szopenn pisze:a spróbuj jeszcze odpowiedzieć na jedno zasadnicze pytanie, jak rozwinęła wiara w wiarę?
Nie wiem o co chodzi w tym pytaniu.
teoria o rozumieniu kosmosu

IMPULS3 pisze:Zakładanie że coś sie dzieje bez udziału świadomości jest błędne. To ze jeden atom łączy się z drugim i z tego powstaje przypadkowo jakis organizm jest niezwykle naiwne.
Taa... wydaje się, że panowie są wyznawcami silnej zasady antropicznej, ale... wystarczy ograniczyć nieco wymagania i zejść do słabej zasady antropicznej ("możemy obserwować wszechświat takim, jaki jest, bo gdyby był inny, to nie byłoby nikogo, kto by go obserwował"), żeby wszystko stało się dużo prostsze... zresztą takie podejście idealnie się wpisuje w koncepcję wszechświata cyklicznego, czy też multiwersum. Natomiast procesami w tym już konkretnym wszechświecie rządzi po prostu entropia. Zresztą... przed dalszą dyskusją o kosmologii (choć niektórzy usiłują sprowadzić ją do dyskusji o kosmogonii) polecałbym następujące pozycje:jasiu... pisze:Chodzi o to, czy nasze istnienie jest źródłem zupełnego przypadku, czy jednak zostało w jakiś sposób sprowokowane.

JacekBelof pisze:Tak, przeczytałem je wszystkie

A co jeśli całkowita energia wszechświata wynosi ZERO, jeśli samo istnienie wszechświata jest tylko drobną fluktuacją kwantową? Wszelkie badania skłaniają do takiej właśnie odpowiedzi.IMPULS3 pisze:Odpowiedz mi na proste pytanie skad pochodzi energia wszechświata?

JacekBelof pisze:Wszelkie badania skłaniają do takiej właśnie odpowiedzi.

IMPULS3 pisze:Nie wiem o co chodzi w tym pytaniu.
IMPULS3 pisze:natomiast nie daje odpowiedzi dlaczego to ma

szopenn pisze: żebyś uwierzył jest jakaś wiara.

IMPULS3 pisze:le wiara jest podstawą dzialania, jak WIERZĘ że jutro wstanę to mogę ułożyć sobie plan co będę robił. A jak nie będę miał wiary ze jutro będę żył to nic nie będę myślał ani planował bo i poco.

szopenn pisze:co potwierdza, żę boga nie ma, jesteś wyłącznie TY

IMPULS3 pisze:Jedyne co potwierdza to to ze ja nie mam wiedzy co będzie jutro. I nic do tego nie dopisuj.