ufosi pisze: ↑05 paź 2025, 07:41....
A ja podbije temat o który pytałem z rok temu tutaj, ale w sumie konkretu żadnego nie uzyskałem. Używa ktoś takie kominki/piecyki na pellet jak poniżej? Chodzi o ogrzewanie hali 160m2 (dobrze ocieplonej płyta warstwowa). Jak takie piecyki się spisują? Nie psuje się to, nie zacina podajnik? Można wierzyć faktycznie w moc nominalna 15kW a maksymalna 18kW?
Jak widzę taki tekst w opisie , to już dalej nie czytam.
Wysoka sprawność cieplna – szybkie nagrzewanie pomieszczeń do 150 m².
..... , czyli jaka jest ta sprawność?
Dla odmiany.
W domu na parterze 92m ² ( nie licząc garażu) w salonie mam kominek Kratki 12kW ( palę drewnem).
Powiedzmy , połowa metrażu ogrzana bardzo dobrze .... ,
im dalej od kominka to już średnio.
Tak , że te 160 m ² jak dla mnie dla tego kominka kozy to mega wyzwanie.
Może da radę.![]()
Mariusz.
Czym ogrzewacie swój warsztat?
-
WZÓR
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 16
Re: Czym ogrzewacie swój warsztat?
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
ufosi
- Znawca tematu (min. 80)

- Posty w temacie: 15
Kominek pewnie bez dystrybucji powietrza?
Tutaj liczę na to, że jednak po 1 to nawiew w piecyku zrobi sporą robotę, po drugie mam dodatkowe źródło ogrzewania jako odzysk ciepła ze sprężarki, więc dobrych pare kW mocy z tego będzie podczas jej pracy, po 3-cie nie potrzebuję temp 20'C jak w domu, tylko wystarczy te 13-14'C, po 4 na duże mrozy chcę zostawić awaryjnie duży piec nadmuchowy 40kW na drewno i węgiel. Tylko wiadomo, że porównując do domu to tutaj kubatura praktycznie x1,5-2 bo wys prawie 4m w środku.
Nie neguję odpowiedzi, bardziej próbuję sam siebie przekonać że jest to dobry zakup i ma to sens
Tutaj liczę na to, że jednak po 1 to nawiew w piecyku zrobi sporą robotę, po drugie mam dodatkowe źródło ogrzewania jako odzysk ciepła ze sprężarki, więc dobrych pare kW mocy z tego będzie podczas jej pracy, po 3-cie nie potrzebuję temp 20'C jak w domu, tylko wystarczy te 13-14'C, po 4 na duże mrozy chcę zostawić awaryjnie duży piec nadmuchowy 40kW na drewno i węgiel. Tylko wiadomo, że porównując do domu to tutaj kubatura praktycznie x1,5-2 bo wys prawie 4m w środku.
Nie neguję odpowiedzi, bardziej próbuję sam siebie przekonać że jest to dobry zakup i ma to sens
-
strikexp
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 34
Zdjęcie wrzucałem, słabo szukałeś.
A co do piecyka, możesz mieć absurdalnie dużą moc. Ale wszystko zależy jak dużo utleniacza doprowadzasz, czytaj powietrza wdmuchujesz.
Swoją drogą co bezobsługowego byście polecali do centralnego ogrzewania? Nie potrzebuję dużej mocy, a widziałem że piec na ekogroszek to droższy niż samo paliwo na 3 lata.
A z innej beczki, to może być przyszłość w naszej strefie klimatycznej:
A co do piecyka, możesz mieć absurdalnie dużą moc. Ale wszystko zależy jak dużo utleniacza doprowadzasz, czytaj powietrza wdmuchujesz.
Swoją drogą co bezobsługowego byście polecali do centralnego ogrzewania? Nie potrzebuję dużej mocy, a widziałem że piec na ekogroszek to droższy niż samo paliwo na 3 lata.
A z innej beczki, to może być przyszłość w naszej strefie klimatycznej:
-
WZÓR
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 16
Nie ma taniego ogrzewania.
Jest mniej lub bardziej wygodne.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
jasiu...

- Posty w temacie: 8
A nie jest tak, że w grudniu zeszłego roku zmieniło się i nie ma już w handlu ekogroszku, tylko jest "węgiel groszek"? Poza tym w 2027 mają wprowadzić ETS2. To już jest klepnięte, jakby ktoś nie wiedział. Podobno na początku dopłata ma wynosić 306 złotych do tony. Ale już w 2028 prognoza mówi o ponad 500 złotych. Tanio nie będzie.
Może lepiej dołożyć ocieplenia?
Może lepiej dołożyć ocieplenia?
-
IMPULS3

- Posty w temacie: 5
strikexp pisze:Ale wszystko zależy jak dużo utleniacza doprowadzasz, czytaj powietrza wdmuchujesz.
Jak tak zaczniesz dmuchać ponad norme to nie odzyskasz ciepła ze spalin i większosć uleci w komin wiec bez sensu.
-
IMPULS3

- Posty w temacie: 5
kamar pisze:A jaka jest norma bo nie wiem czy już zacząć oszczędzać te dmuchnięcia ?
Strike namawia do lepszego dmuchania wiec wnioskuję że coś większego niz fabryczne wentylatory,
strikexp pisze:Ja tam dałem ponad 2 metry rury do kozy pod ukosem i odzysk ciepła ze spalin był
A tak koza to raczej jest bez dmuchania. A poza tym jak chcesz wiedzieć ile odzyskujesz to se wsadz w komin termometr to będziesz wiedział ile ciepła ulatuje z dymem.
Nie bez powodu obecne ogrzewania są oparte na niskich temperaturach.
Dodane 55 minuty 54 sekundy:
Tak się gdzieś trafiło więc wrzucam,
https://www.youtube.com/shorts/sWgCvGzMTYA