optymalne komputery pod LinuxCNC
-
Astralny Byt
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 18
Re: optymalne komputery pod LinuxCNC
jak sie naucze tez nikomu nie pomoge .Moscipanowie .
Dodane 2 minuty 39 sekundy:
Oczywiście sarkazm to był ,Ja pomoge , podziele sie wiedzą .
Dodane 2 minuty 39 sekundy:
Oczywiście sarkazm to był ,Ja pomoge , podziele sie wiedzą .
-
tristar0
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 12
Nawet na forum cnc są gotowe wpisy i przykłady co trzeba dodać do plików ini czy hal żeby ustawić wszystko pod siebie ,A ty wyskakujesz jak guma z gaci z tekstem że linux to głupi system bo taka gwiazda jak ty go nie rozumie , a czy musisz ? ma robic to co ty oczekujesz i nie musisz wszystkiego znać czy rozumieć .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
tuxcnc

- Posty w temacie: 6
M0 to pause, G4 to dwell.Astralny Byt pisze: ↑26 sie 2025, 20:05Wszedzie jest to nazwane Pause .ludzie pytaja sie ,z calego swiata gdzie w linuxcnc jest pauza ? A w linuxie jest to dwell.
To jest hore .
Chciałbyś, żeby dwie różne rzeczy nazywały się tak samo?
To dopiero byłby burdel...
-
Astralny Byt

+++++++++++++
A w temacie ,ja kupiłem za 150zl blaszaka HP z zegarem 3,6 Ghz z LPT oraz z możliwoscią dołożenia drugiego LPT .
Pisze to aby było wiadomo że Ja jestem w temacie .Pozdrawiam.
Dodane 1 minuta :
linuxcnc smiga miło na tym kompie
Dodane 1 minuta 49 sekundy:
Przepraszam wszystkich za moje wpisy dotyczace dokumentacji ,sens jest ok ale ze akurat tu to pisałem.
Dodane 3 minuty 12 sekundy:
Dokumentacja Linuxacnc jest bardzo zle napisana i to jest fakt .
Dodane 6 minuty 41 sekundy:
Dodane 2 minuty 36 sekundy:
I klasyka ,gdzie jest pauza w G kodach ano pauza nazywa sie Dwell.Wszedzie na swiecie nazywa sie pauza ale w linuxie nazywa sie dwell.
Dodane 6 minuty 9 sekundy:
----------------
Trza zmudnie całymi tygodniami studiowac te dokumentacje abyy do czegos dojsc co powinno być jasno wytłumaczone .ale tego niema
Dodane 1 minuta 15 sekundy:
Niema diagramów graficznych tlumaczących powiazania miedzy modulami oraz system nazewnictwa .Niema tego
Dodane 1 minuta 54 sekundy:
=======================
dobra już kończe swoje narzekania .Ide muzy posłuchać .Pozdrawiam was .wcale niechce tu robić rozruby zadnej .Pozdrawiam wszystkich .
A w temacie ,ja kupiłem za 150zl blaszaka HP z zegarem 3,6 Ghz z LPT oraz z możliwoscią dołożenia drugiego LPT .
Pisze to aby było wiadomo że Ja jestem w temacie .Pozdrawiam.
Dodane 1 minuta :
linuxcnc smiga miło na tym kompie
Dodane 1 minuta 49 sekundy:
Przepraszam wszystkich za moje wpisy dotyczace dokumentacji ,sens jest ok ale ze akurat tu to pisałem.
Dodane 3 minuty 12 sekundy:
Nie rozumiem Ciebie ,twojej logiki .tuxcnc pisze: ↑26 sie 2025, 21:05M0 to pause, G4 to dwell.Astralny Byt pisze: ↑26 sie 2025, 20:05Wszedzie jest to nazwane Pause .ludzie pytaja sie ,z calego swiata gdzie w linuxcnc jest pauza ? A w linuxie jest to dwell.
To jest hore .
Chciałbyś, żeby dwie różne rzeczy nazywały się tak samo?
To dopiero byłby burdel...
Dokumentacja Linuxacnc jest bardzo zle napisana i to jest fakt .
Dodane 6 minuty 41 sekundy:
Gdzie jest opracowanie jak ogarnać tego hala ? Niema nigdzie .Są jedynie jakieś indywidualne sprawy . Nigdzie niema nawet wizualnej grafiki jak łącza sie moduły w tym linuxie cnc To co napisałes to wyrywki wiedzy.A gdzie jest wiedza ? Niema jej .W dokumantacji niema nawet wiedzy jak implementowac g kody ,Jak zrobic swoje M kody ,niema tego w dokumentacji ,ludzie na YT to przedstawili jak to zrobic a panowie od LInuxacnc maja to gdzieśtristar0 pisze: ↑26 sie 2025, 20:28Nawet na forum cnc są gotowe wpisy i przykłady co trzeba dodać do plików ini czy hal żeby ustawić wszystko pod siebie ,A ty wyskakujesz jak guma z gaci z tekstem że linux to głupi system bo taka gwiazda jak ty go nie rozumie , a czy musisz ? ma robic to co ty oczekujesz i nie musisz wszystkiego znać czy rozumieć .
Dodane 2 minuty 36 sekundy:
I klasyka ,gdzie jest pauza w G kodach ano pauza nazywa sie Dwell.Wszedzie na swiecie nazywa sie pauza ale w linuxie nazywa sie dwell.
Dodane 6 minuty 9 sekundy:
----------------
Trza zmudnie całymi tygodniami studiowac te dokumentacje abyy do czegos dojsc co powinno być jasno wytłumaczone .ale tego niema
Dodane 1 minuta 15 sekundy:
Niema diagramów graficznych tlumaczących powiazania miedzy modulami oraz system nazewnictwa .Niema tego
Dodane 1 minuta 54 sekundy:
=======================
dobra już kończe swoje narzekania .Ide muzy posłuchać .Pozdrawiam was .wcale niechce tu robić rozruby zadnej .Pozdrawiam wszystkich .
-
tuxcnc

