Dokąd zmierza świat?
-
szopenn
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 61
Re: Dokąd zmierza świat?
Ale co ty z tyb bogiem, co ty jakiś kościółkowy jesteś czy po prostu nie jesteś w stanie funkcjonować jak w coś nie wierzysz, a uwierzysz we wszystko. Jak z tobą rozmawiać. Jaka wierność bogu, co ty pierniczysz.
-
WZÓR
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 29
.... hmmmforestgril pisze: ↑24 wrz 2025, 11:00.....
Na koniec powiem to, co sądzę w głębi serca. Jeśli Pan Bóg życiu człowieka jest na pierwszym miejscu, To wszystko jest na miejscu właściwym.
Powiedz to jeszcze Templariuszom i Krzyżakom .
Inkwizycja też była nie lepsza.
Wszyscy robili co robili w imię Boga.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
drzasiek90

- Posty w temacie: 80
- Kontakt:
-
jasiu...

- Posty w temacie: 64
Też, chociaż to bardzo duże uproszczenie.
Moim zdaniem przyczyną jest budowa geologiczna. Niemcy leżą na terenach powulkanicznych, Polska to głównie tereny osadowe. I o ile wulkan wyrzucał wszystkie skarby, to na terenie Polski praktycznie bie było nic, co mogłoby napędzać przemysł czy rzemiosło. Już w 1365 roku uregulowano w Szwabii eksploatację rudy żelaza. Istniały kopalnie złota (w 1370 roku w Norymberdze. było 11 mistrzów złotnictwa), kopalnie praktycznie wszystkich innych metali. Stąd tradycje pracy wytwórczej, kiedy grupa zależała wzajemnie od siebie są w Niemczech długie. W Polsce zakładów wytwórczych było dużo mniej. A później pojawił się XIX wiek i masowa budowa wielkich fabryk, gdzie robotnik był jedynie elementem w ciągu maszynowej produkcji. Nie myślał, wiązał zerwane nitki, albo nakładał, czy zdejmował bawełnę na maszynę.
Taka ciekawostka, w Niemczech przemysł tekstylny w 1850 roku był jednym z najważniejszych gałęzi gospodarki. Zatrudniał ponad 45 procent robotników. Ale już w 1959 jego udział w zatrudnieniu spadł o ponad 30 procent. Za to przemysł metalowy w tymże 1850 roku, to tylko niecałe 11 procent zatrudnionych. W 1950, ten udział wzrósł ponad 22,5%. Niemcy zaczęli produkować to, na czym można zarobić pieniądze. Zamiast szmat na majtki, produkowali między innymi maszyny do produkcji tychże szmat.
A Polska w 1959 roku była przecież potęgą bawełnianą. Nic dziwnego, że się jako kraj na tych majtkach nie dorobiliśmy.
Właśnie - robotnik niemiecki dość wcześnie mógł sobie z wypłaty kupić np. VW Garbusa. W tym czasie polska pracownica przędzalni dostawała pończochy z okazji Międzynarodowego Dnia Kobiet. I to była motywacja, żeby popracować wydajniej. Żeby robić to, z czego jest większy pożytek.
A ty myślisz, że jeśli ktoś (np. konkwistadorzy) mordował w imię Boga, to jemu chodziło o nawracanie, czy o złoto Inków?
Czasem się zastanawiam, jaki procent księży, nawet tych bardzo dobrych, nie wierzy w Pana Boga, a po prostu z wygody dalej uprawiają wyuczony zawód. Bo mam wrażenie, że ateistów wśród księży to wcale mało by nie znalazł.
-
WZÓR
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 29
drzasiek90 pisze: ↑24 wrz 2025, 19:08Jak ktoś źle pojmuje to w co wierzy, to jest według ciebie wina tego w co wierzy?
jasiu... pisze: ↑24 wrz 2025, 19:50.....
A ty myślisz, że jeśli ktoś (np. konkwistadorzy) mordował w imię Boga, to jemu chodziło o nawracanie, czy o złoto Inków?
Czasem się zastanawiam, jaki procent księży, nawet tych bardzo dobrych, nie wierzy w Pana Boga, a po prostu z wygody dalej uprawiają wyuczony zawód. Bo mam wrażenie, że ateistów wśród księży to wcale mało by nie znalazł.
Przeczytajcie raz jeszcze moją odpowiedź i cytat do której ją dałem .
Chyba się nie rozumiemy.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
forestgril
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 12
@WZÓR w swoim pierwszym liście sw Jan ( 1 Jan 4, 7-8) pisze:
7 Umiłowani, miłujmy się wzajemnie,
ponieważ miłość jest z Boga,
a każdy, kto miłuje,
narodził się z Boga i zna Boga.
8 Kto nie miłuje, nie zna Boga,
bo Bóg jest miłością
Czy to wystarczy Koledze za odpowiedź? Tamci nie miłowali bliźniego i Bóg nie był ich miłością. Miłość nie była ich Bogiem - innego mieli. Stąd tyle problemów na świecie.
7 Umiłowani, miłujmy się wzajemnie,
ponieważ miłość jest z Boga,
a każdy, kto miłuje,
narodził się z Boga i zna Boga.
8 Kto nie miłuje, nie zna Boga,
bo Bóg jest miłością
Czy to wystarczy Koledze za odpowiedź? Tamci nie miłowali bliźniego i Bóg nie był ich miłością. Miłość nie była ich Bogiem - innego mieli. Stąd tyle problemów na świecie.
-
szopenn

