcę jedno słowo.

maciek95k
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: maciek95k » 20 lis 2025, 23:57

Podzielę się tym do czego ja używam bo może komuś się przyda. A korzystam codziennie. Nie dlatego że czegoś nie potrafię (chociaż to czasem też i trzeba się doszkolić) a po prostu żeby zwiększyć swoją wydajność.

1. Kalkulacja kosztów wykonania niektórych elementów. Jak mam proste elementy które idzie opisać tekstowo i duże serie, robiąc dobry prompt idzie od razu przeliczyć czasy potrzebne na wykonanie np. 1000szt z uwzględnieniem wydajności pracownika, posprzątania maszyny, uzbrojenia itd. Idzie sobie to policzyć samemu ale po co? Można podać jakim narzędziem co i jak i łatwo przeliczy. Wcześniej robiłem to w excelu. Ale ma to jedną wadę. Jak było trzeba po roku wrócić do czegoś to człowiek się zastanawiał co i jak liczył. Jak opisywał dokładnie to nie raz tracił na to spooooro czasu. Tutaj ma piękny raport ze wszystkiego do zarchiwizowania.
2. Obsługa nowych programów. Szczególnie takich dużych. Mówisz mu, że jest zaawansowanym użytkownikiem i ma Ci odpowiadać na pytania. Jest to o tyle wygodne, że przeglądanie tutoriali i instrukcji wiąże się z tym że trzeba użyć słów kluczowych żeby coś znaleźć. A użytkownik początkujący tych słów nie zna przeważnie. Tutaj chat'y się domyślają z kontekstu.
3. Optymalizacja np. przewodów do szaf sterowniczych. Wrzucam mu listę np. 200 długości przewodów i proszę żeby mi je pogrupował tak, żeby odchyłka na długości (w górę ofc) nie była większa niż X procent. Dzięki temu mam np. tylko 6 różnych długości i mogę je robić hurtem.
4. Skrypty do programów realizujące jakieś tam nietypowe zadania. Np. modele parametryczne a potem zapis 100 modeli do pliku .step żeby wydrukować.
5. Przeglądanie API różnych programów itd. Podobnie tutaj, przy braku znajomości słów kluczowych bywa to problematyczne. A przeważnie większym problemem jest objętość często w tysiącach stron. Tak jest po prostu szybciej.
6. Przeglądanie dokumentacji technicznej - wrzucam mu np. kilka PDF'ów łącznie co mają z 10 tys. stron i zadaję pytania a on mi odpowiada wg ich zawartości. Np. setupując jakiegoś sinumerika etc.
7. Pomoc w integracjach różnych środowisk. Mam program A i program B (np. magazyn). Chcę je zintegrować. Znowu - przebijanie się przez dziesiątki stron dokumentacji zajmuje wieki.
8. Tworzenie tutoriali w firmie jak coś zrobić. Dyskutujesz z nim, korygujesz itd. a na koniec każesz mu to ładnie ubrać w słowa i sformatować do markdowna. Wrzucasz w Wiki firmowe i masz ładnie i czytelnie. Szkoda czasu inżyniera na bawienie się w kolorki i tabelki a taki tekst łatwiej docelowo się przyswaja.
9. Dobór nietypowych materiałów. Stale i nie tylko. Po prostu przeszukuje ogromne zasoby i robi to w mgnieniu oka. Na sam koniec i tak inżynier sam to weryfikuje.
10. Czasami brakuje koncepcji na rozwiązanie czegoś i można się zainspirować. Przegląda sporo rozwiązań dostępnych w sieci i mając doświadczenie w temacie można ocenić te sensowniejsze i zgłębić temat.
11. Liczenie jakichś nietypowych kół zębatych i innych znanych zagadnień gdzie po prostu szkoda czasu na klejenie tego w excellu
12. Tu jedno z moich ulubionych zastosowań. Rysunki techniczne gdzie trzeba zrobić detal z dokumentacji technicznej np. po chińsku - wrzucam screen a on potrafi z niego przetłumaczyć mi adnotacje i opisy oraz kluczowe informacje.
13. Rozszyfrowywanie dziwnych oznaczeń materiałów z jakichś starych dokumentacji technicznych - często są to nazwy handlowe które juz nie występują i znalezienie czegoś graniczy z cudem
14. Przeszukiwanie np. elementów znormalizowanych o specyficznych wymiarach.
15. Przeszukiwanie rozwiązań rynkowych jeśli chodzi o hardware. Np. PLC o konkretnych parametrach itd. Nic trudnego ale znowu - czasochłonne : )

