Zawodowcy do takich otworków używają cyklu g84 i gwintownika
Fusion 360 - generowanie kódów na gwint
-
kamar
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 60
- Kontakt:
Re: Fusion 360 - generowanie kódów na gwint
To tez jesteś byznesmen bez lokalizacji ? To nie wyślę, za drogi materiał.
-
Pneumokok
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 14
kozak12 pisze:Zawodowcy do takich otworków używają cyklu g84 i gwintownika
Nieprawda. Po pierwsze nie wiesz nic na temat materiału w jakim jest to robione - w aluminium to se jeszcze możesz, a jak to Inconel? Zaryzykujesz ułamanie gwintownika jak Inconel chodzi po 800zł/kg? Po drugie - łączy się z pierwszym: Nie każde wrzeciono uciągnie 3/8 cala. Po trzecie trzeba mieć synchronizację obrotu wrzeciona i posuwu. Po czwarte przyjemniej robi się frezem, bo nie trzeba przy tym stać, wydmuchiwać wiórów, smarować sosem 'tysiąca gwintów' (Terebor) i zaciskać zębów zastanawiając się 'strzeli gwintownik czy nie strzeli'. Po piąte: frez ma dużo mniejszy 'wybieg' i zrobi pełny zarys gwintu głębiej niż gwintownik (w przypadku nieprzelotowych otworów więc nie ten przypadek). Fakt: czas jest dłuższy, ale jak się ma maszyny, które nie muszą się amortyzować, zakład stoi na swoim terenie i puszcza się tę robotę i idzie do kolejnej maszyny robić kolejne detale, to taka płyta może sobie powoli iść
I tak olałbym jakieś suby czy inne wydziwianie z palucha. Napisanie programu w CAMie na nawiert, wiercenie, rozfrezowanie otworu, fazowanie i frezowanie gwintu gdzie CAM automatycznie wykrywa otwory i ich pozycje to 5min.
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł 
-
Avalyah
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 10
Pneumokok pisze: frez ma dużo mniejszy 'wybieg' i zrobi pełny zarys gwintu głębiej niż gwintownik (w przypadku nieprzelotowych otworów więc nie ten przypadek).
Zrobi zarys w zasadzie od samego dna, w końcu nie potrzebuje rozbiegu. Po szóste gwint będzie mocniejszy, niż gwintownikiem. Po siódme, co się łączy z po czwarte - jak walnie frez to go wydmuchasz z otworu, zakładasz nowy i jedziesz dalej. Nie wiem, jak w twardszych materiałach, ale w alu i nierdzewce M3 robię taniutkim chińskim frezem za kilka dyszek setkami (w alu 99%) i zajechać nie mogę. A zdarzy się, że gwint robię nawet bez wcześniejszego otworu, jak operacja mi umknie, i też frez wielokrotnie sobie z tym poradził, robiąc za wiertło na G0, bo Fusion domyślnie na dno otworu pakuje się w ten sposób.
A już szczególnie przy jednostkowej robocie, gdzie kamarowi na czasie aż tak nie zależy.
-
kamar
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 60
- Kontakt:
No nie, więcej. Pewnie ze dwadzieścia bo pierwszy raz to robiłem. I dopiero wyczaiłem , że cam wykrywa otwory o tej samej średnicy
-
kozak12
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 11
Po drugie
W tym temacie nie ma w innym było
Otwór przelotowy gwint albo przelotowy albo po 15mm z dwóch stron.
Co do materiału to faktycznie nie wiem przyjąłem Alu
Dodane 6 minuty 7 sekundy:
Bardzo ciekawy frez zechcesz go zaprezentować.
Dodane 4 minuty 43 sekundy:
jest takie coś jak oprawka kompensacyjna
Dodane 8 minuty 21 sekundy:
W otworach przelotowych gwintownik zwykly pcha zwój z wióra do przodu
W nieprzelotowych skrętny ciągnie do tyłu jakie wióry chcesz wydmuchiwać?
Co do chłodzenia jak używasz normalne chłodziwo to ono do normalnego gwintowniki wystarcza oczywiście sprawdzone.
Jak woda z denaturatem to jesteś fachowcem.
-
jasiekk7
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 3
kamar pisze: No nie, więcej. Pewnie ze dwadzieścia bo pierwszy raz to robiłem. I dopiero wyczaiłem , że cam wykrywa otwory o tej samej średnicy
Jak masz dużo otworów (np sito) to fusion potrafi strasznie zamulić. Lepiej wtedy wykorzystać opcję "pattern": Robisz cam na jeden otwór i patternem kopiujesz na wszystkie otwory.