Dk7725A
-
grzes_rupinski1
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 10
Dk7725A
Posiadam elektrodrążarkę jak w tytule . Pojawił się problem ze sterowaniem niby dobre a nie działa.
Czas chyba na zmianę na coś nowszego
Na półce mam cs lab s i serwa 400w aby nie było za mało Nm .
Może coś innego włożyć do sterowania Linux?
Czas chyba na zmianę na coś nowszego
Na półce mam cs lab s i serwa 400w aby nie było za mało Nm .
Może coś innego włożyć do sterowania Linux?
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway
- Ernest Hemingway
-
ak47
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 1
Re: Dk7725A
przeróbka na linuxa jest tu gdzieś na forum, a serwa 400w to za dużo na te maszynę. Drut nie generuje oporów skrawania jak frezarka. Aby tylko stół i detal było w stanie przesuwać i gotowe. Pewnie krokówka w okolicach 4nm zda egzamin.
-
grzes_rupinski1

Wiem że opory żadne . Jeden taki na forum jest mu zawsze mało Nm
Przy okazji wymiana wszystkich rolek łożysk dysz

Dodane 33 minuty 12 sekundy:
No dobra teraz fotki pacjenta. Maszyna przed awarią była dokładna zdecydowałem się ze za dużo nie będę zmieniał skoro trzymało wymiar nie ma co cudować. Srodek maszyny po doczyszczeniu z tego oleju konserwującego w idealnym stanie bez oznak korozji i zużycia.
Ostatnie spojrzenie na starą szafę i tniemy
Generator zostaje bo innej opcji niema
Silniczki zostały zmienione na 3Nm serwokrokówki przekładnię zostawiłem pasuje jak oryginał. Kolbki sobie zostawię

Dodane 26 minuty 29 sekundy:
Sterowanie.
Zdecydowałem się na Piko cnc silniki serwokrokowe 3Nm
Silnik prądu stałego do napędu bębna zmieniony na 500W silnik ac falownik danfoss pracą bębna zajmie się plc simens .
Szybka konfiguracja i czas na pierwsze testy drążarka miała założone liniały więc wszystko wyjdzie.
Pozostało pokombinować zatrzymaniem przy zwarciu .
Tu o pomoc zwróciłem sie do Pana Andrzeja który ogarnął zatrzymanie pracy programu przy zwarciu .
Niby wszystko nowe a trochę zęby znać trzeba zrobić naciąg drutu szybkie rysowanie na komputerze i tniemy

Dodane 23 minuty 32 sekundy:
W lepszej stali przy tych samych parametrach bez naciągu drutu powierzchnia wychodziła bardzo ładna .
Po założeniu napinacza drutu czas na coś wyższego tu 8cm kawałek tłoczyska ck45
Może ze złamanego frezu hss wytnę sobie stalkę 8x8

Dodane 12 minuty 14 sekundy:
Zauważyłem że po dorobieniu naciągu wzrosła wydajność .
A może to efekt nowego chłodziwa naciągu i doboru parametrów '
Drążarka ma założone liniały i po lepszym teście który trwał 10h w tym czasie maszyna zatrzymywała się i ruszała co chwilę pomimo tych wszystkich przekładni wymiar z liniału oraz z monitora nie różnił się zbytnio.
Liniał zlicza co 5 mikronów
Dodane 34 minuty 50 sekundy:
Jeszcze przed dogrzebaniem się do parametrów liniału aby orientacja była taka sama jak w sterowniku .
Trzeba zrobić osłonę na drut bo po zamontowaniu napinacza trochę chlapie , odświeżenie malowania , Zwijarkę do zużytego drutu . makro do centrowania w otworze . Liniały mają taką funkcję ale automatycznie zawsze szybciej i przyjemniej
Przy drucie 0,14 pierwszych lepszych parametrach z dolnego zakresu generatora (na wyższych zakresach szybko paliło drut) wydajność drążenia jaką uzyskałem w materiale o wysokości 80mm to 33,5 mm2 min . Jakość powierzchni myślę ze dobra wymiary się zgadzają .
Sterowanie bez porównania .
Komputer ze sterownikiem Piko Cnc pamięta pozycję w której został .
Możliwość zatrzymania przerwania wznowienia obróbki w dowolnym miejscu .
Program generuję jak na frezarkę jeżeli ustawiona jest praca 2 osie sterownik pomija kod osi z .
Przestawienie maszyny , rysowanie , generowanie kodu oraz sprawdzenie zajmuje dosłownie minuty .
Założyłem bezprzewodowy zadajnik mpg 4 osiowy. Ustawiane zera to poezja .
Dodane 39 minuty 58 sekundy:
Zatrzymanie przy zwarciu oraz wznowienie ruch w automacie .
Przy okazji wymiana wszystkich rolek łożysk dysz

Dodane 33 minuty 12 sekundy:
No dobra teraz fotki pacjenta. Maszyna przed awarią była dokładna zdecydowałem się ze za dużo nie będę zmieniał skoro trzymało wymiar nie ma co cudować. Srodek maszyny po doczyszczeniu z tego oleju konserwującego w idealnym stanie bez oznak korozji i zużycia.
Ostatnie spojrzenie na starą szafę i tniemy
Generator zostaje bo innej opcji niema
Silniczki zostały zmienione na 3Nm serwokrokówki przekładnię zostawiłem pasuje jak oryginał. Kolbki sobie zostawię