- Posty w temacie: 6
Przecież Ci wyjaśniłem, jaka jest różnica pomiędzy pause a dwell, a ty dalej swoje...Astralny Byt pisze: ↑29 sie 2025, 17:51I klasyka ,gdzie jest pauza w G kodach ano pauza nazywa sie Dwell.Wszedzie na swiecie nazywa sie pauza ale w linuxie nazywa sie dwell.
Pauza (M0) to zatrzymanie programu do czasu interwencji operatora.
Dwell (G4) to zwłoka czasowa, po upływie której program sam rusza dalej.
Może Ci się coś tam nie podobać, bo byś wolał inaczej, ale nie wypisuj więcej tych debilizmów, bo są tu też ludzie bez wiedzy i doświadczenia, którzy mogą w to uwierzyć.
Jeszcze raz:
G4 to nie jest pauza !!!
Pauza to przerwa w wykonywaniu programu.
G4 nie jest pauzą, bo nie przerywa wykonywania programu.
Jeśli w linii jest G4, to program nadal działa, tyle że odlicza określony czas, zanim przejdzie do kolejnej linii.
No naprawdę nie wiem, czy da się to prościej wytłumaczyć...
-
Astralny Byt

stary odjechałes ostro .Pauza to znaczy jakiś czas pomiedzy kolejnymi operacjami w g kodzie czyli jest pauzą w innych jezykach nazywa sie pauza a w linuxie nazywa sie dwelltuxcnc pisze: ↑29 sie 2025, 18:05Przecież Ci wyjaśniłem, jaka jest różnica pomiędzy pause a dwell, a ty dalej swoje...Astralny Byt pisze: ↑29 sie 2025, 17:51I klasyka ,gdzie jest pauza w G kodach ano pauza nazywa sie Dwell.Wszedzie na swiecie nazywa sie pauza ale w linuxie nazywa sie dwell.
Pauza (M0) to zatrzymanie programu do czasu interwencji operatora.
Dwell (G4) to zwłoka czasowa, po upływie której program sam rusza dalej.
Może Ci się coś tam nie podobać, bo byś wolał inaczej, ale nie wypisuj więcej tych debilizmów, bo są tu też ludzie bez wiedzy i doświadczenia, którzy mogą w to uwierzyć.
Jeszcze raz:
G4 to nie jest pauza !!!
Pauza to przerwa w wykonywaniu programu.
G4 nie jest pauzą, bo nie przerywa wykonywania programu.
Jeśli w linii jest G4, to program nadal działa, tyle że odlicza określony czas, zanim przejdzie do kolejnej linii.
No naprawdę nie wiem, czy da się to prościej wytłumaczyć...
Dodane 3 minuty 32 sekundy:
ta G4 po niej liczba sekund to pauza pomiedzy wykonywanymi operacjami w G kodzie . Oco chodzi? Liniksiaż co skomplikuje nawet najprostrzy rozkaz?
-
tristar0

pause M0 to postój programu tak długo aż naciśniesz start a dwell to przestuj inaczej jak tux napisał G4 z dodatkowym prametrem P. Czyli G4 P2000 postuj na czas 2 sekund, co tu jest nie zrozumiałe skoro parametr P podajemy w ms .Astralny Byt pisze:.Pauza to znaczy jakiś czas pomiedzy kolejnymi operacjami w g kodzie czyli jest pauzą w innych jezykach nazywa sie pauza a w linuxie nazywa sie dwell
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
Astralny Byt

-
tristar0

nie prawda pauza to zatrzymanie programu na nieokreślony czas !aż do momentu kiedy ci się zachce puścić program dalej .Astralny Byt pisze:Pauza to znaczy jakiś czas pomiedzy kolejnymi operacjami w g kodzie
-
cawboy
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 4
Astralny Byt pisze:Liniksiaż co skomplikuje nawet najprostrzy rozkaz?
A czytałeś co ci wcześniej zapodałem, czy głupa rżniesz i w linuxcnc szukasz problemu?
Krak.