Klasyka problemów - drgania

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Klasyka problemów - drgania

Post napisał: Avalyah » 18 lip 2025, 15:49

poStaremu pisze: brecha 800mm pod uchwyt tokarski i muszę użyć sporo siły, żeby czujnik pokazał poniżej 0.01mm

Nie wiem, czy ten test jest miarodajny. Powiem ze swojego przypadku, który też swego czasu napsuł mi trochę krwi. Miałem wrzeciono, też niby sztywne, na czujniku nic nie było widać, wydawało się - idealnie. Ale przy toczeniu, z podparciem lub bez, jak tylko dotknąłem materiału to robiła się rybia łuska. Co ciekawe, tocząc jednocześnie w stronę wrzeciona i w głąb (albo odwrotnie, nie pamiętam) i wychodziło idealne lustro. A w drugą stronę już nie. Sprawdzałem mocowanie narzędzia, kombinowałem, poprawiałem. Trzeba było wymienić łożyskowane i teraz idzie elegancko. Więc nie dyskwalifikowałbym łożyskowania na wrzecionie jako winowajcy, chociaż nie wiem, czy to rzeczywiście Twój problem.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: tuxcnc » 18 lip 2025, 16:03

Jeżeli wszystko jest w porządku, a płytki pękają, to ewidentnie ktoś na tę tokarkę urok rzucił.
Zalecam przelewanie jajka i dwanaście Zdrowasiek.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: IMPULS3 » 18 lip 2025, 17:00

poStaremu pisze:Co ciekawe, detal podparty kłem, zwiększyłem obroty do 500rpm i problem powrócił. Coś mus być z ustawieniem noża tyle tylko, że nie mam pojęcia co.

Noża bym się nie czepiał bo 3 milimetrowy przecinak to nie jest jakieś wielki obciażenie dla maszyny.
Sprawdz jeszcze luz wzdłużny wrzeciona jak jest ok to pozostają suporty. Być może narzędziowy jest zbyt lużny. Bardzo prostą metodą można szybko sprawdzić czy któryś drzy przykładając palec w miejscu styku obu prowadnic jaskółki lub pryzm w trakcie przecinania. Przykładasz palec w przypadku jaskółki tam gdzie się styka jaskółka górna z dolną i czujesz na palcu w trakcie cięcia czy jest sztywno czy dygocze.
To samo sprawdz czy masz sztywno obsadzony imak bo to wygląda jak brak sztywności gdzies w maszynie.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: tuxcnc » 18 lip 2025, 17:28

IMPULS3 pisze:
18 lip 2025, 17:00
Noża bym się nie czepiał bo 3 milimetrowy przecinak to nie jest jakieś wielki obciażenie dla maszyny.
Niby człowiek z doświadczeniem, a takie bzdury pisze...
3 mm przecinak, to dla małej tokarki jest zabójstwo.
Tam nie tylko wszystko się ugina, ale i wrzecionu brakuje momentu.
Wystarczy drobny błąd i dzieje się dokładnie to, co autor wątku opisuje.
Przede wszystkim zasada akcji i reakcji - czym mocniej przyciśniesz, tym mocniej odbije.
Dlatego na małych tokareczkach przecinać trzeba cieniutkim nożem z malutkim posuwem - wiórek musi być cienki, ale równomiernej grubości.
Nie wierzę, żeby dało się to dobrze zrobić kręcąc korbą.
Jest jeszcze taka opcja, że oś płytki nie jest prostopadła do osi wrzeciona - jeśli płytkę będzie ciągnęło w bok, to nic nie pomoże.
Tak w ogóle, to cały ten wątek jest bez sensu, bo dotyczy jednej konkretnej maszyny, a porada uniwersalna brzmi "dobrze ustawić i próbować", co jest oczywiste i bez lania wody na kilka stron.

Awatar użytkownika

rc36
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: rc36 » 18 lip 2025, 17:29

Jak masz imak czteronożowy to spróbuj na nim cięcie, ten Multifix może wprowadzać drgania.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 18 lip 2025, 18:12

tuxcnc pisze:Niby człowiek z doświadczeniem, a takie bzdury pisze...
3 mm przecinak, to dla małej tokarki jest zabójstwo.

Nie pisze tu o jakiejś małej stołowej tokareczce tylko jak wnioskuję ze zdjęc to może ze 2 lub więcej tony. Taki nożyk dla niej nie powinien być wyzwaniem.
Niby Tux umie czytać ale sprawdzić to już chyba nie. :P
https://www.google.com/search?q=gema+lz ... s-wiz-serp

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: jasiu... » 18 lip 2025, 18:38

Jak dla mnie problemem może być luz na tych łożyskach skośnych, tu jest to pokazane: https://forum.zerspanungsbude.net/downl ... &mode=view

A co do Tuxcnca, po prostu gość nie przeczytał jakiej tokarki sprawa dotyczy.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 18 lip 2025, 18:45

jasiu... pisze:może być luz na tych łożyskach skośnych, tu jest to pokazane:

Raczej nie bo to 2 stożkowe a skoro było sprawdzane to jest OK. Natomiast warto sprwdzić tylne łożysko tyle że jeśli tokarka ładnie toczy i robi łądną powierzchnię to też powinno być dobrze. Wiec pozostają inne luzy. Stawiam na zbyt słabo skręcone sanki narzędziowe.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 18 lip 2025, 18:51

Ja zawsze podobne odgłosy słyszałem, jak miałem luz poosiowy wrzeciona. Pomagało odgięcie podkładki, obrócenie nakrętki żeby ścisnąć i ponowne blokowanie. Tylko trzeba uważać, żeby za bardzo nie skręcić, bo się będzie grzać.

Grzegorz53
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: Grzegorz53 » 18 lip 2025, 22:21

Szybki test - zaszlifuj klin stalowy na wymiar pomiędzy kostkę imaka a sanki narzędziowe i wbij go niezbyt mocno, sprawdź przy tym wysokość wierzchołka ostrza. Dodatkowo skasuj luz sanek narzędziowych na 0 aby się nie dały przesuwać.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”