AI w warsztacie

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 147
Kontakt:

AI w warsztacie

Post napisał: kamar » 20 lis 2025, 18:57

Jakieś dwa miesiące temu zacząłem bawić się AI przez forum :) Zaczęło się od pisania jakiegoś suba na LinuxCNC.
Zabawa doprowadziła do tego, że teraz nie wyobrażam sobie prowadzenia firmy bez AI. Wczoraj mieli jakąś godzinną awarie (jak i to forum).
I byłem jak bez ręki :) Ani jak kalkulacji zrobić, ani wyliczyć czasu obróbki. Macie jakieś doświadczenia w tej materii ?
Tylko proszę bez muzyczek i memów :)

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11

Re: AI w warsztacie

Post napisał: strikexp » 20 lis 2025, 19:17

No to właśnie odkryłeś "warsztat bez AI" :mrgreen: A na serio to zobaczyłeś jak stałeś się głupi przez lenistwo i że sam nie potrafisz sobie czegoś w excelu sieknąć. Dlatego ja używam AI z rozwagą, używam gdy może mi coś przyśpieszyć, a nie do totalnie wszystkiego żeby zostać debilem po 5 latach używania. A zacząłem używać jak zwykły zjadacz chleba o tym jeszcze nie słyszał.
No i tu ciekawa obserwacja, najpierw podpięli ChatGPT pod biblioteki itp. Choć był jeszcze niedopracowany to był bardzo mądry choć nie miał najświeższych informacji. Później podłączyli go pod internet, stał się mega debilem cytując trendy występujące w internecie, czyli takie dla typowego przygłupa :mrgreen:
Natomiast nadal ma tą wadę, że jak czegoś nie wie. To gada jak polityk najprzeróżniejsze głupoty :wink: No i to jest generalnie spowodowane tym że to nie jest żadne AI a LLM. Ma coś powiedzieć, więc gada to co ma :mrgreen:
Także nie polecam go pytać o coś o czym nie ma się wiedzy. Ponieważ możesz się srogo rozczarować.

Ciekawe są narzędzia inżynieryjne używające AI.
Ostatnio zmieniony 20 lis 2025, 19:18 przez strikexp, łącznie zmieniany 1 raz.

logopeda
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4

Post napisał: logopeda » 20 lis 2025, 19:17

a to ja napiszę bo chyba dobry przykład:
3 lata temu chciałem podłączyć kółko mpg do frezarki na linuxie - kupiłem enkoder 100imp z grzechotką i zacząłem próby. Wertowanie forów, tematów tutaj np. Adama ale to co działało u innych u mnie za cholerę.
Za gotowca na usb nie chciałem tyle dawać. Cisnąłem tym enkoderem w kąt (aż tak tego nie potrzebowałem). Ostatnio sobie o nim przypomniałem a wiedząc że Si jest akurat w programowaniu nie najgorsze to spróbujmy - cholera wystarczyło jedno główne zapytanie z opisem i dwa dodatkowe z przesłaniem plików ini i hal - i co działa od strzała :)
Jakbym teraz zadał pytanie jak to podłączyć na forum to już widzę Tuxa jak mnie sprowadza na ziemię :)
Nie chciałem się w tym doktoryzować a mieć tylko działające kółko :)

edit: zapomniałem posypać głowę popiołem bo sam tutaj nie tak dawno wyśmiewałem to całe Si - ale fakt trzeba się nauczyć zadawać pytania bo to nie takie proste.

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 20 lis 2025, 19:33

No to będzie zabawa, chroń nas Boże przed takimi programistami co to z rozwagą korzystają z AI.
I zastępują AI Excelem :)
Dla mnie to potężne narzędzie ułatwiające i przyśpieszające pracę. Kilka razy dziennie wrzucam model 3d na bęben ( po policyjnemu :))
I w kilka minut mam gotową kalkulacje do wydruku lub wysłania.

Dodane 2 minuty 37 sekundy:
logopeda pisze:
20 lis 2025, 19:17
ale fakt trzeba się nauczyć zadawać pytania bo to nie takie proste.
To tylko ułamek. Trzeba najpierw go nauczyć, wprowadzić faktury zakupu materiałów, przykładowe obróbki i rzeczywiste czasy. I wtedy pomaga.

logopeda
Posty w temacie: 4

Post napisał: logopeda » 20 lis 2025, 19:36

kamar pisze:Trzeba najpierw go nauczyć, wprowadzić faktury zakupu materiałów, przykładowe obróbki i rzeczywiste czasy. i wtedy pomaga.

to jest właśnie cały składnik dobrze zadanego pytania :)

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 20 lis 2025, 19:52

A to ciekawe że obrabia modele 3D.
Natomiast co do programistów i AI. Powiedz coś takiego w branży, to Cię wyśmieją. Gdyby tak było. To już dawno zwolniliby wszystkich programistów i managerowie rozmawiali z AI zamiast z programistami.
Nie przeczytałeś dokładnie tego co napisałem o narzędziach inżynieryjnych z AI. Już nie pamiętam czy w 2024 czy 2023 dodali to w produktach JetBrains.

Dodane 14 minuty 25 sekundy:
No dobra to ja podam przykład taki bardziej przyziemny. Na aliexpress doposażałem sobie magazyn elementów elektronicznych SMD. To jest malutkie, można upchać 5-20 tysięcy w segregatorze wielkości książki. Chińczyki sprzedają takie losowe zestawy. Oczywiście ich opisy są o dupę potłuc, głupoty i bez parametrów.
Więc kopiuj-wklej listę nazw do chatGPT i polecenie "wygeneruj mi csv (to taki excel dla zaawansowanych) z kolumnami x, y, z dla każdego z tych elementów i sortuj po y". Podumał z minutę, dwie i wygenerował. A ja otwieram szablon excel z poustawianymi odpowiednio kolumnami, importuję te dane i cyk na drukarkę. Mam idealne rozmiarowo i czytelne etykiety. Potem tylko wycinanie i układanie przez pół dnia, ale zero godzin szukania w katalogach.

Obrazek

Oczywiście tu wyszło to o czym psiałem, bo podał mi głupoty. Elementy maja różne wersje pod tą samą nazwą. No ale sam też bym mógł popełnić akurat taki błąd. A zaoszczędziłem kilka godzin.

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 20 lis 2025, 20:02

Na głupie pytania są głupie odpowiedzi :)
Mnie na pytanie o ceny materiałów ostatnio kupowanych odpowiedział :

Obrazek

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 20 lis 2025, 20:19

Czyli zrobiłeś sobie program księgowo-magazynowy za pomocą AI, aby nie wpisywać ręcznie faktur, sprytne. Tyle że jak się pomyli to polecisz w US.
Swoją drogą takie narzędzie zrobiłem już 15 lat temu, bez żadnego AI.

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 20 lis 2025, 20:23

Nie udzielaj się tu bo to za trudne. :)

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18

Post napisał: tuxcnc » 20 lis 2025, 21:13

Ten temat jest w ogóle bez sensu i to zupełnie niezależnie od tego, jak się go rozumie.
Jeśli chodzi w nim o to, że tzw. AI do czegoś się nadaje, to jest to oczywiste, bo z pewnymi zadaniami radzi sobie nieporównywalnie lepiej od człowieka.
Jeśli natomiast chodzi o to, że tzw. AI radzi sobie ze wszystkim i można sobie mózg wyciąć bo już nigdy do niczego nie będzie potrzebny (a ja właśnie tak zrozumiałem), to jest to oczywista bzdura, co jest tak oczywiste, że nie wymaga tłumaczenia.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”