Dodane 26 minuty 29 sekundy:
Sterowanie.
Zdecydowałem się na Piko cnc silniki serwokrokowe 3Nm
Silnik prądu stałego do napędu bębna zmieniony na 500W silnik ac falownik danfoss pracą bębna zajmie się plc simens .
Szybka konfiguracja i czas na pierwsze testy drążarka miała założone liniały więc wszystko wyjdzie.
Pozostało pokombinować zatrzymaniem przy zwarciu .
Tu o pomoc zwróciłem sie do Pana Andrzeja który ogarnął zatrzymanie pracy programu przy zwarciu .
Niby wszystko nowe a trochę zęby znać trzeba zrobić naciąg drutu szybkie rysowanie na komputerze i tniemy

Dodane 23 minuty 32 sekundy:
W lepszej stali przy tych samych parametrach bez naciągu drutu powierzchnia wychodziła bardzo ładna .
Po założeniu napinacza drutu czas na coś wyższego tu 8cm kawałek tłoczyska ck45
Może ze złamanego frezu hss wytnę sobie stalkę 8x8

Dodane 12 minuty 14 sekundy:
Zauważyłem że po dorobieniu naciągu wzrosła wydajność .
A może to efekt nowego chłodziwa naciągu i doboru parametrów '
Drążarka ma założone liniały i po lepszym teście który trwał 10h w tym czasie maszyna zatrzymywała się i ruszała co chwilę pomimo tych wszystkich przekładni wymiar z liniału oraz z monitora nie różnił się zbytnio.
Liniał zlicza co 5 mikronów

Dodane 34 minuty 50 sekundy:
Jeszcze przed dogrzebaniem się do parametrów liniału aby orientacja była taka sama jak w sterowniku .
Trzeba zrobić osłonę na drut bo po zamontowaniu napinacza trochę chlapie , odświeżenie malowania , Zwijarkę do zużytego drutu . makro do centrowania w otworze . Liniały mają taką funkcję ale automatycznie zawsze szybciej i przyjemniej
Przy drucie 0,14 pierwszych lepszych parametrach z dolnego zakresu generatora (na wyższych zakresach szybko paliło drut) wydajność drążenia jaką uzyskałem w materiale o wysokości 80mm to 33,5 mm2 min . Jakość powierzchni myślę ze dobra wymiary się zgadzają .
Sterowanie bez porównania .
Komputer ze sterownikiem Piko Cnc pamięta pozycję w której został .
Możliwość zatrzymania przerwania wznowienia obróbki w dowolnym miejscu .
Program generuję jak na frezarkę jeżeli ustawiona jest praca 2 osie sterownik pomija kod osi z .
Przestawienie maszyny , rysowanie , generowanie kodu oraz sprawdzenie zajmuje dosłownie minuty .
Założyłem bezprzewodowy zadajnik mpg 4 osiowy. Ustawiane zera to poezja .
Dodane 39 minuty 58 sekundy:
Zatrzymanie przy zwarciu oraz wznowienie ruch w automacie .
- Ernest Hemingway
- Ernest Hemingway
-
kamar
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
No to kolejna wyjątkowo przydatna maszynka za psie pieniądze.
Zmiana sterowania robi z nich niezastąpione urządzenie w narzędziowni czy modelarni.
Zmiana sterowania robi z nich niezastąpione urządzenie w narzędziowni czy modelarni.
-
grzes_rupinski1

Nie da się z tymi słowami nie zgodzić.
Poprzednie sterowanie przyprawiało o ból głowy . Symulacja taka że nie wiadomo o co chodzi.
Wgrywanie rysunku, tworzenie programu , ustawianie to nie na te czasy . I najgorsze że jak nie działało to szukaj nie wiadomo gdzie.
- Ernest Hemingway
- Ernest Hemingway
-
grzes_rupinski1

W tym roku musiałem być bardzo grzeczny bo Mikołaj przyszedł do mnie wcześniej i przyniósł mi za darmo szpulkę drutu 0.18 .
Dziękuję Święty Mikołaju.
Dziękuję Święty Mikołaju.
- Ernest Hemingway
- Ernest Hemingway
-
grzes_rupinski1

Dwa miesiące maszyna przepracowała.
Trochę pocięła brąz Hss weglik i zwykła stal .
Przy wszystkich materiałach parametry tylko z dolnego zakresu generatora.
Po co dano aż tak szeroki zakres regulacji?
Przy wyższych parametrach normalnie widać na drucie ubytki co jakiś czas . Oczywiście drut w tym miejscu się łamie.
Trochę pocięła brąz Hss weglik i zwykła stal .
Przy wszystkich materiałach parametry tylko z dolnego zakresu generatora.
Po co dano aż tak szeroki zakres regulacji?
Przy wyższych parametrach normalnie widać na drucie ubytki co jakiś czas . Oczywiście drut w tym miejscu się łamie.
- Ernest Hemingway
- Ernest Hemingway
-
kamar

- Kontakt:
Na pewno zdejmujesz prąd przy nawrotach ?grzes_rupinski1 pisze: ↑05 lis 2025, 18:46widać na drucie ubytki co jakiś czas . Oczywiście drut w tym miejscu się łamie.
-
grzes_rupinski1

Ubytki są na całej długości drutu nie tylko na poczadku i końcu.kamar pisze: ↑05 lis 2025, 19:03Na pewno zdejmujesz prąd przy nawrotach ?grzes_rupinski1 pisze: ↑05 lis 2025, 18:46widać na drucie ubytki co jakiś czas . Oczywiście drut w tym miejscu się łamie.
Ciężko obiektywem uchwycić ale drut jest wyraźnie cieńszy w tym miejscu np na środku nawoju.
- Ernest Hemingway
- Ernest Hemingway
-
kamar

- Kontakt:
Sprawdź, czy jakaś rolka nie ma przebicia na obudowę.
Chyba ze Mikołaj fajansowaty drut przyniósł
Chyba ze Mikołaj fajansowaty drut przyniósł