Tak, bo to też jest dziedzina, której nikt do tej pory nie zbadał. Przy czym od razu ja skorygowałem, nie tyle cieki, bo tego nie znaleziono, ale warstwy wodonośne. Chodzi po prostu o zbadanie, czy warstwa wodonośna, albo złoża rudy modyfikują pole elektromagnetyczne na ziemi, a drugie badanie, to czy modyfikacje pola elektromagnetycznego mogą wpływać na układ nerwowy człowieka.
Pierwszy temat jest banalny, wystarczy przy znanej warstwie (odwierty, badania geologiczne) sprawdzić poziom pola elektromagnetycznego w poszczególnych obszarach, a drugie może wyglądać w ten sposób, że nad tą warstwą jest przemieszczany człowiek (może być zwierzę?), któremu rejestruje się EEG. I takiego badania jeszcze nikt nie wykonał. Dlaczego?
Czytałem o idiotycznym eksperymencie, kiedy to radiesteta miał stwierdzić, kiedy w układzie rur, jakie zbudowano pod nim, płynie woda, a kiedy nie. O tym, czy rury czasem nie były metalowe, a w konstrukcji również nie użyto metalu (klatka Faradaya izoluje od fal elektromagnetycznych) nie pisali. Oczywiście, że głupi eksperyment niczego nie udowodnił.
I tu ewidentnie mamy dowody, że świadomość wcale nie musi wiązać się z czasem. Wystarczy przeanalizować subiektywną i obiektywną długość marzeń sennych, w których bierze udział świadomość. Czasem bardzo długa i skomplikowana historia senna dzieje się w ciągu bardzo krótkiego czasu.
Ciekawy artykuł na temat świadomości: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC1312236/ - myślę, że źródło zdecydowanie poważniejsze od tych, które czasem kształtują opinie mas.