Witam
chodzi u kogoś dłużej ta mesa w maszynie ? nie ma problemów?
jak myślicie pójdzie ta mesa i remora bezkonfilktowo razem ?
Ciekawostka chińska alternatywa MESY
-
tuxcnc
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 7
Re: Ciekawostka chińska alternatywa MESY
U mnie płytki (kupiłem w sumie trzy) wylądowały w szufladzie...
Po prostu nie mam maszyny do której mógłbym je podłączyć.
Znaczy się maszyn mam kilka, ale wszystkie mają już jakieś sterowniki i nie chcę żadnej bebeszyć.
Jak coś ruszy w temacie, to się odezwę...
-
kszumek
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 11
Witam
podobnie i u mnie,
mam remore i mese w szufladzie,
docelowo chciałbym wsadzić mesy, ale nie chciałbym na dłużej unieruchamiać maszyny, bo w jednej mam naprawdę sporo kabli
temu czekam na opinie ,
na chwile obecną chyba korzystniej wypada klon mesy od remory kilka IO mniej ale większe możliwości ?
jako plan B to nawet razem remora jako zwiększenie IO do sterowania , chyba ze w międzyczasie pojawią się do mesy io na serial
podobnie i u mnie,
mam remore i mese w szufladzie,
docelowo chciałbym wsadzić mesy, ale nie chciałbym na dłużej unieruchamiać maszyny, bo w jednej mam naprawdę sporo kabli
temu czekam na opinie ,
na chwile obecną chyba korzystniej wypada klon mesy od remory kilka IO mniej ale większe możliwości ?
jako plan B to nawet razem remora jako zwiększenie IO do sterowania , chyba ze w międzyczasie pojawią się do mesy io na serial
-
tuxcnc
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 7
Mam wrażenie, że ta chińska MESA to dokładna kopia oryginału (trochę inne PCB, ale ten sam schemat), czyli układ znany i używany z powodzeniem od lat.
Natomiast Remora jest na etapie beta, czyli ma duży potencjał, ale wiele wkurzających niedoróbek w firmware. Do prostych frezarek się nadaje, ale do tokarki to już nie polecam.