Itd. itd. itd. W sumie lista mogła by być duuuuużo dłuższa. Myślał za kogoś nie będzie bo błędy potrafi robić kuriozalne ale widać jak te modele się rozwijają i są coraz doskonalsze. Do tzw. roboty głupiego nadają się doskonale. Po czasie człowiek już ma nawyk na co zwracać uwagę, jak pisać prompty i do czego używać którego modelu. Jeśli ktoś jest solidnym inżynierem to w jego rękach jest to narzędzie z pewnością potężne - w mojej opinii oczywiście : )

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 147
Kontakt:

Post napisał: kamar » 21 lis 2025, 03:49

senio pisze:
20 lis 2025, 22:57
Z Subami próbowałem, ale wersja darmowa nie radzi sobie.
To polecam jednak wydać te 18 € miesięcznie na rozszerzenie :) Nie dla subów i limitów ale dla projektów.
Zakładasz projekt, nazywasz i to co tam wsadzisz - ma i korzysta.
maciek95k pisze:
20 lis 2025, 23:57
12. Tu jedno z moich ulubionych zastosowań. Rysunki techniczne gdzie trzeba zrobić detal z dokumentacji technicznej np. po chińsku - wrzucam screen a on potrafi z niego przetłumaczyć mi adnotacje i opisy oraz kluczowe informacje.
13. Rozszyfrowywanie dziwnych oznaczeń materiałów z jakichś starych dokumentacji technicznych - często są to nazwy handlowe które juz nie występują i znalezienie czegoś graniczy z cudem
Dla mnie bomba, do wykorzystania natychmiast :) Dla mnie angielski to chinski :)
Może temat będzie jak dobry rosół - na początku szumowiny wypłyną, się je zbierze i zostanie "otopa"
Byleby się wcześniej nie zagotować :)

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: Avalyah » 21 lis 2025, 09:43

kamar pisze:Dla mnie bomba, do wykorzystania natychmiast :) Dla mnie angielski to chinski :)

Wystarczy przecież kamerze telefonu pokazać i google translate w czasie rzeczywistym Ci to przetłumaczy.

Jakoś biorąc pod uwagę nieprawdopodobne głupoty, jakie mój płatny chatgpt potrafi wymyślać, nie potrafiłbym mu zaufać w niczym, a szczególnie w kwestiach finansowych. Poukładać kable w kolejności to może, ale też bym sprawdzał wszystko, bo nie raz twardo powtarzał mi że czarne jest białe i jak mu mówiłem, dlaczego nie to odpowiadał klasycznie - "oczywiście, masz rację, tutaj poprawna wersja". Po czym wysyłał to samo.

Mając w głowie, że to program, który oblicza sobie jakie powinno być następne słowo w zdaniu, to nie powierzyłbym mu żadnej istotnej odpowiedzialności.

Z jakiegoś też powodu wprowadzenie AI nie polepszyło jakości usług a pogorszyło, co więcej znakomita większość firm wtopiła na wstępnym podnieceniu sztuczną inteligencją i wracają teraz do korzeni, czyli starego, dobrego myślenia ludzkiego.

Natomiast uważam, że jest dobrym pomocnikiem inżynieryjnym, bo przygotowuje fajne podsumowania tematów, pokazuje, gdzie się można zaczepić i w przypadku, gdy ma się wiedzę w danej dziedzinie i łatwiej jest wyłapać głupoty to całkiem fajne narzędzie do tego celu. Może dlatego, że jak się naczytał datasheetów zamiast typowej papki z internetu, to jest w stanie podawać dużo bardziej sensowne odpowiedzi.

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 21 lis 2025, 09:56

Można też wysłać do tłumacza przysięgłego :) z AI jednak wygodniej.

Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: senio » 21 lis 2025, 10:27

kamar pisze:
21 lis 2025, 03:49
To polecam jednak wydać te 18 € miesięcznie na rozszerzenie :) Nie dla subów i limitów ale dla projektów.
Ja nie robię projektów więc niczego nie wrzucę. Ale mam propozycję. Jeśli jest tak dobry w płatnej wersji, przy kawie wrzuć temu płatnemu zadanie suba z tego tematu

proces-technologiczny-kola-lancuchowego ... 72-10.html

To już kolega ogarnął jakoś ale tak na przyszłość niech leży. Poczekam na efekty zanim zapłacę :D

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 21 lis 2025, 10:33

senio pisze:
21 lis 2025, 10:27
wrzuć temu płatnemu
W sumie to masz rację , przyda się :) Ale to wieczorem.
A projekt to nie w rozumieniu projektowanie.
To raczej folder tematyczny , u mnie na razie dwa - Wyceny i Drutówki. i tam pakuje wszystko co tematu dotyczy. Nawet obce DTR- ki
Właśnie dołożyłem projekt "LinuxCNC" na suby i inne związane z CNC

Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: senio » 21 lis 2025, 11:06

kamar pisze:
21 lis 2025, 10:33
W sumie to masz rację , przyda się :) Ale to wieczorem.
W subach to jest trochę, że tak powiem "braków". Oczywiście z mojego punktu widzenia. Nieraz coś na szybko bym ogarnął to muszę rysować. Ty pisałeś gdzieś, że już nawet subów nie sklejasz tylko wsiadasz na cama-a. Ja sklejam cały czas bo tak mi szybciej i wygodniej do prostych operacji. Ale nie wszystko da się skleić bo nie wszystko jest.

Ja zauważyłem, że on w pewnych tematach jest mega i ogarnia w locie zagadnienie. Np. w pythonie czy html bo to testowałem. Ale są zagadnienia gdzie robi rzeczy nie działające zupełnie i nie potrafi tego za chińskiego boga poprawnie poskładać.

Kiedyś się zawziąłem na testy i usiadłem z nim na jakieś 3 godziny maglowania tematu. Kazałem mu wykonać suba któregoś z Twoich. Czyli takie same parametry i niech pisze. Nie dał rady tego ogarnąć, a mi się już w końcu znudziło. Uznałem wtedy, że w tym temacie jest cienki bolek. Robi coś po swojemu, oblicza, medytuje i pewnie matematycznie poprawnie, ale LinuxCNC rządzi się swoimi prawami i tam ma być zgodnie z jego zasadami zrobione, a nie z tym co wymyśli sobie AI. To było z rok temu. Jestem ciekawy czy się nauczył czegoś przez ten rok, czy dalej błądzi w ciemnościach jeśli chodzi o suby. Sprawdźmy więc, co ten komercyjny potrafi. Dla samej ciekawości, więc zapodaj mu zadanie w wolnej chwili :D .

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 21 lis 2025, 11:19

senio pisze:
21 lis 2025, 11:06
Ja sklejam cały czas bo tak mi szybciej i wygodniej do prostych operacji. Ale nie wszystko da się skleić bo nie wszystko jest.
Następny :) Nie jest szybciej i wygodniej jak trzeba sklejać :) Zdaża się sklejać na rewolwerce nakiełek ,zabielanie i wiercenie ale to z przerzutem. I tyle mojego sklejania. Szybciej i wygodniej rysuje i kodzi się przy biurku i wysyła na maszynę. Ale .... :)
Sub na łańcuchowe (jak się da) to się przyda bo Fusion nie generuje kół. Do zębatych mam nakładkę a do łańcuchów nie i kombinuje.

Dodane 2 minuty 53 sekundy:
senio pisze:
21 lis 2025, 11:06
Jestem ciekawy czy się nauczył czegoś przez ten rok, czy dalej błądzi w ciemnościach jeśli chodzi o suby.
Nie wiem gdzie błądził rok temu ale na darmowym koledze tu poprawiałem i wyszło super. Swoich parę też poprawiłem.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”