Kosmologia

teoria o rozumieniu kosmosu

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 37

Re: Kosmologia

Post napisał: IMPULS3 » 12 paź 2025, 13:15

szopenn pisze:a spróbuj jeszcze odpowiedzieć na jedno zasadnicze pytanie, jak rozwinęła wiara w wiarę?

Nie wiem o co chodzi w tym pytaniu.

Awatar użytkownika

JacekBelof
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 24

Post napisał: JacekBelof » 12 paź 2025, 13:16

IMPULS3 pisze:Zakładanie że coś sie dzieje bez udziału świadomości jest błędne. To ze jeden atom łączy się z drugim i z tego powstaje przypadkowo jakis organizm jest niezwykle naiwne.
jasiu... pisze:Chodzi o to, czy nasze istnienie jest źródłem zupełnego przypadku, czy jednak zostało w jakiś sposób sprowokowane.
Taa... wydaje się, że panowie są wyznawcami silnej zasady antropicznej, ale... wystarczy ograniczyć nieco wymagania i zejść do słabej zasady antropicznej ("możemy obserwować wszechświat takim, jaki jest, bo gdyby był inny, to nie byłoby nikogo, kto by go obserwował"), żeby wszystko stało się dużo prostsze... zresztą takie podejście idealnie się wpisuje w koncepcję wszechświata cyklicznego, czy też multiwersum. Natomiast procesami w tym już konkretnym wszechświecie rządzi po prostu entropia. Zresztą... przed dalszą dyskusją o kosmologii (choć niektórzy usiłują sprowadzić ją do dyskusji o kosmogonii) polecałbym następujące pozycje:
  • WEINBERG Steven, "Pierwsze trzy minuty"
  • HAWKING Stephen, "Krótka historia czasu" (bądź "Jeszcze krótsza historia czasu")
  • HAWKING Stephen, "Teoria wszystkiego"
  • HELLER Michał, "Kosmologia kwantowa"
I dla pojęcia złożoności otaczającego nas świata i materii, nieco zdezaktualizowana już pozycja (powstała w czasie gdy bozon Higgsa był tylko teorią):
  • CLOSE Frank, "Kosmiczna cebula"
PS. Tak, przeczytałem je wszystkie (i to przynajmniej po dwa razy) i nie tylko je (Gamowem, Ajnsztajnem, Kaku, czy innymi autorami po prostu nie zamierzam zawracać wam głowy).
Jak nie potraficie zapanować nad spamem, to p_i_e_r_d_o_l_ę ja was!

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 12 paź 2025, 13:24

JacekBelof pisze:Tak, przeczytałem je wszystkie

No i to daje odpowiedzi na pytanie czy nad wszechświatem jest energia nadrzędna czy jej nie ma? Nie bądz śmieszny, nie ma takich naukowców aby tak mogli się wypowiedzieć bo to przerasta obecne ramy naukowe. To niczego nie dowodzi.
Odpowiedz mi na proste pytanie skad pochodzi energia wszechświata?

Awatar użytkownika

JacekBelof
Posty w temacie: 24

Post napisał: JacekBelof » 12 paź 2025, 13:30

IMPULS3 pisze:Odpowiedz mi na proste pytanie skad pochodzi energia wszechświata?
A co jeśli całkowita energia wszechświata wynosi ZERO, jeśli samo istnienie wszechświata jest tylko drobną fluktuacją kwantową? Wszelkie badania skłaniają do takiej właśnie odpowiedzi.
Jak nie potraficie zapanować nad spamem, to p_i_e_r_d_o_l_ę ja was!

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 12 paź 2025, 13:34

JacekBelof pisze:Wszelkie badania skłaniają do takiej właśnie odpowiedzi.

No widzisz, nauka próbuje wyjaśnić to co ma przed sobą, natomiast nie daje odpowiedzi dlaczego to ma. To co pokazuje fizyka kwantowa to też jakoś nie pasuje do zwykłego istnienia. Bo skoro wynik jest uzależniony od obserwacji to coś tu nie gra.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: szopenn » 12 paź 2025, 13:39

IMPULS3 pisze:Nie wiem o co chodzi w tym pytaniu.

przecież to proste pytanie. Przecież żeby wierzyć w coś, to coś musi spowodować żebyś uwierzył, że jest jakaś wiara i trzeba wierzyć. To nie jest też takie proste. Zresztą przeredagowałem swoją wypowiedź i jest trochę jaśniej. Ja nigdy nie piszę "od razu".

Dodane 3 minuty 41 sekundy:
IMPULS3 pisze:natomiast nie daje odpowiedzi dlaczego to ma

wydaje mi się że i na to stara się odpowiedzieć, tylko czasami odpowiedź będzie możliwa jak nauka wejdzie na wyższy poziom. Ale póki co nauka udowodniła, że zawsze naukowo coś się z czegoś wzięło. A do tego czasu, w którym nauka nie jest w stanie czegoś wytłumaczyć to mamy teorie - często spiskowe. Bo czlowiek musi w coś tam wierzyć. Za to, fakt, że nauka na dziś nie porafi wytłumaczyć wszystkiego, jest korzystne dla wszelkich uzurpatorów i manipulantów. No i jeszcze - jak długo zajmie nauce wyjaśnienie wszystkiego? Jedno jest pewne, nawet jeśli nauka wyjaśni już wszystko, to głupoty i zabobonów i tak się nie pozbędziesz. To dlatego kaziuk dostał karę za koszenie kosą, ale w wymiarze cielesnym dostał nagrode :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 12 paź 2025, 13:42 przez szopenn, łącznie zmieniany 3 razy.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 12 paź 2025, 13:39

szopenn pisze: żebyś uwierzył jest jakaś wiara.

Ale wiara jest podstawą dzialania, jak WIERZĘ że jutro wstanę to mogę ułożyć sobie plan co będę robił. A jak nie będę miał wiary ze jutro będę żył to nic nie będę myślał ani planował bo i poco.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 12 paź 2025, 13:40

IMPULS3 pisze:le wiara jest podstawą dzialania, jak WIERZĘ że jutro wstanę to mogę ułożyć sobie plan co będę robił. A jak nie będę miał wiary ze jutro będę żył to nic nie będę myślał ani planował bo i poco.

co potwierdza, żę boga nie ma, jesteś wyłącznie TY! O tym mniej więcej pisałem. Jak chcesz to sobie boga stworzysz i tą motywacje do działania. Ot i tyle.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 12 paź 2025, 13:42

szopenn pisze:co potwierdza, żę boga nie ma, jesteś wyłącznie TY

Jedyne co potwierdza to to ze ja nie mam wiedzy co będzie jutro. I nic do tego nie dopisuj. :P

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 12 paź 2025, 13:44

IMPULS3 pisze:Jedyne co potwierdza to to ze ja nie mam wiedzy co będzie jutro. I nic do tego nie dopisuj. :P

no nie, wiesz że jutro będzie - nawet jeśli dla ciebie jutra z jakiegoś powodu może nie być. Jeśli nie chciałeś tego usłyszeć to musiałem to napisać, żeby jasio przeczytał bo on nic nie rozumie i myśli, że to że jest jutro daje mu bóg. A mi nie daje raczej bóg tylko stan mojego organizmu i dbania o siebie. Tylko jest drobna różnica, ja nie mam pretenzji ani nie wytykam mu, jeśli on układa sobie świat po swojemu. A ci drudzy jasiowi - no niestety, mamy z nimi ogromny problem.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”