- Posty w temacie: 61
forestgril pisze:Stąd tyle problemów na świecie.
aha... innego boga niż swojego nie dopuszczasz znaczy się? Przepraszam ciebie bardzo, ale mnie to nie przekonuje i nie zmienię swoich poglądów.
Dobra czas na niego... ignor.
-
drzasiek90

- Posty w temacie: 80
- Kontakt:
Noi jak z perspektywy czasu?tuxcnc pisze: ↑30 sie 2025, 20:47No i Chińczyk wystawił mnie na próbę...
https://aliexpress.com/item/1005008582939248.html
Miałem jeszcze jakieś kupony rabatowe i w sumie wychodziło 1380 PLN...
Cały dzień dzielnie ze sobą walczyłem i w końcu pękłem...
Laptop jest śliczny.
Benchmarki robiłem pod Linuksem, więc mowy nie ma o jakichś przekrętach w Windows.
W porównaniu do HP 15s ma 8/16HT zamiast 6/12HT rdzeni i nowszą grafikę, więc testy wychodzą na 130-150% procent starszego.
No normalnie masakra...
Syn dostał stypendium i chce kupić nowy laptop - pokazałem mu ten i sie zapalił.
Warto? Nie wyszły jakieś dziadostwa po czasie?
-
tuxcnc
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 57
Laptopa kupiłem zasadniczo dlatego, żeby sobie potem nie pluć w brodę, że przepuściłem taką okazję.drzasiek90 pisze: ↑25 wrz 2025, 19:57Noi jak z perspektywy czasu?tuxcnc pisze: ↑30 sie 2025, 20:47No i Chińczyk wystawił mnie na próbę...
https://aliexpress.com/item/1005008582939248.html
Miałem jeszcze jakieś kupony rabatowe i w sumie wychodziło 1380 PLN...
Cały dzień dzielnie ze sobą walczyłem i w końcu pękłem...
Laptop jest śliczny.
Benchmarki robiłem pod Linuksem, więc mowy nie ma o jakichś przekrętach w Windows.
W porównaniu do HP 15s ma 8/16HT zamiast 6/12HT rdzeni i nowszą grafikę, więc testy wychodzą na 130-150% procent starszego.
No normalnie masakra...
Syn dostał stypendium i chce kupić nowy laptop - pokazałem mu ten i sie zapalił.
Warto? Nie wyszły jakieś dziadostwa po czasie?
Na co dzień używam HP15s, który jest trochę gorszy, ale w tym co robię rzadko tę różnicę widać.
Z tym Ninkear trochę się pobawiłem, zainstalowałem trochę softu i ... odłożyłem go na półkę.
Na pewno do niego wrócę, bo ma lepszy wyświetlacz (może to kwestia gustu, ale widzę różnicę i obraz bardziej mi się podoba), oraz ma zainstalowany system Debian 13, a HP15s ma 12 upgradowany do 13, co zawsze stwarza problemy i kilka programów mi strajkuje, a na tym nowym działa bez problemów.
Jest jeszcze taka różnica, że HP projektował artysta i napisy na klawiszach czasem widać bardzo dobrze, a czasem wcale (zależy jak pada światło), a ten chiński wypada pod tym względem nieporównywalnie lepiej.
Z wad, to wentylator dość głośno chodzi. Nie jest to tragedia, ale jak ktoś ma czuły słuch, to mu może przeszkadzać.
Kupiłem też takiego cudaka https://aliexpress.com/item/1005009668309238.html bo czasem właśnie czegoś takiego potrzebuję (w tamtej promocji dałem trzy stówki taniej). Tego używam częściej i po prostu działa jak powinien.
Ponieważ to ten sam producent, więc trzeba uznać, że firma godna zaufania.
Ale jasnowidzem nie jestem i nie chciałbym nikogo wpuścić w maliny.
Sam musisz zdecydować czy warto zaryzykować, czy lepiej zapłacić dwa razy tyle za znaną markę.
-
strikexp

- Posty w temacie: 8
Chińczyki potrafią tanio i dobrze. Choć siedzę w elektronice i wiem że laptopa łatwo spieprzyć oszczędzając na konstrukcji. Tak więc nie chwal dnia przed zachodem. Moja Toshiba działała w trudnych warunkach z 10 lat, nadal działa. Wymieniałem tylko zasilacz po jakichś 8 latach i dysk trochę wcześniej, bo to były jeszcze czasy HDD.
Ahhhh, i nigdy w życiu nie kupię pod linuxa procesora AMD. Tylko Intel które są zgodne z linux i nie powodują problemów.
Ahhhh, i nigdy w życiu nie kupię pod linuxa procesora AMD. Tylko Intel które są zgodne z linux i nie powodują problemów.