Podcięcie gwintu sinumerik 840d
Jak podciąć gwint na wejściu i wyjściu na tokarce
-
SEBASTIASZCZESNY
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

- Posty w temacie: 9
-
Steryd
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 7
Re: Podcięcie gwintu sinumerik 840d
Tarczowym nie musiałbyś mieć katowej, nawet nie tarczowym, tylko do rowków T-owych. Jak to aluminium, to się da spokojnie.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
SEBASTIASZCZESNY

Sorry nie rozumiem, co podpowiadasz?
Nóż teowe? Chyba frez teowe? Posiadam kilka wymiarów.
Lecz jak pisałem ciężko będzie to zrobić z jednego mocowania bo uchwyt fi 160. Detal fi 62 . Przelot wrzeciona 45 mm. Wiedz przygotówki cięte na wymiar w plusie!
Myślałem.by z jednego mocowania robić podtoczenie na zewnątrz na wymiar ! A z drugiego mocowania robić otwór na gotowo i gwint na zewnątrz TR 3 .
Albo drugie rozwiązanie- robić otwór na gotowo z pierwszego mocowania - a drugie mocowanie - łapać detal za otwór i obrabiać wszystko na gotowo z drugiego mocowania na trzpieniu wcześniej dostosowanym do detalu . ...
Jeżeli na trzpieniu to mógłbym użyć frez z oprawką prostą.
Lecz jak najbardziej chciałbym uniknąć zbyt wielu ustawień i narzefzi.
Jeden wytaczak- noz do toczenia i planowania WNMG- noz do gwintu Tr 3 i gura dwa noże do podcięcia tego gwintu.
Nóż teowe? Chyba frez teowe? Posiadam kilka wymiarów.
Lecz jak pisałem ciężko będzie to zrobić z jednego mocowania bo uchwyt fi 160. Detal fi 62 . Przelot wrzeciona 45 mm. Wiedz przygotówki cięte na wymiar w plusie!
Myślałem.by z jednego mocowania robić podtoczenie na zewnątrz na wymiar ! A z drugiego mocowania robić otwór na gotowo i gwint na zewnątrz TR 3 .
Albo drugie rozwiązanie- robić otwór na gotowo z pierwszego mocowania - a drugie mocowanie - łapać detal za otwór i obrabiać wszystko na gotowo z drugiego mocowania na trzpieniu wcześniej dostosowanym do detalu . ...
Jeżeli na trzpieniu to mógłbym użyć frez z oprawką prostą.
Lecz jak najbardziej chciałbym uniknąć zbyt wielu ustawień i narzefzi.
Jeden wytaczak- noz do toczenia i planowania WNMG- noz do gwintu Tr 3 i gura dwa noże do podcięcia tego gwintu.
-
Steryd
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 7
Skoro masz miejsce, żeby zrobić gwint, to możesz też końcówki przefrezować.
Frezem takim jak ten:
https://www.kammar24.pl/frez-do-rowkow- ... 45068.html
Oczywiście o odpowiednich wymiarach zrobisz to bez problemu.
Frezem takim jak ten:
https://www.kammar24.pl/frez-do-rowkow- ... 45068.html
Oczywiście o odpowiednich wymiarach zrobisz to bez problemu.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
SEBASTIASZCZESNY

No tak jasne.
Mam gdzieś taki w starych zapasach. A jak nie to nawet kolega na szlifierka dorobi i podetnie frez palcowy.
Problem nadal taki ze jeszcze nie używałem tej oprawki do pracy , a co z tym się wiąże też program I jego opisanie by nie było dzwona .
Mam gdzieś taki w starych zapasach. A jak nie to nawet kolega na szlifierka dorobi i podetnie frez palcowy.
Problem nadal taki ze jeszcze nie używałem tej oprawki do pracy , a co z tym się wiąże też program I jego opisanie by nie było dzwona .
-
SEBASTIASZCZESNY

Wdrożenie nowego detalu zawsze jest mozolne i kłopotliwe , gdy nie mam dodatkowego cama do generowania kodu. Jedynie co to mogę sobie ten detal w solidzie wygenerować i rozpisać punkty XYZ . Na dobra sprawę temat otwarty bo na następny rok robota .
Dzieki za udział w dyskusji i porady.
Dzieki za udział w dyskusji i porady.